Aké je byť dobrovoľníkom na Veľkonočnom ostrove?

Roman Weis je chalan, čo si splnil svoj dávny sen a vybral sa sám cestovať na päť mesiacov po Južnej Amerike. Pritom sa živí ako online marketér na voľnej nohe, nie je profesionálnym cestovateľom či sprievodcom. Výlet do Južnej Ameriky bol jeho prvým cestovateľským dobrodružstvom, pričom si vyskúšal aj dobrovoľníctvo na Veľkonočnom ostrove, veľa sa naučil (aj) z vlastných chýb a šťastne docestoval domov. Aby som motivoval aj ďalších ľudí k podobným rozhodnutiam, nech sa páči, tu je s Romanom krátky rozhovor.

Ahoj Roman. Ty nepatríš medzi ľudí, ktorých ambíciou by bolo cestovať na plný úväzok. Máš svoju prácu.  Napriek tomu si však vyrazil na veľkú cestu po Južnej Amerike. Chápem to správne, že si sa rozhodol vyvetrať si hlavu?

Nazdar Jožo. Áno, máš pravdu. Po siedmich rokoch práce v digitálnom marketingu som potreboval zmenu a čas na rozmyslenie kam ďalej v živote. Niekto to môže nazvať  “gap year”, ja to pomenujem zážitkový rok. O tom rok 2019 pre mňa bol.

Roman Weis

Čo ťa k tvojej ceste motivovalo, kde si hľadal inšpiráciu?

Motivoval ma príbeh starého otca, ktorý chcel emigrovať do Južnej Ameriky, avšak jeho plán nevyšiel kvôli vtedajšiemu politickému režimu. Ja chcel mojou cestou chcel naplniť svoj a jeho zámer… Nápad vycestovať som v hlave nosil pár rokov. Vždy mi však do cesty prišlo niečo, čo mi oddialilo zrealizovanie môjho nápadu - nová práca, projekt, vzťah… Koncom roku 2018 som vedel, že buď vycestujem teraz alebo nikdy. Pred definitívnym rozhodnutím som hľadal informácie na blogoch a navštívil som pár cestovateľských prednášok (dve v Dobrodruh.sk), ktoré mi dodali odvahu a inšpiráciu.

Roman Weis Velkonočny ostrov

Spomenul si, že si v minulosti bol na zopár cestovateľských besedách organizovaných Dobrodruhom. Je to tak, že si na rôznych besedách očakával informácie, nakoľko si už bol rozhodnutý vyraziť, alebo ti práve tieto besedy dali chrobáka do hlavy a nakopli ta?

Ja som si už vyberal prezentácie o Južnej Amerike. Vedel som, že chcem ísť práve tam a potreboval som získať hlavne praktické informácie o cestovaní. Jednoducho, info z prvej ruky, ktoré z blogov tak ľahko nezískam. Chýba tam ten ľudský rozmer a emócie pri rozprávaní príbehov z ciest. A na základe zážitkov a skúseností prednášajúcich som si povedal, že keď to zvládli oni, zvládnem to aj ja. A tak sa aj stalo...

Roman Weis

Ako dlho ti trvali prípravy a plánovanie?

Približne 3 mesiace. Potreboval som dať výpoveď v práci, kúpiť letenky, pripraviť itinerár, nakúpiť výbavu a naučiť sa základy španielčiny. Južná Amerika je špecifický kontinent, kde si nevystačíte len so znalosťou angličtiny. Domáci obyvatelia vám vďačne pomôžu, ak ich oslovíte aj základnou španielčinou. Oproti slovenčine je to relatívne jednoduchý jazyk, preto vám odporúčam navštíviť kurz pred alebo počas cesty.

Cestoval si sám po celej Južnej Amerike, ktoré krajiny si precestoval?

Plánoval som výlet na 3 mesiace, na Slovensko som sa nakoniec vrátil po 5 mesiacoch. Cestu som začínal netradične - v Spojených štátoch amerických, kde som si naplánoval trojdňový “prestup”. Odtiaľ som letel do Ekvádoru a postupne som navštívil Peru, Bolíviu, Chile, Veľkonočný ostrov a Argentínu, pričom v každej krajine som strávil približne mesiac.

Roman Weis

Čo si tam robil, ako si trávil čas, čím si sa živil?

Prvé dva až tri mesiace som cestoval ako typický backpacker - držal som sa plánu, chcel som toho vidieť čo najviac, ideálne v čo najkratšom čase... Potom však nastal zlom a mne niečo začalo na cestovaní chýbať. A tak som začal objavovať čaro dobrovoľníctva. A to dalo nový rozmer mojej cesty. Ako dobrovoľník som pracoval na farme, robil pomocné práce okolo domu či maľoval dekorácie na steny v hosteloch.

