Recenzia: Millet Ubic 40 - Super batoh na leto i zimu

Pri plánovaní tohtoročného tripu do Škótska mi vyvstala potreba nového batohu na veci a whisky na 14 dní.

Začal som hľadaním vhodných batohov na internete a skúšaním v rôznych kamenných predajniach. Nakoniec som sa rozhodol kontaktovať Paťa z Adam Sport, aby mi pomohol sa zorientovať. Ten mi ochotne poradil pri výbere vhodnej veľkosti a z ponúkaných alternatív som si nakoniec vybral Millet Ubic s objemom 40 litrov.

millet ubic 40

 

Millet Ubic je dvojkomorový batoh klasického strihu

Millet Ubic je dvojkomorový batoh klasického strihu, ktorý sa na vrchu mierne rozširuje. Prístup do prvej komory je prístupom z vrchu po odklopení vrchlíku. Ten je odklápací a nedá sa teda úplne odňať. Obtiažne by bolo pod neho pripevniť aj karimatku. Na druhú stranu, popruhy sú dostatočne dlhé.

Trochu mi nevyhovovalo mierne asymetrické umiestnenie napínacích popruhov, ale nie je to nič na čo by sa nedalo zvyknúť. V rámci prvej komory nájdeme púzdro na hydrovak a vstup do druhej komory. Druhá komora je umiestnená na spodku batohu a dá sa do nej pristupovať odzipsovaním spodku batohu. V prípade potreby je možné otvoriť prepojenie medzi oboma komorami pomocou dvojice zipsov. Pri plne naloženej spodnej komore som mal občas problém uzatvoriť ju, resp. som sa bál o výdrž zipsov.

Na vonkajšej strane nájdeme 2 vrecká

Využitie pre predné vrecko som hľadal iba ťažko. Nakoniec v ňom končili propagačné materiály a použité cestovné lístky, teda veci, ktorých strata mi nebude chýbať. Vrecko je zo strečového materiálu, pri ktorom som mal problém veriť, že je vodeodolný.

  • Tento problém som nemal pri bočnom vrecku, ktoré je poriadne veľké, v prípade potreby je do neho možné zmestiť litrovú fľašu. Aj napriek svojej veľkosti vrecko neodstáva, keď je prázdne a zips je schovaný pod lemom z nepremokavej tkaniny.
  • Na vonkajšej strane batohu sa nachádza množstvo kompresných popruhov, ktoré dokážu zmenšiť batoh tak, že som bol schopný ho využiť aj na jednodenné výlety v rámci tripu.
  • Osobitú pozornosť si zaslúži množstvo ďalších popruhov na bokoch a spodku batoha, ktoré umožňujú pripevniť zimnú výzbroj, turistické paličky alebo už spomínanú karimatku a spacák. Millet tento systém predáva pod označením Variloop.

Osobne mi chýba sieťka na fľašku, ktorú preferujem pred hydrovakom.

Chrbtový systém

Chrbtový systém a ramenné popruhy patria k najdôležitejším častiam batoha. Tie sú v prípade tohto batoha super. Chrbát batoha je vystužený pomocou laminátového kríža. Ten nie je vôbec cítiť ani pri úplne plnom batohu. Na chrbte je systém Foamlighter z peny. Čo je trochu nevýhodou, veľkosť sa nedá nastaviť.

Ďalej sú tu polstrované ramenné popruhy, ktoré sa naozaj podarili. Z predchádzajúcich batohov som bol zvyknutý na zarezávanie popruhov, či bolesť ramien večer po zložení batoha, čo nebol problém pri tomto batohu. Takisto oceňujem bedrový pás. Na ňom sa nachádza malé vrecko, do ktorého si viete schovať balíček vreckoviek, tyčinku na rýchle doplnenie energie alebo malý foťák.

chrbtovy system batohu

Keďže som išiel na trip do Škótska, dôležitá bola pre mňa nepremokavosť.

  • Millet dodáva batoh s pláštenkou v separátnom vrecku. To môže byť pre niekoho výhoda, pre niekoho nevýhoda, keďže pláštenka zaberá miesto na rozdiel od pláštenok integrovaných do spodku batoha.

Pláštenku som využil iba raz počas naozaj prudkého dažďa. Nasadzovanie a nepremokavosť boli bez problémov. Potešený som bol aj z nepremokavosti samotného batohu, keďže pri každodennom mrholení vydržali veci v ňom suché.

millet

Na záver chcem poďakovať Adam Sport za poskytnutie batoha. Batoh môžem odporučiť ako univerzálne riešenie od víkendových až po niekoľko týždňové tripy.