Patrice: "Meno Ten Bear som dostala po stretnutí medveďa... a potom ďalších 9 v ten istý deň"

Američanka Patrice Kincade miluje turistiku a pobyt v prírode. Momentálne žije v Prahe odkiaľ podniká výlety po Česku i Slovensku. Dlho premýšľala čo „veľké“ a osobné by mohla v živote podniknúť. A tak sa rozhodla prejsť celý Apalačský trail (Appalachian trail ) dlhý 3 523 kilometrov. Apalačský trail je spolu s Pacific Crest trail (4 265 km) a Continental Divide Trail (4 989 km) súčasťou Triple Crown, ako sa spolu označujú všetky tri diaľkové trasy. Patrice sa však popritom tom rozhodla spoločne s filmárkou Lindsey zdokumentovať vo filme príbehy žien, ktoré sa vybrali na rovnakú cestu. O svoje zážitky i pohľad cudzinca na rozdiely medzi turistikou v Čechách (na Slovensku) a v USA sa s nami podelila v zaujímavom rozhovore.

Appalachian trail

Ahoj Patrice, v minulosti si prešla Apalačský trail (AT). Ako dlho ti to trvalo a koľko kilometrov mala celá tvoja trasa?

  • Hi Patrice, you hiked Appalachian trail in the past. How long did it take you and how long was your trail?

Trasa mala 2 189,1 míľ (3 523 km) a trvalo mi to 6 mesiacov.

  • Trail was 2 189,1 miles (3 523 km) long and it took me 6 months.

Appalachian trail

Appalachian trail

Prešla si teda celý trail alebo si niektoré časti vynechala?

  • Have you hiked the whole trail, or did you skip any parts?

Prešla som ho celý z juhu na sever (NOBO - North bound - Smer Sever)

  • I hiked the whole entire trail from south to north - NOBO (North Bound)

 

Apalačský trail

apalachian trail

Čo ťa motivovalo alebo aký bol dôvod, že si sa sem vybrala?

  • What was your reason or motivation to do it?

Od malička som mala rada prírodu a turistiku a vždy som uvažovala nad tým, že uskutočním niečo takéto. Svoje rozhodnutie som dlho odkladala, až kým ma moje vtedajšie zdravotné problémy “nenakopli”, dať sa na to čo najskôr. Neskôr som stretla filmárku Lindsey, ktorá chcela tento trail prejsť tiež. Počas našej prípravy sme zistili, že ženy sú medzi hikermi vnímané v značnej menšine. To nás motivovalo AT nielen prejsť, ale aj natočiť dokument o ženách, ktoré ho absolvujú.

  • I always liked outdoors and hiking from young age and it was always in back of my mind that I want to do something like that. Then I had a health scare that prompted me to do it sooner rather than later. Then I met somebody else who wanted to hike it too (Lindsay) and she came from film background. During our research and preparations, we realized there was not a lot of visibility for women hikers. So we decided not only hike it but shoot a documentary focused on female thru hikers.

Appalachian trail

Appalachian trail

Môžeš nám o tom povedať niečo viac?

  • Can you tell us more about this documentary?

Dokument pokrýva celých 6 mesiacov treku. Sleduje niekoľko hlavných postáv, ale venuje sa aj množstvu ďalších žien počas rôznych fáz ich treku. S hlavnými postavami sú rozhovory pred, počas a po prejdení trailu. Aktérky rozprávajú o psychických, fyzických i logistických výzvach a problémoch, ktorým museli počas cesty čeliť.

  • It was filmed along the entire trail. It follows few central hikers and also featuring interviews with numerous other women hikers. Central hikers are interviewed before, during and after the hike. Women interviewed along the way are interviewed in different stages of their thru hikes. It covers different logistical, emotional and physical challenges that happen during their thru hike.
Apalačský trail

Appalachian trail

Na Slovensku je vďaka knihe a filmu Divočina najpopulárnejší Pacific Crest Trail (PCT). Ako sú tieto traily vnímané v USA? Ktorý je najpopulárnejší? Ktorý je ľahší, ťažší? Aké sú hlavné rozdiely medzi nimi?

  • In Slovakia the most popular trail is PCT because of the book and movie Wild. How are these trails seen in the US? Which one is most popular? Which one is easier/harder etc.? What are the main differences between trails.