Roman Weis

Poďme však konkrétne na jednu vec. Bol si aj dobrovoľníkom na Veľkonočnom ostrove. Tam skutočne až tak veľa  Slovákov nebolo. Ako si sa tam dostal?

Veľkonočný ostrov bol odjakživa môj cestovateľský sen. V procese získavaní informácií som si uvedomil, že to bude finančne nákladné. Ostrov je vzdialený od pevniny približne 4000 kilometrov a väčšinu tovaru musia importovať z Chile. Napadlo mi, že by som mohol vyskúšať dobrovoľníctvo. Môj plán bol vymeniť bártrom výpomoc za ubytovanie. Na moju žiadosť mi odpísali dvaja hostitelia. Potom stačilo kúpiť najvýhodnejšiu letenku zo Santiaga de Chile, pobaliť do batohu čo najviac jedla a vybrať sa na letisko…

Roman Weis

Celkovo si tam strávil ako dlhý čas?

Keďže je ostrov maličký (20 kilometrov z jednej strany na druhú), väčšina turistov prichádza na Rapa Nui na 3 až 5 dní. Ja som si naplánoval pobyt na 2 týždne, pretože som popri dobrovoľníctve chcel mať čas na objavovanie. Moja hostiteľka nakoniec vyžadovala oveľa menej práce, ako som očakával a tak som mal možnosť spoznať všetky zákutia ostrova a najkrajšie z nich som navštívil niekoľkokrát.

Skús popísať, aký dojem na teba urobil Veľkonočný ostrov…

Je to magické miesto. Je fascinujúce, ako si pôvodní obyvatelia vytvorili na takom izolovanom mieste vlastnú kultúru a udržujú ju pri živote prakticky dodnes. Turizmus na ostrove je udržateľný, pretože počet návštevníkov je regulovaný kapacitami ubytovania. Absencia ľudí pridáva na kráse sochám Maoi, vlnám oceánu, jaskyniam, sopečným kráterom a všadeprítomným divokým koňom. Cez dobrovoľníctvo som spoznal život domorodých obyvateľov Rapa Nui. Vedú jednoduchý a na pohľad šťastný život. Radi sa stretávajú, jedia a diskutujú do neskorej noci. Častokrát som ani nevedel o čom, lebo preferujú vlastný jazyk pred španielčinou.

Roman Weis Velkonočny ostrov

Objektívne, Veľkonočný ostrov je skutočne malý. Ako sa tam dá tráviť čas?

Áno je malý. Napriek tomu je tam celoročne príjemná tropická klíma. Čiže okrem objavovania záhad sôch Maoi a historických artefaktov, tam môžete chodiť na turistiku, bajkovať, surfovať, potápať sa či jazdiť na koni v ktoromkoľvek ročnom období. Alebo môžete robiť dobrovoľníka :)

Roman Weis Velkonočny ostrov

Roman Weis Velkonočny ostrov

Prezraď zopár užitočných rád pre všetkých, čo by tam chceli vycestovať…

Rátajte s tým, že na ostrove je oveľa drahšie ako na pevnine. Ak vám to situácia dovolí, zoberte si čo najviac potravín z Chile. Veľa miest môžete navštíviť pešo alebo na bicykli. A domáci sú takí priateľskí, že vám sami od seba pri ceste zastavia auto a opýtajú sa vás či nepotrebujete niekam odviesť. A zoberte si plavky - na pláži Anakena sa dá kúpať aj zime. Mám to odskúšané :D

Čo ti dalo cestovanie po Južnej Amerike a aj pobyt na Vianočnom ostrove?

Sólo cestovanie ma naučilo veľa o rozhodovaní a spontánnosti. Keďže som bol vo svete odkázaný sám na seba, som poodhalil svoj potenciál. V praxi to znamenalo, že som niektoré dni jednoducho nič nerobil a čerpal sily. Alebo som sa vynašiel z nejakej patovej situácie. Okrem toho som sa naučil lepšie “vydržať” sám so sebou a na druhej strane byť otvorenejší pri komunikácií s neznámymi ľuďmi. 

Roman Weis Velkonočny ostrov

Roman Weis

Pod hlavičkou Dobrodruha plánuješ spraviť aj cestovateľské prednášky zo svojej cesty. Načo sa môžeme tešiť?

Áno, pozývam vás 26. januára na besedu do kaviarne Dobrodruh.sk, kde sa dozviete o Veľkonočnom ostrove a Čile a 29. januára do DK na Kramároch, kde sa dozviete o mojej 5 mesačnej ceste do Južnej Ameriky

Tvoj odkaz pre čitateľov Dobrodruha…

Ak vás láka cestovať do niektorej krajiny a nemáte v tej chvíli parťákov na cestu, vyberte sa aj sami. Určite zažijete úplne odlišný výlet, na aký ste zvyknutí a niečo sa naučíte aj o sebe.

Cestovateľské besedy s Romanom Weisom: