Plavby samovrahov - kniha

Na primitívnych plavidlách naprieč oceánmi -s úvodným slovom Thora Heyerdahla jr., Miroslava Zikmunda, Miloslava Stingla, Petra Horkého a doslovom Niny Ingrišovej.

K najväčším dobrodružstvom 20. storočia patria plavby odvážlivcov na primitívnych plavidlách naprieč oceánmi. Mená Thor Heyerdahl alebo Eric de Bisschop vošli do histórie moreplavby i vedy. Zabudnutým hrdinom, ktorý sa v 50. rokoch 20. storočia vydal s plťou Kantuta napospas vlnám Pacifiku, bol Čech Eduard Ingriš. To však nebolo jediné Ingrišové veľké dobrodružstvo. Za prvej republiky začal ako hudobný skladateľ - okrem množstva operiet je aj autorom stoviek piesní, vrátane slávnej Niagary. Po odchode z Československa po roku 1948 sa takmer bez prostriedkov pretĺkal Južnou Amerikou, aby sa nakoniec aj tam stal obdivovaným hudobníkom a dirigentom, neskôr filmárom a moreplavcom. Podával si ruku s prezidentmi, priatelil sa s celebritami, jeho filmová hudba bola nominovaná na Oscara, bol poradcom spisovateľa Ernesta Hemingwaya a priateľom Thora Heyerdahla. A v rodnej krajine upadol takmer do zabudnutia.

plavby samovrahov

 

Tretie vydanie plavieb "samovrahov" (tak posádky plavidiel častovali odporcovia) vychádza po viac ako 70 rokoch od legendárnej plavby plti Kon-Tiki. Pred tromi rokmi balzové plte Tupac Yupanqui a Rahiti Tane, v rámci expedície Kon-Tiki 2, doplávali za 43 dní z Južnej Ameriky na Veľkonočný ostrov. Legenda žije, dobrodružstvo pokračuje!