Safari v Nepále? Áno, v Národnom parku Čitván!

Národný park Čitván (Chitwan) na indicko-nepálskych hraniciach je jediným miestom v širokom okolí, kde nájdete nosorožce. So zaujímavou zmeskou živočíšnych druhov sa z národného parku stalo cenovo prijateľné safari ;)

Čím je Národný park Čitván výnimočný?

Národný park Čitván (Chitwan) bol založený v roku 1973 a stal sa tak prvým a najstarším národným parkom v krajine. So svojou výnimočnou faunou a flórou bol v roku 1984 zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Už samotné mestečko Sauraha, ktoré je situované hned na začiatku národného parku Čitván, je okúzľujúce, lebo máte možnosť vidieť ako sa po ulici prechádzajú slony. A pri pozorovaní nosorožcov sa budete cítiť akoby ste boli súčasťou dokumentu z  National Geographic.

Slony prechádzajúce ulicou Saurahy služia na nosenie turistov do nárazníkovej zóny národného parku (triplovers.sk)

V národnom parku Čitván žije pestrofarebná a tak trochu zvláštna zmeska, vyše 700 druhov divokých zvierat. Medzi ne patria najvyhľadávanejšie nosorožce, tigre, leopardy, medvede pyskaté, slony, krokodíly, opice ale stretnete tu aj jelene, diviaky, hornbilov, orly, sovy či kohúty.

Väčšina zvierat bola pred založením parku nadmerné lovená iba ako športová trofej. Pytliactvom je problémom aj v súčasnosti, preto sú v parku hliadky. Najviac ohrozeným druhom je nosorožec indický, ktorý je lovený iba kvôli rohu.

Nosorožec indický (triplovers.sk)

Ako sa dá zažiť safari v Čitváne?

  • Podľa vládnych nariadení bolo pre bezpečnosť turistov zriadené pravidlo dvoch sprievodcov. Tí nemajú žiadne zbrane iba bambusové tyče ale vedia ako reagovať pri stretnutí so zvieratami. O tom ako sa správať nás poučili ešte pred vstupom do parku. Janka si zobrala fialové tričko, na čo ju sprievodcovia otočili a poslali ju prezliecť sa, inak by si vybrali na rozdupanie práve ju.

Hneď ráno sme začali 40 minútovým splavom rieky Rapti. Je to jedna z najpríjemnejších aktivít v Čitváne. Počas plavby nás sprievodca upozorňoval na všetky zvláštnosti, ktoré vytvárajú zvieratá v prírode a aj na vtáctvo a krokodílov. Kvôli Jankinmu prezliekaniu sme boli v časovej strate, preto nám naši sprievodcovia vybavili odvoz jeepom ďalej od dediny.

Na rieke Rapti (triplovers.sk)

Nie sme tu sami (triplovers.sk)

Nepálčanky si v rieke umývajú vlasy, o pár metrov nižšie sme videli krokodíla (triplovers.sk)

Z množstva ponúk sme si vybrali jungle walk, je základom návštevy Čitvánu. Pod pojmom džungľa si netreba predstavovať nič nebezpečné. Časť Čitvánu, ktorú sme prešli, mi pripomínala naše lužné lesy pri Dunaji.

My sme mali celodenný trek, ktoré trvajú od 7-mej do približne 18-tej, nachodili sme 17 kilometrov. Naši sprievodcovia nás síce ťahali po miestach kde neboli žiadni turisti, no neboli tam ani zvieratá. Čo sme videli boli škrabance tigra, stopy viacerých zvierat, blato na stromoch od nosorožcov, hovienka všetkých veľkostí v rôznych štádiách rozkladu a tigrí moč, ktorý sme si mohli aj oňuchať :D

Odtlačok tigra bengálskeho (triplovers.sk)

Tiger bengálsky si škrabancami značkuje svoje teritórium (triplovers.sk)

Vyskúšali sme si prechod cez vysoký trávnatý porast, ktorý nám siahal vysoko nad hlavy, čo bolo tiež zaujímavé. Na zvieratá sme mali smolu. Okrem dvoch hornbillov sme videli iba živočíchy, ktoré máme aj na Slovensku.

Vidieť hornbilla vo voľnej prírode je veľmi vzácne (triplovers.sk)

Návrat do dediny pri západe slnka (triplovers.sk)

Paradoxom všetkého je, že najviac exotických živočíchov sme aj tak videli hneď pri dedinke Sauraha. Jediné nosorožce, ktoré sme videli boli práve tu. Asi ich lákajú vône z podnikov na brehu rieky ;)

Vládne slony (triplovers.sk)

Návrat do dediny propelerom (triplovers.sk)

Ako hodnotím návštevu Národného parku Čitván

Národný park Čitván sa ani zďaleka nedá porovnávať so safari v Národnom parku Serengeti v Afrike, ako sme počuli od našich nemeckých kamarátov. Je to skôr len malá a finančné dostupná náhražka. Napriek tomu nás Čitván úplne namotal na safari a cítili sme sa ako súčasť dokumentu z National Geographic :) Už teraz vieme, že raz naše cesty poputujú aj do afrického Serengeti.

Ak ťa zaujíma koľko stojí takéto safari a čo sa dá vidieť zadarmo, prejdi na našu stránku Triplovers. Nájdeš tu užitočné rady zistíš čo sa oplatí vidieť.