V USA sú 3 hlavné diaľkové trasy Apalačský Trail (2 190 míľ – 3 523 km), Pacific Crest Trail (2 650 míľ – 4 265 km) a Continental Divide Trail (3 100 míľ – 4 989 km). Z týchto troch je AT najpopulárnejší a najnavštevovanejší. Pre AT sa ročne rozhodne približne 3 milióny návštevníkov. Je to vďaka  jeho fyzickej dostupnosti pre väčšinu populácie. Je pravdou, že ako na Slovensku, tak aj vo svete, kniha a film Divočina značne zvýšil povedomie a popularitu PCT.

triple crown

Medzi verejnosťou už dlho vládne neutíchajúca diskusia porovnávajúca PCT a AT. Aj keď sa značne líšia v teréne a profile, neexistuje konsenzus, ktorý z týchto trekov je ťažší. Väčšinou je to ten, ktorý podnikneš ako prvý. AT je len čisto peší trek na rozdiel od PCT a CDT, kde sú možné aj iné spôsoby prepravy. PCT vás povedie púšťou aj vysokými horami. Vedie od hranice Kalifornie a Mexika až po hranicu medzi Kanadou a Washingtonom. AT sa označuje aj ako “zelený tunel” keďže hory sú viac zalesnené a vždy zelené. Trek vedie cez Apalačské pohorie z Georgie až po Maine. PCT má postupnejšie prevýšenie na rozdiel od AT, kde človek neustále stúpa a klesá. CDT je najobtiažnejší zo všetkých troch, keďže je najviac mimo civilizácie a vedie vo vyšších nadmorských výškach. CDT má preto menej rozvinutú infraštruktúru a tým pádom vyššiu logistickú náročnosť oproti ostatným dvom. Veľmi často je CDT pri získavaní tzv. “Triple Crown” (prejsť AT, PCT, CDT) absolvovaný ako posledný.

  • There are 3 main long-distance trails in the US - Appalachian trail (2,190 miles), Pacific Crest Trail (2,650 miles) and Continental Divide Trail (3,100 miles). Of these three AT is the most popular and most used as higher percentage of population lives closest to the AT. It has around 3 million visitors every year.  However, just as with Slovakia, Wild has increased the awareness and popularity of the PCT. There is a lot of discussion contrasting and comparing the PCT and AT, and while they differ in terrain there is no consensus to which one is more difficult. Generally, it is the one you did first! The Appalachian Trail is foot traffic only, while the PCT and CDT allow other transportation means. The PCT will take you through both the desert and high mountains. It goes from the border of California and Mexico all the way up to the border of Washington and Canada. The AT is called the “green tunnel” as its mountains are more forested and greener consistently. It follows the Appalachian Mountains from Georgia to Maine. Where the PCT might have more gradual elevation changes, the AT endlessly goes up and down. The CDT is considered the most “hardcore” of the three. It is far more remote, higher, and presents logistical challenges that the other two don’t. Often times it is the third one for a hiker to complete if they do the Triple Crown (AT,PCT, CDT).

 

Apalačský trail

Prešla si alebo sa chystáš prejsť aj iné diaľkové trasy?

  • Have you hiked any other long-distance trails or do you plan to hike any in the future?

Okrem AT som zatiaľ neprešla žiadnu inú diaľkovú trasu. Tento rok však plánujem návrat na AT, s tým rozdielom, že oproti pôvodnému smeru z juhu na sever (NOBO - North Bound) ho prejdem opačným smerom, zo severu na juh (SOBO - South Bound).

Jeden z mojich top dlhodobých turistických cieľov je skompletizovať Triple Crown v USA. Okrem toho by som chcela prejsť celú cestu SNP na Slovensku. Minulé leto sme ze nej prešli asi 160 km a dúfam, že pred odchodom do USA sa mi podarí prejsť ešte nejakú časť. Keď sa koncom tohto roka vrátime z USA, pravdepodobne začneme do budúceho roka plánovať ďalšie dobrodružstvo na Slovensku.

  • I haven't completed a thru-hike of any other long-distance trails, but I will actually return to thru-hike the Appalachian Trail again this year. Last time I went NOBO (northbound: Georgia to Maine), this time I am going SOBO (southbound: Maine to Georgia). I would love to complete the Triple Crown in the USA. That is definitely at the top of my long-term hiking goals. In addition to that, we plan on completing a thru-hike of the Cesta SNP in Slovakia. Last summer we did a 100-mile section and this summer hopefully another chunk before we head to the US for the AT. After we return from the US in late 2019, we will probably start planning a 2020 adventure in Slovakia.
Apalačský trail

Ktorá časť AT trailu bola pre teba najnáročnejšia a prečo?

  • Which part of the trail was the hardest and why?

To je veľmi ťažká otázka. Každá časť bola náročná inak a mala jedinečné nároky na moju psychiku, fyzičku alebo logistiku trasy. Niekedy mali pre mňa práve tie najťažšie časti najväčšiu pridanú hodnotu. Keď sa spätne zamyslím, južný Maine bol pre mňa fyzicky najnáročnejší. Stúpania a klesania boli takmer kolmo po skalách, často som si myslela že som prišla liezť a nie šliapať. Už to bolo na konci treku, takže aj keď sme už mali nohy zvyknuté a boli sme v dobrej kondícii, aj tak sme pociťovali únavu a daň z dlhodobého vyčerpania. Navyšovali sme denný čas pochodu, aby sme stihli vytýčený plán, ktorý bol s každým krokom ťažšie a ťažšie splniť. Južný Maine mal však jedny z najkrajších výhľadov a scenérií, takže to za tú drinu určite stálo.

