Ostrov Madagaskar: Zaujímavosti, dovolenka, rady na cestovanie v kocke

Madagaskar je vďaka svojej ostrovnej povahe unikátnym miestom. Akoby ani nepatril na túto planétu, pretože všetko je tu úplne inak. Vďaka faune a flóre sa niekedy o Madagaskare hovorí ako o samostatnom kontinente a keď sa tu ocitnete, pochopíte to hneď. Madagaskar vás nadchne svojou prírodou, zvieratami, lemurmi, ale aj zaujímavými miestami či rajskými plážami. Unikátna destinácia pre dobrodruhov.

Kedy ísť

Madagaskar je celoročná destinácia, pretože má viacero klimatických zón, ktoré sa menia podľa toho či plánujete sever, juh alebo centrálnu časť krajiny. Najlepším obdobím na návštevu Madagaskaru je čas medzi aprílom a októbrom, pretože tu nepanujú horúčavy a práve toto obdobie je najlepšie na pozorovanie množstva zvierat, ktoré na Madagaskare žijú.

Od decembra do marca panuje na Madagaskare tropické leto a to so sebou prináša najhorúcejšie a zároveň najvlhkejšie počasie. Najviac dažďa má ostrov medzi januárom a marcom a občas sa v Indickom oceáne na týchto miestach môže vyskytnúť aj cyklón. Ak cestujete v týchto mesiacoch, pripravte s na to, že niektoré cesty či oblasti môžu byť komplikované a nezjazdné.

Tým, že je Madagaskar obrovským ostrovom, má aj svoju regionálnu klímu. Juh a juhozápad je suchší, než zvyšok krajiny a spadne tu najmenej zrážok. Najviac zrážok a najvlhkejšia klíma je na východom pobreží. Centrálna časť Madagaskaru s mestami ako Antananarivo či Antsirabe má počas leta miestami dokonca chladnú klímu a teplota môže padnúť do jednociferných čísel.

Vízum alebo ako sa na Madagaskar dostať?

Madagaskar má pre občanov Slovenska a Českej Republiky vízovú povinnosť. Potrebujete platný cestovný pas a vízum pre Madagaskar. Získať ho je veľmi jednoduché, pretože si ho pohodlne vybavíte priamo po prílete na medzinárodné letisko v Antananarive.

Vízum na Madagaskar stojí po prílete cca 35 EURO alebo ho zaplatíte v ekvivalente amerických dolároch. Vybavenie priamo na letisku trvá polhodinu, možno hodinu podľa toho, koľko ľudí ho bude riešiť spoločne s vami.

Dnes si viete vízum na Madagaskar vybaviť aj online. Získate tak elektronické vízum, ktoré vám už priamo na letisku šetrí čas a môžete ísť rovno na pasové oddelenie pre pečiatku a vstúpiť do zeme. Vízum si vybavte na tomto webe: https://www.evisamada.gov.mg/en/

Najprv si musíte spraviť konto, potom vypíšete elektronickú žiadosť, kde budete potrebovať naskenovanú (alebo odfotenú) stranu z vášho pasu, letenku, ktorá je dokladom toho ako opustíte krajinu a vo finálnom kroku vás systém vyzve na platbu. Po potvrdení vám príde elektronické vízum do 72 hodín. To si vytlačte a môžete letieť na Madagaskar. Elektronické vízum je single vízum na ktoré viete stráviť na Madagaskare 90 dní.

Ako na Madagaskar?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať na Madagaskar je letecká preprava. Na Madagaskar nelieta veľa zahraničných spoločností a tak často nebudete mať veľký výber, čomu môže niekedy zodpovedať aj cena leteniek. Tie na Madagaskar bývajú len málokedy za vynikajúcu cenu. Najdôležitejším medzinárodným letiskom na Madagaskare je letisko Ivato International Airport ležiace cca 16 kilometrov od Antananariva.

Jediným priame lety, ktorými sa z Európy dostanete na Madagaskar sú lety spoločnosťou Air France alebo Air Madagascar s odletom z Paríža. Tento let trvá cca 11 hodín.

AIR FRANCE (https://www.airfrance.com)

AIR MADAGASCAR (https://airmadagascar.com)

Medzi ostatné letecké spoločnosti, ktoré vás vezmú na Madagaskar, hoci s prestupom patria:

TURKISH AIRLINES (https://www.turkishairlines.com/) – prestup v Istanbule

ETHIOPIAN AIRLINES (http://www.ethiopianairlines.com) – prestup v Addis Ababa

KENYA AIRWAYS (http://kenya-airways.com) – prestup v Nairobi

Na Madagaskar lietajú aj menšie spoločnosti a celkom dobre sa na ostrov dá dostať z Juhoafrickej republiky alebo z ostrova Reunion či z Maurícia:

Reunion: Air Madagascar, Air Austral

Maurícius: Air Mauritius

Juhoafrická republika (Johannesburg): Airlink, Air Madagascar

Ako cestovať po Madagaskare?

