Šerpa Kami Rita zdolal Mount Everest už 23 krát!

Zdolať najvyššiu horu sveta aspoň raz v živote znie pre väčšinu z nás ako neuskutočniteľný sen. Mnohí sa o to pokúsia, ale neuspejú. Mnohých pokorí matka príroda a už sa nevrátia. Tí, ktorí to úspešne zvládnu, sa stávajú akýmisi hrdinami, obdivovanými horolezcami, dobrodruhmi. Za ich výkonmi je tvrdá drina, ale hlavne skupinka ľudí, o ktorých sa hovorí už pomenej – šerpovia. A pritom sú to práve oni, kto nám pomáha splniť si svoj životný sen.

Nosič, sprievodca, radca, psychológ, meteorológ, kuchár i záchranár. Toto všetko záhŕňa povolanie šerpu. Riskujúc vlastný život, zarába si na živobytie. Jeho práca začína mesiace predtým, ako si úspešný horolezec urobí fotku z vrcholu.

Aj Kami Rita si takto zarába

A možno by bol vo svojom neobyčajnom povolaní len „obyčajný“... On je však žijúca legenda. V počte výstupov na Mount Everest prekonal rekord – svoj vlastný. V utorok (14. 5. 2019) vystúpil na vrchol najvyššej hory sveta už po 23. krát. Hneď potom, ako spolu s dvomi priateľmi dokončili predsezónnu prípravu trasy pre 378 horolezcov, ktorí dostali povolenie na tohto sezónny výstup.

Kami Rita

25 krát?

49-ročný Kami zdolal najvyššiu horu sveta po prvýkrát v roku 1994. Odvtedy sa k nej vracal takmer každý rok. K tejto profesii sa dostal vďaka svojmu otcovi, ktorý patril k prvým šerpom vôbec. Kami však nezdolal len Mount Everest. Dokázal vystúpiť aj na iné Himalájske osemtisícovky (K2, Cho-Oyu, Manaslu and Lhotse).

V roku 2015 pochovala lavína v Everest base campe 19 ľudí. Kami tragédiu prežil. Jeho rodina však začala na neho vyvíjať tlak a snažila sa ho od ďalších výstupov odhovoriť. Neúspešne. „Som ako vojak, ktorý opúšťa rodinu, deti, manželku, aby bojoval za hrdosť svojej krajiny,“ vyhlásil Kami, ktorý sa rozhodol, že Everest zdolá 25 krát.

Mount Everest