  • That’s a hard question to answer! Different sections of the trail were hard in very different ways. Mentally, emotionally, physically, logistically. And sometimes the hardest parts were the most rewarding! Looking back, I think that southern Maine might have been the most physically demanding section. The climbs were straight up and down rocky mountains, often times it felt more like rock climbing than hiking. We were nearing the end of hike, so even though we had our hiking legs and were in good shape, we were starting to feel a bit run down and exhausted. We were pushing longer days in order to meet a deadline on terrain that became increasingly cumbersome. But southern Maine had some of the most gorgeous views and scenery, so it was definitely worth the struggle!
Apalačský trail

Mala si aj trailové meno (Trail name)? Čo to vlastne je a ako si k nemu prišla?

  • Did you have a trail name? What is a trail name? How did you get yours?

Trailové meno je vlastne prezývka, ktorú si dáš sám alebo ju dostaneš od iných turistov. Používaš ju pri zápisoch a pri zoznamovaní sa s novými ľuďmi. Na traile sa tvoje nové meno stane tvojou novou identitou. Môže byť vážne, absurdné alebo vtipné. Veľa mien vzniká pri tých najtrápnejších situáciách. Ja som mala šťastie a dostala som ho inak. Moje bolo “Ten Bear” (Desať medveďov). Dal mi ho kamarát, keď som jedného dňa stretla svojho prvého medveďa. A potom ešte ďalších deväť v rámci toho istého dňa. Celkovo som videla 26 medveďov, čo je dosť veľa. Zhodou okolností bol na traile ešte jeden človek s menom “Nine Bear”. Vedeli sme o sebe zo zápisov v knihách a od ostatných hikerov. Stala sa z toho celkom populárna historka. Rozmýšľala som nad tým, aká by to bola sranda stretnúť sa a vymeniť si naše príbehy s medveďmi.

  • A trail name is nickname you either give yourself or receive from other hikers. You use it in trail logs and when meeting new people. On the trail, your trail name becomes your new identity. They can be serious, ridiculous, or funny. Many memorable ones come from a hiker’s most embarrassing moment. Fortunately, I didn’t have mine come about that way. Mine is “Ten Bear”. One of my friends deemed me that after I saw my first bear on trail...and then nine more that day! In total, I saw 26 bears on the AT, which is a really high number. There was actually another hiker a bit further back than me on the AT who saw nine bears and was named “Nine Bear”. We got wind of each other from other hikers and trail logs. It became a fun joke and we were eager to cross paths to share our bear stories.
Apalačský trail

Aké povolenia sú vopred potrebné pre občana USA a aké povolenia sú navyše potrebné pre občana EÚ alebo Slovenska, aby mohol vyraziť na tento trail?

  • What permits are needed for US citizen to hike this trail and what is needed for EU citizen?

Okrem víz potrebujú Američania aj Európania rovnaké povolenia. Aby sa človek mohol zúčastniť treku nepotrebuje nič. Povolenia sú potrebné iba na prechod určitých oblastí ako: Great Smoky Mountains,  The Shenandoah a Baxter State Park. Tieto povolenia však človek vybaví veľmi ľahko, či už cez internet alebo na mieste a za relatívne nízky poplatok.

  • Outside of a visa, a US citizen and EU citizen need the same hiking permits along the AT. There isn’t a lottery or permit to begin the hike itself, permits are just needed for special areas. The Great Smoky Mountains, The Shenandoah, and Baxter State Park. The permits are simple to obtain (done on a computer or in person when you arrive) and low cost.

Appalachian trail

Appalachian trail

Stretla si počas svojej cesty aj veľa hikerov-cudzincov alebo je táto trasa doménou domácich turistov?

  • Have you met a lot of foreign hikers or was it mainly US hikers on the trail?

Samozrejme najväčšie percento tvorili domáci Američania. Stretli sme však aj množstvo turistov z Veľkej Británie, Nového Zélandu, Austrálie, Nórska a pár ďalších štátov. Je tam aj prekvapivo veľa Nemcov. Podľa všetkého je u nich populárny dokument o AT, ktorý ich inšpiroval, aby prišli a túto trasu prešli. Veľakrát som však od nich počula, že dokument vykresľuje AT menej náročnú akou v skutočnosti je.

  • We did meet a fair amount of foreign hikers. Of course the highest percentage of hikers out there are Americans. But we did meet a handful of people from the UK, New Zealand, Australia, Norway, and a couple other places. There are also a surprising number of Germans on the AT. Apparently there is a rather popular German documentary about the AT that has inspired them to come hike. I have heard on more than one occasion however, that the trail is much harder than the documentary might have let them to believe!

