Prvý Slovák čo prešiel 3527 km dlhý Appalachian Trail v USA

Prvý Slovák, ktorý prešiel 3527 kilometrov dlhý Appalachian Trail (Apalačský trail) v USA je pravdepodobne Miloš Bučány. O tom, že tento trek prešiel niekto zo Slovenska komplet celý ešte pred Milošom sme nenašli nikde žiadnu zmienku. Appalachian Trail je diaľková trasa, ktorá sa tiahne po východnom pobreží USA. Prechádza cez 14 štátov od severného Mainu až po južnú Georgiu. Cesta patrí medzi trojicu známych diaľkových trekov v USA tzv. Triple Crown: Appalachian Trail, Pacific Crest Trail a Continental Divide Trail. Nakoľko na Slovensku je momentálne turisticky boom, Miloša som vyspovedal a tu vám prinášam jeho skúsenosti, názory a odporúčania...

Ahoj Miloš, si pravdepodobne prvý Slovák, ktorý prešiel Apalačský trail (Appalachian trail ) dlhý 3 523 kilometrov. Je to skutočne tak?

Trail som prešiel a podľa všetkého som prvý, keďže pri registrácii Slovensko ani nebolo dostupné na výber. Takisto nikde som sa nedočítal, že by niekto tento trip vôbec podnikol. Niektoré hostely a obchodíky mali mapy sveta kde si každý mohol zapichnúť špendlík na svoj štát/krajinu. Slovensko nemalo špendlík na žiadnej mape, vždy som ho tam dával ako prvý.

Milos Bucany Appalach trail

U nás všetci poznajú PCT. O existencii Apalačského trailu vie pomerne len málo ľudí. Prečo si si vybral práve tento trail?

Zaujímavé je, že pred knižkou a hlavne filmom Wild, Appalachian Trail bol v USA práve najznámejší. AT a PCT boli prvé dva traily, ktoré dostali v roku 1968 status National Scenic Trail, ale samotná AT bola komplet dokončená už v roku 1937 a PCT až 1993. Ja s priateľkou, ktorá je z USA sme si ho vybrali z viacerých dôvodov:

  • História a charakter tejto trasy, že dala vznik thru-hikingu a diaľkovej turistike ako takej.
  • Jednoduchšia logistika, keďže je na východnom pobreží, kde má priateľka rodinu.
  • Taktiež to, že ho žiadny Slovák ešte neprešiel bolo velké lákadlo :)

U nás je pravdepodobne najznámejší Pacific Crest Trail, najmä vďaka knihe a filmu Divočina. Spopularizoval ho však aj Milo Danišek, prvý Slovák, ktorý prešiel PCT: Miloslav Daníšek: Prvý Slovák, ktorý prešiel pešo 4280 km dlhý Pacific Crest Trail.

Milos Bucany Appalach trail

Skús nám ho trochu popísať... Ako by si túto trasu charakterizoval? 

AT má prezývku “Green tunnel/Zelený tunel”, ktorá to celkom vystihuje. Veľká časť trailu ide cez rododendronové lesy, ktoré doslova vytvárajú tunel. Prirovnal by som ju k našej SNP, ide sa aj cez lesy, ale aj po skalnatých hrebeňoch ako sú naše Nízke Tatry. V čom sa odlišuje je však to, že je smerovaná zo severu na juh a vďaka jej dĺžke majú jej úseky rôzny charakter. Na severe končia lesy už pri cca 1200 mnm ale na juhu idete stále v hustých lesoch aj pri 2100 mnm. Špecialita AT je, že je to čisto pešia trasa, tj. okrem psa (prípadne mačky) nemôžete zobrať so sebou žiadne iné zviera - ísť na koni, či so somárom ako na PCT. Prípadne na bicykli, ktoré sú tiež zakázané. 

Milos Bucany Appalach trail

Milos Bucany Appalach trail

Ako vnímajú samotní Američania Apalačský trail v porovnaní s ostatnými diaľkovými trasami?

Ako som spomenul, história AT je veľmi dlhá. Prvý thru-hiker ju prešiel už v roku 1948 odvtedy čísla len rastú. AT je pre veľa z nich veľkým snom, prípadne idú v šľapajach svojich rodičov, ktorí prešli AT v minulosti. Mnoho z nich prechádza AT na sekcie, keďže si nemôžu dovoliť odísť na dlhší čas. Každý rok sa vyberú na týždeň až dva prejsť určitú časť. Niektorým to trvá aj 20 rokov kým prejdú celý trek. 

Milos Bucany Appalach trail

Ktorý z troch trailov je teda podľa teba najpopulárnejší?

Myslím že momentálne popularita AT a PCT je rovnaká. AT má jednu výhodu a to, že sa človek nepotrebuje registrovať a nepotrebuje žiadne špeciálne povolenia. V číslach je to tiež približne na rovnako, ale každá je populárna pre iný dôvod. AT pre sociálny aspekt, kde je komunita okolo trailu veľmi silná. PCT zase pre krásu a odľahlosť.

