Peter Hámor sa opäť vracia pod siedmu najvyššiu horu sveta – Dhaulágirí. Pokúsi sa o prvovýstup severozápadným hrebeňom

Najznámejší a najúspešnejší slovenský výškový horolezec súčasnosti, držiteľ „Koruny Himalájí“ i „Koruny Zeme“ Peter Hámor odletel pred pár dňami do Nepálu. Cieľom jeho tohtoročnej výpravy je osemtisícovka Dhaulágirí, ktorú sa pokúsi zdolať spolu s rumunskými horolezcami Horia Colibasanu a Marius Gane novou cestou – severozápadným hrebeňom.

Do tretice všetko dobré?

Pod siedmu najvyššiu horu sveta sa Peter vracia už tretí rok po sebe. Veľkú túžbu vystúpiť na vrchol tzv. „Bielej hory“ doteraz nezdolaným hrebeňom mu v predchádzajúcich rokoch zmarilo počasie (2019) a obmedzenia nepálskej vlády v dôsledku šírenia koronavírusu (2020).

V roku 2019 sa Petrovi spolu s rumunskými horolezcami podarilo dostať cez najhrozivejšie vyzerajúcu pasáž až na samotný hrebeň hory vo výške okolo 6000 m. n. m. Radosť z prekonania technicky náročnej časti však vystriedalo sklamanie vyvolané zmenou počasia. Silnejúci vietor a nepriaznivá predpoveď na ďalšie dni prinútili horolezcov po treťom pokuse o dosiahnutie vrcholu, výstup ukončiť.

V nasledujúcom roku sa výprava doplnená o Michala Sabovčíka vrátila pod osemtisícovku po druhý krát. Žiaľ v dôsledku prijatých vládnych opatrení museli svoju cestu ukončiť skôr ako sa vôbec k Dhaulágirí dostali.

Tohtoročná horolezecká sezóna sa pod najvyššími horami sveta opäť pomaly rozbieha. Keďže však svet boj s pandémiou stále nevyhral, na vstup do krajiny je potrebné splniť viacero podmienok. Druhú sezónu si však Nepál bez turistov dovoliť nemôže.

Peter je už momentálne v krajine. V týchto dňoch by sa mal presúvať do hôr. Skôr ako sa dostane pod samotné Dhaulágirí, plánuje absolvovať aklimatizáciu v oblasti Annapurien.

Držíme mu palce!