Madagaskar je štvrtým najväčším ostrovom sveta a tak si na neho musíte vyhradiť dostatok času. Ak plánujete len niekoľko dní, pripravte sa na to, že z ostrova veľmi veľa neuvidíte. Cesty okolo hlavného mesta sú kvalitné, no ich kvalita klesá, čím ďalej sa vyberiete. Lokálna doprava je pomalá, nespoľahlivá a tak trvá presúvanie sa Madagaskarom dlho. Zaujímavou alternatívou je auto s miestnym šoférom, vďaka ktorému sa dostanete aj na miesta, ktoré by ste lokálnou dopravou nemali ako spraviť.

Mikrobus – Taxi Brousse:

Najbežnejším lokálnym spôsobom dopravy na Madagaskare je Taxi Brousse, ktorý si predstavte ako mikrobus do ktorého sa zmestí 15 až 20 ľudí, no nie prekvapením ak tam napokon napočítate aj viac pasažierov. Stanicu mikrobusov má každé väčšie mesto na ostrove a tak sa medzi veľkými mestami dokážete prepraviť. Pripravte sa však na nepohodlnú cestu bez klimatizácie, ktorá bude vždy trvať dlhšie ako vám bude niekto tvrdiť. Taxi Brousse najčastejšie vyráža, keď sa zaplní a podľa destinácie to môže trvať hodinu, ale aj niekoľko hodín. Ak sa však chcete stretnúť s lokálnymi obyvateľmi, tento druh dopravy si zamilujete.

Vlak:

Madagaskar má iba niečo cez 800 kilometrov železníc a tak s veľkou pravdepodobnosťou nebudete cestovať vlakom. Ak vás vlak predsa len láka, skúste sa odviezť na južnej trase medzi mestami Fianarantsoa a Manakara. Táto vlaková linka spája Vysočinu s pobrežím a hoci má len niečo cez 160 kilometrov, cesta môže trvať pokojne 12 alebo aj 24 hodín. Vlaky na Madagaskare dokonalo vystihnú motto: „cesta je cieľ“. Obľúbenou trasou je aj cesta z hlavného mesta Antananarivo do pobrežného mesta Tomasina. Ak milujete cestovanie vlakom a chcete to skúsiť, choďte do toho, no inak je cesta vlakom únavne pomalá.

Viac k vlakom na Madagaskare: http://www.madarail.mg/

Prenajaté auto

Ak chcete vidieť z Madagaskaru čo najviac, skúste porozmýšľať nad alternatívou prenajatého auta. Dnes si už viete auto požičať a šoférovať si sami, ale najlepšou voľbou je prenájom auta s lokálny šoférom. Pozná cesty, pozná krajinu, ľudí a tak sa nielen, že dozviete viac z krajiny, ktorou prechádzate, dávate aj prácu miestnym ľuďom. Využite auto 4x4 kvôli zlým cestám. Niektoré spoločnosti vám požičajú auto iba so šoférom. Aby ste mali predstavu, počítajte približne so sumou okolo 50 EURO / deň.

Lietadlo:

Ak nemáte na cestovanie po Madagaskare veľa času, no chcete stihnúť čo najviac, v ponuke má krajina aj svoje vnútroštátne lety z jednej časti krajiny do druhej. Hlavným letisko je to v hlavnom meste a odtiaľ sa dostanete aj na samotný juh ostrova do oblastí akými sú Toliara či Taolagnaro, ale aj na sever ostrova ako leží Antsiranana, Sambava či Nosy Be. Madagaskar má niekoľko lokálnych spoločností, ktoré viete využiť.

Najlepšou spoločnosťou na Madagaskare je: AIR MADAGASCAR (https://airmadagascar.com) – Tá lieta do väčšiny miest na ostrove a medzi tie najdôležitejšie destinácie patria miesta akými sú: Toliara, Morondava, Nosy Be, Ambatomainty, Antsiranana, Farafangana, Ankavandra, Antalaha, Besalampy, Mahajanga, Maintirano, Manja, Morombe, Saint-Marie, Sambava, Soalala, Tolagnaro, Toamasina

Ak hľadáte ďalšie vnútroštátne linky, pozrite sa aj na iné lokálne spoločnosti:

TSARADIA (https://tsaradia.com)

Peniaze

Oficiálnou menou na Madagaskare je malgašský ariár (MGA). Peniaze vymeníte bez problémov v zmenárňach, na letisku, v niektorých hoteloch alebo si ich vyberte priamo z bankomatu.

