Red Sea Mountain Trail – prvý 170 km dlhý diaľkový trail v EGYPTE

Egypt v mnohých z nás evokuje luxusné prímorské letoviská a históriu písanú veľkolepými pyramídami. Krajina sa však snaží z tohto turistického vnímania vymaniť a v roku 2019 predstavila svoj prvý dlhý trail. Cieľom Red Sea Mountain Trail o celkovej dĺžke 170 km je ukázať turistom krásu inej časti krajiny, nepoškvrnenej masovým pohodlným turizmom.

Starovekými cestami beduínov

Trail sa nachádza západne od známeho letoviska Hurghada. Prechádza historickým územím beduínskeho kmeňa Maaza, ktorý sa oň zároveň aj stará. Spája prehistorické obchodné cesty, odhaľuje ruiny budov z čias Rímskej ríše, historické umenie vyjadrené na skalách i kaplnky egyptských otcov. Ponúka výhľady na rozsiahle púštne planiny, hlboké rokliny a vysoké vrcholy. Jedinečné prostredie, v ktorom sa trail nachádza prináša však výnimočný zážitok nielen čo sa týka prírody, ale aj kultúry miestnych beduínov obývajúcich egyptské hory a púšte po celé stáročia.

Turistická trasa je rozdelená na 6 tzv. hiking hubs. Zvyčajne ide o samostatný horský masív. Každá z týchto sekcií umožňuje absolvovať ďalšiu turistiku v rámci danej oblasti. Tieto tzv. sekundárne trasy tvoria celkovo ďalších 600 km ciest a ide tak o najväčšiu sieť turistických trás v arabskom svete.

10 dní so sprievodcom

Prechod trailom na vlastnú päsť možný nie je. Záujemcovia musia trasu absolvovať s prenajatým sprievodcom. Výber sprievodcov je podľa organizácie zaň zodpovednej veľmi dôsledný a tak ani sólo turistky nemusia mať obavy. Stačí vyplniť kontaktný formulár ( https://www.redseamountaintrail.org/contact) alebo napísať mail prípadne zatelefonovať Red Sea Mountain trail organizácii. Keďže sú sprievodcovia lokálni obyvatelia, predstavujú aj vzácny zdroj informácií o danom mieste, kultúre a histórii.

Trasu je možné absolvovať za 10 dní. Ide aj o prechod horskými masívmi, preto si niektoré strmé časti vyžadujú aj trochu lezenia. Turistika zahŕňa napríklad výstup na najvyšší vrchol Egypta Jebel Shayib el Banat (2 187 m). Pohodlnejší turisti môžu absolvovať kratšiu trasu, ktorá je skôr rovinatého charakteru.

Keďže sa takmer po celý čas presúvate v oblastiach, kde nie sú supermarkety, obchody či iné možnosti na doplnenie zásob, v rámci organizácie trailu vám budú poskytnutí nosiči (ťavy alebo jeepy), ktorí prinesú na miesto prenocovania všetko potrebné.

Rôzne možnosti ako trasu absolvovať, ale i služby, ktoré môžu turisti využiť pomohlo vytvoriť pracovné miesta pre miestnych beduínov. Krajina tak nadviazala na úspešný kratší Sinai trail otvorený v roku 2015, vďaka ktorému bolo vytvorených 50 pracovných miest.

Všetky potrebné informácie ako trail absolvovať nájdete na oficiálnej stránke Red Sea Mountain Trail:

https://www.redseamountaintrail.org/

Zdroj foto: https://commons.wikimedia.org/