Road Trip USA & Kanada 2019 s Dobrodruhom

Dobrodruhovia, je tu jedinečná príležitosť zažiť spoločný road trip, vidieť nádhernú prírodu a spoznať históriu pôvodných obyvateľov USA a Kanady. Dotkneme sa oceánu, oblohy, pravej divočiny a možno aj snehu, či ľadovca. Nebudeš si fotiť všetko iba z mikrobusu, ale naopak, pekne si zoberieš batoh, spacák a karimatku (kamarátku), odšlapeš si to do divočiny. A aj späť. Nebudeš sa nudiť cestou naprieč USA zo západného pobrežia do vnútrozemia. Budeš obdivovať krásnu prírodu, fotiť, chodiť, užívať si výlet s novými kamarátmi. Ale dosť bolo cestovateľskej dobrodružnej ódy. Poďme k faktom.

Fotografií, miest a zážitkov je ďaleko viac, ako sa zmestí do tohto popisu.

  • Ubytovanie: spí sa aj v platených kempoch, každú tretiu noc v moteli
  • Doprava: spoločná, mikrobus s obmedzeným počtom sedadiel
  • Stravujeme sa mimo reštaurácii, varíme si, nakupujeme v supermarketoch.
  • Miesto príletu sa upresní, môže byť jedno z miest: Vancouver, Seattle, Calgary
  • Náš itinerár predpokladá dolet do Seattle, WA, USA.
  • Počasie: Môžeš predpokladať akékoľvek počasie.

Termín: Niekedy na prelome mája/júna 2020, podľa ceny letenky. Termín si upresníme.

Dĺžka pobytu: 15 dní.

Prvý deň - prílet do Seattle, WA

Ubytovanie, jetlag, spoznávačka, voľný program, možnosť navštíviť Pike Place Market, jedinečné múzeum s rôznymi expozíciami, aj napr. Pot Shop, Museum Pop kultúry a i.

roadtrip dobrodruh

Druhý deň - presun do Grand Teton

Spoločne štartujeme našu cestu mikrobusom smer národný park Grand Teton. Prejdeme naprieč štátmi Washington, Idaho až na hranicu Wyomingu. Cestou budeme obdivovať nádherné výhľady, robiť si prestávky, užívať si aj samotné cestovanie.

roadtrip dobrodruh

Tretí deň - národný park Grand Teton

Podvečer príchod do národného parku Grand Teton. Ten sa vyznačuje skoro úplne nedotknutou flórou a faunou, ktorá v týchto končínach  existuje od praveku. Najvyšší štít Grant Teton má výšku 4199 m.n.m.

Roadtrip kanada usa dobrodruh

Štvrtý deň - presun smerom do NP Yellowstone

Návšteva národného parku Grand Teton, presun do Yellowstone. Park Yellowstone je najväčšia a najznámejšia megafauna v Spojených štátoch. Grizzly medvede, vlci, voľne stojace stáda bizónov či losov žijú bok po boku s dobrodruhmi. 

Roadtrip kanada usa dobrodruh

Roadtrip kanada usa dobrodruh

Piaty deň - návšteva Yellowstone

Nášteva národného parku Yellowstone, zoznámenie sa s termofilami a geobiochémiou okolia, známy gejzír Old Faithful, drobné treky po okolí. Ak budeme mať šťastie, tak sa nám podarí zachytiť a zväčniť na video či fotografiu našich druhových susedov ako sú bizóny, medvede. Alebo aj drzé veveričky, či červenú líšku, atp. 

roadtrip dobrodruh

Šiesty deň - smer sever, smer Kanada

Odchod z Yellowstone na sever smer Writing-on-Stone Provincial park na kanadskej strane spoločnej hranice so Spojenými štátmi. V minulosti bolo toto miesto obývané indiánskym národom Čiernonožcov a aj miestom, kde sa stretávala Kráľovská kanadská jazdecká polícia /Royal Canadian Mounted Police/ a obchodníci s whisky. A veru tieto stretnutia neboli priateľské. Na Hoo-Doo trail nájdeme kresby po Čiernonožoch. Cestou by sme nemali vynechať krátku návštevu Hlavného mesta Montany - Helena. A navštíviť aj mesto duchov.

roadtrip dobrodruh

roadtrip dobrodruh

Siedmy deň - návšteva Head-Smashed-In Buffalo Jump World Heritage Site

Návšteva múzea a miesta svetového významu Head-Smashed-In Buffalo Jump World Heritage Site. Tu sa zoznámime s históriou pôvodných obyvateľov. Je možné pohodovať na hamburgeri s bizónim mäsom.  

