Podarí sa niekedy vysvetliť všetky záhady Egypta?

Známi egyptológovia sa už od 19. storočia intenzívne zaoberajú záhadami starovekého Egypta a logicky by sme mohli povedať, že už nám ich veľa nezostáva. Opak je však pravdou, skúmaním sú objavované stále nové tajomstvá, ktoré sme o fascinujúcej dobe faraónov zatiaľ nerozlúskli.

Jedným z nich je tiež vykradnutá hrobka princeznej Hatšepsut, objavenej len nedávno na severe Afriky. Historici poznajú tri ženy, ktoré sa volali Hatšepsut, pričom nie je isté či išlo o tú istú alebo viacero rôznych osôb. Nás každopádne zaujíma „kráľova dcéra“, ktorú spomínajú nápisy v donedávna stratenej, takmer štyritisíc rokov starej pyramíde. Tá mala pochádzať z doby faraóna Ameny Qemau a je veľmi pravdepodobné, že sa jednalo práve o jeho dcéru.

Najzaujímavejší na celej záležitosti je fakt, že vchod pyramídy, ktorú archeológovia našli v roku 2017, bol zakrytý desaťtonovým balvanom. Aj napriek tomu sa v priebehu tisícky rokov podarilo záhadne niekomu dostať do vnútra a všetko čo malo nejakú cenu, odtiaľ odniesť so sebou. Bádatelia dodnes nechápu postup vykrádačov egyptských hrobiek.

egypt

Okrem materiálnych cenností zmizla z pohrebnej miestnosti aj samotná múmia. Zostalo z nej len pár obväzov a ďalej sa v hrobke našli nejaké ľudské kosti a fragmenty rozbitého sarkofágu. Nenašli sa ani nádoby s vnútornými orgánmi princeznej. Oddeľovanie vnútorností od tela a ich umiestňovanie do samostatných nádob bol v starovekom Egypte bežný postup.

Pyramída pochádzajúca z obdobia 13. dynastie, nachádzajúc sa v kráľovskej nekropole Dahshur, asi 30 kilometrov južne od Káhiry, tak do výskumu starovekého Egypta vnáša ďalšie otázniky. Tím známeho egyptológa Marka Lehnera má teda opäť čo skúmať. A sleduje ho pritom televízny štáb, ktorý získané zábery využil v dokumente Stratená pyramída v Egypte. Premiéra tohto dokumentu odznie v rámci dokumentárneho pásma Záhady Egypta. Dokumenty o Egypte si môžete pozrieť každý pondelok od 13. júla o 22:00 na televíznej stanici Viasat History.

Na záver prezradíme len to, že tím archeológov pod Lehnerovým vedením z krádeže upodozrieva kňazov, ktorí viedli kráľovský pohreb. Trúchliaca rodina s veľkou pravdepodobnosťou odišla od otvoreného hrobu a pritom vôbec netušila, že ľudia, ktorým zverili prípravu a vedenie pohrebu, vykonali niečo tak hrozného pravdepodobne len tesne po uložení nabalzamovaného tela do hrobky. Následne hrobku zapečatili nepreniknuteľným žulovým blokom a ich zločin tak zostal nasledujúcich približne 3 800 rokov tajomstvom. Až do dnešných dní.