Ty si prešiel tento trail s priateľkou Patrice, ktorá prešla celú trasu už druhý krát. Takýto spoločný zážitok vás určite ešte viac zblížil. Boli ste iba dvaja alebo ste šlapali väčšia skupina? 

Na začiatku sme v jeden deň začali cca 10 ľudí a počas prvých dní kedy sme išli skoro všetci rovnakým tempom sme sa postupne zoznámili. Skupinky sa postupne tvorili a rozpadávali podľa toho, kto mal aké plány, prípadne zranenia či iné problémy. Kamarát musel ísť po prvých 110 míľach doktorovi, keďže mal podozrenie na mikropraskliny v píšťalách. Po 5 týždňoch na gauči sa vrátil o 500 míľ ďalej, došiel až na južný koniec a budúci rok dokončí čo mu zostáva. My sme celú trasu prešli s kamošom, s ktorým sme sa zoznámili druhý deň. 

Milos Bucany Appalach trail

Milos Bucany Appalach trail

Rozlúčiť sa na dlhé mesiace od priateľov, priateliek, žien, mužov je pre mnohých najväčšou prekážkou pri odhodlaní sa vyraziť na podobnú cestu. Vedel by si ostatným odporučiť, nech jednoducho vyrazia na cestu spolu a zdieľajú tento zážitok?

Určite áno, ale zas nie za každú cenu. Hlavný faktor si myslím je, že prejsť tú cestu by mal byť cieľ oboch už pri rozhodovaní sa či sa na niečo také dám.Nie len jedného, ku ktorému sa pridal druh/družka len preto, že to chcú tiež skúsiť.  Stretli sme niekoľko partnerov a manželských párov, ktorí sa na to dali spolu a prešli celú trasu bez problémov. Niektorí idú radšej sami a polovičky prídu na víkend či len malú časť. 

Milos Bucany Appalach trail

Poďme k technickej stránky veci. Aké konkrétne povolenia si potreboval vybaviť pred cestou?

Základ je B1/B2 polročné vízum do USA. Vybavuje sa na Americkej ambasáde, stojí 160$. Na samotný trek je registrácia dobrovoľná na stránke: http://www.appalachiantrail.org/home/explore-the-trail/thru-hiking/voluntary-thru-hiker-registration

Pri štarte na severe sme museli mať rezerváciu v Baxter state park, keďže sme tam boli 2 noci. Začiatok je totiž na kopci Katahdin, ktorý je na severe od campu. Takže treba si vyšľapať 5 míľ s prevýšením 1 míľa a späť a až potom sme začali samotný prechod. V tomto je rozdiel medzi štartom na Severe a Juhu. Juh nemá takéto obmedzenia, stačí prísť na začiatok, ktorý je 1,5 míle od cesty a začať šľapať.  https://baxterstatepark.org/

milos bucany appalachian trail

Milos Bucany Appalach trail

Inak ostatné povolenia sa dajú vybaviť pri vstupe do parkov. Jedine Great Smokies National Park má registráciu online a povolenie je nutné mať vytlačené. S tým Vám však zadarmo pomôžu v outdoorových obchodoch v mestečku tesne pred vstupom.  Najviac času som strávil vybavovaním víz, leteniek a presun z letiska na začiatok treku.

Samozrejme, všetkých asi zaujíma, či si špeciálne pred cestou trenoval... 

Úprimne skoro vôbec, keďže som 1,5 mesiaca pred tým absolvoval laserovú operáciu očí aby som sa zbavil okuliarov. Takže až týždeň pred odletom sme boli na prechode Nízkych Tatier. Keď sa na to pozerám spätne tak možno som aj mal potrénovať viac, ale na druhú stranu sme strávili viac času v štáte Maine, kde sme začínali a zároveň je aj môj obľúbený zo všetkých 14tich.

Milos Bucany Appalach trail

Milos Bucany Appalach trail

Čo sa týka výstroje, určite je snaha mať všetko čo najľahšie. Bavili sme sa o tom, že konkrétne ty si výstroj z veľkej časti kupoval až v USA, kde je oveľa väčší výber a lepšie ceny. Vieš byť trochu konkrétnejší? 

Čo sa týka hmotnosti vybavenia, tak ja som prešiel takou menšou premenou počas trailu. Na začiatku som si myslel, že to zvládnem aj s mojou výstrojov, ktorú som používal tu na Slovensku a okolí. Nechcelo sa mi moc totiž dávať peniaze za nový batoh a spacák, keď mali 2-3 roky a boli v perfektnom stave. Na koniec som však vymenil batoh, spacák aj stan za ľahšie modely. Čo sa týka výberu tak v USA je veľký Ultra Light boom. Výrobcov je veľa a stále pribúdajú noví. Niektorí dokonca robia batohy na mieru podľa presne zadaných špecifikácií. Materiál, veľkosť, rôzne kapsy, systém zatvárania, nosná konštrukcia etc. 

Milos Bucany Appalach trail

Čo by si teda ty odporúčal, kupovať výstroj ešte doma a vyskúšať si ju alebo stačí priamo na mieste?

