Saudská Arábia otvorila po desiatkach rokov opäť kino

Premietnutím hollywoodskeho filmu Black Panther sa v Saudskej Arábii po takmer 40 rokoch obnovila tento týžden prevádzka kina. Premietanie bolo ale len pre pozvaných hostí, medzi ktorými boli tak muži, ako aj ženy. No verejnosť si bude musieť ešte počkať. Podľa spoločnosti AMC Entertainment Holdings Inc., ktorá získala prvú licenciu na prevádzkovanie kín v kráľovstve, bude sála pre verejnosť otvorená v máji. 

Server Saudi Gazette ale oznámil, že kino bude verejnosti sprístupnené ešte tento týždeň a detaily o zakúpení lístkov budú zverejnené v piatok, čiže dnes :)

Premietalo sa v sále v rijádskom komplexe kráľa Abdalláha

Pred úvodným premietaním sa v novom komplexe kinosál konalo slávnostné zahájenie pre miestnych aj zahraničných pozvaných hostí. Po prestrihnutí pásky mohli vstúpiť do sály a zhliadnuť akčný film Black Panther. Premietalo sa v sále v rijádskom komplexe kráľa Abdalláha, kde majú byť v treťom štvrťroku otvorené ďalšie tri premietacie sály. V nasledujúcich piatich rokoch sa potom počíta s tým, že v 15 mestách bude v prevádzke až 40 kín a do roku 2030 aj sto, a to v 25 mestách.

Reformy?

Obnova prevádzky kín je súčasťou rozsiahlych ekonomických a sociálnych reforiem, ktoré pod názvom Vízia 2030 zahájil korunný princ Muhammad bin Salmán. Cieľom je rozšíriť ekonomické možnosti v kráľovstve, ktorého ekonomika je teraz závislá na ťažbe ropy. Do rozpočtu by mohlo toto odvetvie priniesť až 24 miliárd dolárov a vytvoriť pracovné miesta pre 30.000 ľudí.

Korunný princ sa snaží reformami prispieť k modernizácii konzervatívneho kráľovstva. Hoci pre nás ide o  absolútne samozrejmosti. Ženy už môžu v Saudskej Arábii chodiť dokonca na športové podujatia na štadióny, aj keď sú tam aj muži. Samozrejme, do oddelenej sekcie alebo do zóny pre rodiny. V lete by mali zasadnúť dokonca za volanty áut a nedávno boli usporiadané prvé ženské cyklistické preteky.