Ďalej navštívime Dinosaur Provincial Park. Následuje príchod do Calgary, voľný program, možnosť navštíviť miestne paliarne a súkromné pivovary, múzeá, nákup suvenírov. Možnosť absolvovať Calgary Brewery 3,5 hodinovú Tour za $89 CAD (nie je v cene).

roadtrip dobrodruh

roadtrip dobrodruh

Ôsmy deň - Rocky Mountains

Odchod z Calgary do Rocky Mountains, zakempovanie, krátky trek.

roadtrip dobrodruh

roadtrip dobrodruh

Deviaty deň - Trek v kanadskej divočine

Trek v kanadskej divočine, výstup na niektorú 2 tisícovku v okolí Národného parku Jasper, alebo Banff s prespaním na horskej chate.

roadtrip dobrodruh

Desiaty deň - presun do Mount Robson

Návrat z treku, krátky presun do provinčného parku Mount Robson, odddych, voľný program.

roadtrip dobrodruh

roadtrip dobrodruh

Jedenásty deň - smer Vancouver Island

Ráno opúšťame Rocky Mountains a presúvame sa smerom na Vancouver Island. Prespanie v okolí Stain Valley Niaka’pamux Heritage Park, respektíve niekde cestou. Hlavnou prioritou dňa je presun z krásnych Rocky Mountains smerom k ostrovu.

roadtrip dobrodruh

Dvanásty deň - Vancouver Island

Príchod na Vancouver Island, návšteva a ubytovanie sa v komunitnom centre pôvodných obyvateľov (first nation).

roadtrip dobrodruh

roadtrip dobrodruh

Trinásty deň - tradičná cesta na kánoe s Hwiemtun

Tento deň máme jedinečný program a nocľah v komunitnom centre pôvodných obyvateľov. Deň strávime pádlovaním na morskom kanoe po okolí tradičného územia kmeňa Cowichan [kævikhan]. Naučíme sa niečo o miestnej histórii a vypočujeme si tradičné príbehy národa Cowichan. Indiáni sa s nami podelia o jazykovú kultúru a tradičné názvy lokálnych miest svojho územia. Dokonca možno uvidíme kosatku dravú (Orcinus orca).

  • Súčasťou výletu je aj obed s čerešničkou: Tradičným pečeným lososom v ohni. (celý tento program vrátane obeda nie je v cene výletu!)

konoe

Štrnásty deň - rezerva

Rezerva, voľný program (možno návšteva Vancouveru, Seattle)

Pätnásty deň - odlet

Odlet, presuny domov.

mapa

mapa

Predpokladané náklady na výlet pri počte 12 ľudí: 1540 €+ letenka cca 700 €

V predpokladanej cene je:

  • Ubytovanie v kempoch, na horskej chate a moteloch po ceste (14 nocí)
  • prenájom a základné poistenie mikrobusu
  • pohonné hmoty, mýtne poplatky, trajekt
  • dvaja šoféri
  • pomoc pri vyplnení ESTA, eTA
  • organizácia výletu

V cene nie je: 

  • Letenka, poistenie, plynové kartridže, strava, drevo na spoločný oheň, vstupy na atrakcie a do múzea, cestovné v mestách, zaplatenie turistickej ESTA, eTA.

Predpokladané dodatočné náklady na stravu (je veľmi individuálne, ceny v supermarketoch sú podobné tým u nás): 300 - 400 €

  • Povinná výbava: Stan, karimatka, spacák s extrémom do -5 st.C, čelovka, varič, nádoba na varenie, príbor, batoh na viacdenný výlet, cca 20 m tenké tkané lano na zavesenie potravín na strom, oblečenie na akékoľvek počasie do -5 st.C, horská obuv, pre vstup na územie Spojených štátov amerických: ESTA.

Ak chceš s nami vyraziť na tento roadtrip, píš na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžte aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face :)

  • výlet je pod záštitou Občianske združenie Dobrodruh.sk