 

Apalačský trail

trail

Čo sa týka výstroje, venovala si jej veľkú pozornosť? Je ľahšie dostať sa k Ultra-Light vybaveniu v USA než tu?

  • What about equipment? Have you paid a lot of attention to it? In US, is it much easier and cheaper to get Ultra-Light equipment?

Tak ako ostatní, strávila som a ešte stále trávim veľa času prieskumom vybavenia a čítaním recenzií. V ponuke je toľko informácií a toľko dobrých produktov, až je ťažké sa rozhodnúť. Nesnažím sa to preto s výbavou veľmi preháňať a to hlavne z dvoch dôvodov: 1) veľa z toho si nemôžem dovoliť 2) vybavenie nie je to najdôležitejšie, čo ti umožní dokončiť tento trek. Si to v prvom rade ty sám.

V USA máme veľké množstvo výrobcov, čo vedie k rozdielnosti vybavenia a k veľkej konkurencii na trhu. Je to super, lebo to tlačí trh k tomu po čom je dopyt a v súčasnosti je to dopyt po ľahkom a cenovo dostupnom vybavení.

  • Like most hikers, I spent, and still spend, lots of time researching gear and reading reviews. There is so much information out there and so much good product that it can all be a bit overwhelming. I try not to go to crazy with my research as I know that 1) I can’t afford a lot of it and 2) Your gear really isn’t what makes you complete a thru-hike- it’s you. In the US, we have a huge number of gear producers which leads to a high level of diversity and competition in our market. It is great because it really drives the market towards what is in demand, and right now that is affordable and light equipment.

 

Apalačský trail

Appalachian trail

Už si nejaký ten čas v Európe, žiješ v Prahe. Ako vnímaš turistické povedomie alebo záujem o prírodu a turistiku tu u nás na starom kontinente v porovnaní s USA?

  • You live some time in Prague. How do you see interest in hiking and nature here compared to US?

Česko má fantastický systém a značenie turistických chodníkov. Vidím veľa podobností medzi USA a Českom. Veľa zapálených, aktívnych ľudí, ktorí chodia do prírody kedykoľvek sa dá. Hlavne rodiny s deťmi. Česká príroda je veľmi podobná tej odkiaľ pochádzam (stredo-atlantické štáty). Veľa miernych kopcov a nie veľmi vysoké hory.

Samozrejme existujú aj rozdiely medzi turistikou v Čechách a v USA. Pri treku v Čechách nie je človek takmer nikdy ďaleko od dediny, krčmy alebo iného znaku civilizácie. Súčasťou množstva mojich výletov je teplý obed alebo pivo na oslavu. A to je veľký rozdiel oproti tomu, na čo som zvyknutá pri túrach v USA. Tam nie je veľa kopcov s krčmou na vrchole.

  • The Czech Republic has a really fantastic trail system! I see a lot of similarities between hiking culture in the US and Czech Republic. Lots of active people really passionate to get outdoors when they can. Especially families with kids. The Czech nature is fairly similar to what I am used to where I am from in the US (mid-atlantic states). Lots of rolling hills and not terribly high mountains. Of course, there are some differences between the hiking cultures as well! A lot of time hiking in Czech Republic, you are never too far from a village, pub, or civilization. So many of my hikes involve a warm lunch or a celebratory beer! That is quite different from what I am used to on my day hikes/short hikes in the US. Not many hill tops I would find a pub on!

 

Apalačský trail

Nech sa páči, tvoj odkaz pre čitateľov Dobrodruh.sk.

  • Your message to Dobrodruh.sk readers.

V USA máme frázu “HYOH” - Hike Your Own Hike - Choď si svojou vlastnou cestou (voľný preklad). Myslím si, že to je skvelý prístup u všetkých typov turistiky. Nezaťažuj sa tým, čo si o tebe ľudia myslia  alebo čo robia. Choď si svojou cestou tak, aby si sa cítil(a) príjemne a spokojne. Používaj vybavenie, ktoré ti vyhovuje. Pokiaľ ty a ľudia v okolí neporušujete pravidlá LNT (Leave No Trace - Nezanechávaj žiadne stopy) alebo neobťažujete iných turistov, prajem veľa šťastných a úspešných trekov!

  • In the US, we have a trail saying “HYOH”. It stands for Hike Your Own Hike. I think it is a great mentality to take into any backpacking trip of any length. Don’t get too wrapped up with what other people are doing or what other people might think. Do the miles in the way that makes you feel comfortable and makes you happy. Use the gear that works for you. As long as you and others aren’t breaking any LNT (leave no trace) rules or negatively affecting others, hike on and happy trails!

Appalachian trail

Appalachian trail