Petrohrad - Benátky severu

Petrohrad, mesto ktoré nosilo meno Sankt Peterburg či Leningrad je prezývaný aj Benátky severu. Druhé najvýznamnejšie mesto po Moskve leží na rieke Neva nie je až tak turisticky časté, no každý kto ho navštívi si ho zamiluje.

Mesto datuje svoje dejiny od roku 1703, kedy ho založil Peter I. Mesto si od svojho vzniku zažilo hneď niekoľko revolúcii a počas Veľkej vlasteneckej vojny v rokoch 1941 – 1945 prežilo 29 mesačnú blokádu nemeckými vojskami.

petrohrad

Biele noci v Petrohrade

V Petrohrade je čo pozerať, nech už sa tu vyberiete v akomkoľvek ročnom období. V lete tu býva príjemných 20 stupňov,  v zime zamŕzajú rieky a od mája si tu môžete užiť Biele noci, kedy slnko nezapadá a tak sa večerný súmrak zlieva s ranným brieždením. Túto neopakovateľnú atmosféru si môžete užiť aj na prechádzke po Nevskyj prospekt. Je to najdlhšia a najrušnejšia ulica Petrohradu. Je dlhá 4,5 kilometra a pretekajú ňou rieky Mojka, Fontánka a Gribojedevov kanál. Začína sa pri budove admirality a končí pri Kláštore sv. Alexandra Nevského, a práve na tejto ulici nájdete veľa architektonických skvostov ako Stroganov palác, Kazanská, Dom kníh či Ruskú národnú knižnicu.

  • Jednou z dychberúcich pamiatok Petrohradu je aj  Ermitáž. Galéria, ktorej ústrednou budovou je Zimný palác v sebe skrýva viac ako 3 milióny artefaktov vo viac ako 400 sálach v komplexe šiestich budov.

Ermitáž vznikla pôvodne ako osobná zbierka Kataríny II, ktorá pridelila tomuto miestu pomenovanie ermitáž, čo v preklade znamená pustovňa. Pri objavovaní exponátov, medzi ktorými sa prechádzala sama Katarína II. tu objavíte predmety z antiky, drahé kamene. Svoj podpis na dielach tu majú aj Rafael či Leonadro da Vinci. Ešte jedna zaujímavosť, toto miesto je krásne preto, lebo sa tu vždy môžete vrátiť a nájsť niečo nové. Ak by ste to ale chceli prejsť na jeden "šup" trvalo by vám to 11 rokov.

petrohrad ermitaz

 

Medzi ďalší skvost Petrohradu patrí aj Chrám svätého Izáka, ktorý sa budoval 40 rokov a jeho hlavným architektom bol francúz Auguste de Montferrand. Je to najväčšia pravoslávna katedrála v meste a druhá najväščia na svete. Chrám dnes funguje ako múzeum a je sprístupnený verejnosti.

História mesta

Cárske Rusko si prežilo mnoho udalostí, z ktorých sú dnes žiarivé príbehy slávy či dychberúce poznačené krvou a smrťou. Jeden legendárny je spojený s palácom Jusupovovcov, kde mali zabiť tajomného Rasputina. V decembri 1916 vylákal Rasputina princ Jusupov Rasputina do svojho paláca pod zámienkou, že princezná Irina potrebuje jeho liečiteľské schopnosti. Princezná bola v tom čase na Kryme. Rasputin bol zavedený do pivnice, kde mu ponúkli otrávené koláče a víno. Tie ho ale nezabili a tak ho chceli zastreliť, no keď sa nepodaril ani tretí pokus, údajne ho mali utopiť. Okolo Rasputina a aj jeho smrti sa je stále veľa tajomna, no ak sa vyberiete do paláca Jusupovovcov možno nejaké to tajomstvo poodkryjete.

Cárovná dala Rasuputina pochovať v Carskoje Selo, ktorá sa nachádza asi 25 kilometrov od Petrohradu. Je to komplex palácov, parkov, jazier a iných pamätihodností. Medzi najkrajšie patrí Katarínsky palác, ktorý ma 3 poschodia.  Na želanie cárovnej Kataríny I. ho prestaval známy taliansky architekt Francesco Bartolomeo Rastrelli, ktorý navrhol aj Zimný palác. Najznámejšia v tomto komplexe je Janátrová komnata, ktorá je ako inak vyplnená jantárom tých najrôznejších odtieňov.

Stavba, ktorú by ste si v Petrohrade nemali nechať ujsť je Petropavlovská pevnosť. Jej založenie je spojené so vznikom mesta. Pevnosť bola vybudovaná v roku 1703 na Zajačom ostrove. V minulosti fungovala ako väznica.

Súčasťou je katedrála svätého Petra a Pavla, ktorá disponuje viac než sto metrov vysokou zvonicou. Zastaviť sa treba aj pri Chráme Spasiteľa krvi. Ten bol vybudovaný na mieste, kde bol v roku 1881 spáchaný atentát na Alexandra II., ktorý na následky atentátu zomrel.

petrohrad petropavlovska pevnost

Rusko je krajina mnohých tvári, v ktorej aj vy môžete pridať tú turistickú. Netradičná dovolenka v krajine, v ktorej do roku 2013 nepovažovali pivo za alkoholický nápoj, bude stáť určite za to.