Či na mieste alebo doma záleží od konkrétnej veci a od rozpočtu. Napríklad karimatka alebo stan po dôkladnom “prieskume trhu” môžete kúpiť online v USA, keďže človek nepotrebuje nič skúšať čo sa veľkosti prípadne strihu týka. Ale napríklad batoh by som online nekupoval, ak by som si ho nemohol pred tým vyskúšať. Väčšina UL (UltraLight) výrobcov robí totiž rôzne veľkosti jednotlivých častí podľa vašich rozmerov. Je to potom risk, že Vám niečo nesadne a budete musieť čakať na výmenu. Každopádne najlepšia situácia je, mať komplet výbavu už pred trailom a niekoľkokrát vyskúšanú za rôznych podmienok. 

milos bucany appalachian trail

Načo sa majú pripraviť tvoji nasledovníci, ktorá časť cesty bola podľa teba najťažšia? 

Najťažší bol podľa mňa začiatok, cca prvých 1,5 mesiaca a posledné 2-3 týždne.  Začiatok bol ťažký hlavne fyzicky. Kondička ešte nebola bohvieaká, sa naberala postupne, terén bol buď skaly, korene alebo blato. Maine a New Hampshire majú veľmi náročný profil. Ak sa ide na kopec tak rovno smerom hore, ak sa ide z kopca tak rovno dole, čo pri daždivom počasí bolo často nebezpečné. Po týchto dvoch štátoch a cca 440 míľach / 700 km to bolo podstatne lepšie. Koniec bol ťažký zase z mentálneho hľadiska, keďže viac ako 5 mesiacov človek nerobí takmer nič iné než chodí v lese, prípadne počas odpočinkových dní sa pripravuje na chodenie v lese. Kamoš to ku koncu vystihol veľmi dobre: “Rád by som sa už venoval aj iným koníčkom ako je chodenie.” A ako bonus na to vplývala zima a krátke dni.

milos bucany appalachian trail

Vieš s odstupom času vyhodnotiť aj prípadné chyby, ktorých si sa dopustil?

Ako som spomenul v otázkach hore: Vymenil som celú “veľkú trojku” (Stan, spacak, ruksak), určite by som spravil lepšie ak by som ich mal od začiatku, ušetril by som si veľa starostí. Lepšia kondícia by tiež nebola na škodu. V plánovaní na samotnom treku by som asi viac dával pozor kde budete behom víkendov a sviatkov.

Napríklad: Viem že o cca 150 míľ ma čaká parádna vyhliadka, ktorá je samozrejme tým pádom veľmi populárna. Preto sa budem snažiť, ak to je možné, si denné míle nastaviť tak aby som tam bol Pondelok až štvrtok, inak tam bude veľa ľudí. Takto sme pár krát bohužial skončili v celkom slušnom dave. 

milos bucany appalachian trail

Je Apalačský trail trail krásny, iba pekný alebo je to hlavne drina?

Je to drina, ale stojí to za to. Keď stojíte na kopci v Maine na severe a kdekoľvek sa pozriete nie je žiadna stopa po ľuďoch, iba lesy, jazerá a kopce tak je to niečo neskutočné. V Európe sa ťažko hľadajú také odľahlé miesta. Nielen výhľady, ale hlavne ľudia.

milos bucany appalachian trail

milos bucany appalachian trail

Komunita okolo AT je neskutočná. Ľudia pomáhajú hikerom ako sa len dá. Keď potrebujete stopovať do mesta, väčšinou Vám niekto zastaví do 5 min, niekedy ľudia zastavovali aj keď sme to nepotrebovali, keďže nás videli s ruksakom. Na miestach kde sa križoval trail s cestou ľudia nechávali chladiace boxy s vodou, malinovkami a sladkosťami len preto aby Vám trošku uľahčili deň. Počas horúčav a sucha, keď boli všetky vodné zdroje vyschnuté sa starali o to aby na priecestiach boli bandasky s pitnou vodou. Niektorí dokonca mali rozložené stoly s grilom, kopou sladkostí, vodou, malinovkami a pivom. A to si my Slováci hovoríme pohostinný národ :).

milos bucany appalachian trail

Máš v pláne prejsť aj ďalšie diaľkové trasy?

Určite hej, ale bude záležať na čase a peniazoch. PCT a CDT sú už teraz povinnosť keď už som začal ten Triple Crown. Tento rok možno ako takú rýchlovku našu SNP, keďže z nej mám prejdenú asi iba polovicu. Neskôr určite európske klasiky ako GR20, Kungsleden, TMB etc. Je toho strašne veľa, hlavne USA má týchto trekov desiatky.

Už čoskoro bude pod hlavičkou Dobrodruh.sk zverejnená ONLINE beseda o tvojej ceste na Appalachian trail. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Určite fotky a videá z treku, zážitky a rady ako sa na niečo takéto pripraviť. A rozprávať sa budeme aj o mojej výbave, pričom sa môžu všetci presvedčiť a že netreba mať na chrbte 20 kilové monštrum :)

milos bucany appalachian trail

Na záver môžeš nechať odkaz pre čitateľov Dobrodruh.sk, nech sa páči…

Ak sa dá tak vyrazte, na nič nečakajte.