Za 1 € dostanete v priemere – 4500 MGA

Aktuálny kurz:

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=MGA

Malgašské bankovky nájdete v nominálnej hodnote 500, 1000, 2000, 5000, 10 000, a 20 000 MGA. Existujú aj bankovky s hodnotou 100 a 200 MGA, ale už v obehu ich nájdete zriedkavo. Mince na Madagaskare existujú a stretnete sa s nominálnymi hodnotami 10, 20 a 50 ariárov.

Bankomatové karty viete využiť na Madagaskare využiť, ale nespoliehajte sa na ne. Je samozrejmosťou, aby ste so sebou mali hotovosť. Kartou viete zaplatiť v niektorých moderných obchodoch alebo ju použiť v bankomatoch, aby ste sa dostali k lokálnej mene.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Madagaskaru je malgaština. Je to unikátny jazyk, ktorý nemá veľa paralel s okolitou Afrikou a nedohovoríte sa ním takmer nikde okrem Madagaskaru. Malgaština dokonca patrí do skupiny malajsko-polynézskych jazykov, čím poukazuje aj to, odkiaľ prišli na ostrov dávni moreplavci. Jazyk obsahuje aj viacero slov z arabčiny, francúzštiny, svahilštiny či iných menších jazykov.

Chcete sa pred cestou na Madagaskar pripraviť? Tu je niekoľko základných slovíčok od pozdravov a poďakovaní. Skúste sa niekoľko z nich naučiť a uvidíte ako krásne domácich prekvapíte:

http://mylanguages.org/malagasy_phrases.php

Na mnohých miestach, kde sú zvyknutí na turistov, pochodíte bez problémov s francúzštinou. S angličtinou je na mnohých miestach problém, ale ako to býva zvykom, vždy sa niekto nájde, kto ju trochu ovláda a dokážete sa dohodnúť. Cestovali sme bez francúzštiny po ostrove a nebol s tým problém.

Čo ochutnať?

Malgašská kuchyňa je pre nás veľkou neznámou. Madagaskar sa síce nepovažuje za dokonalú gastronomickú destináciu, ale môžete si byť istí, že aj tu natrafíte na zaujímavé jedlá. Jedáva sa tu veľa zeleniny a z mäsa sa preferuje kuracie mäso alebo mäso zo zebu.

Romazava: Národné jedlo Madagaskaru je jedlo zvané Romazava. Je to jedlo, kde sa vezme mäso so zelenou zeleninou, cibuľkou a koreninami a všetko sa to nechá niekoľko hodín dusiť vo vlastnej šťave. Podáva sa s ryžou.

Ravitoto: Zvláštne, no stále veľmi typické jedlo miestnej kuchyne. Na prvý pohľad vyzerá ako špenát, ale v skutočnosti ide o zelené lístky manioku, ktoré sa rozdrvia na kašu. Ochutí sa kokosovým mliekom, koreninami a môžete sa do toho pustiť.

Laoka: Laoka je jedlo s ktorým sa stretnete na mnohých miestach. Ide o to, že nejde o hlavné jedlo, ale o prílohu. Najčastejšie ja Laoka vegetariánska, no nespoliehajte sa na to, pretože mnohí do Laoky pridávajú aj kúsky mäsa či nasolenej ryby.

Minsao: Malgašská kuchyňa je ovplyvnená Čínou a na mnohých jedlách to budete nielen cítiť, ale aj vidieť. Minsao je veľmi jednoduché, ale zároveň chutné jedlo. Predstavte si rezance so zeleninou a výsledok máte na tanieri. Nájdete ho aj v mäsovej verzii.

Stejk zo Zebu: Medzi najobľúbenejšie jedlá na ostrove patrí stejk zo zebu na zelenom korení. Jedlo má francúzsky šarm a rozhodne ho počas cestovania Madagaskarom ochutnajte.

Mofo Gasy: Obľúbené sú najmä na raňajky, pretože pripomínajú malé palacinky. Vyrábajú sa z múky, kvasníc, cukru aj ryže a ak si ich dáte s ovocím, máte svoj obľúbený začiatok dňa.

Koba: Patrí medzi najtypickejšie sladkosti Madagaskaru a objavíte ho najčastejšie na trhoviskách. Ide o zaujímavú zmes roztlčených banánov, vanilky, arašidov či medu a to všetko sa obalí do banánového listu, aby sa to spolu nechalo variť či dusiť.

Mofo Anana: Obľúbený streetfood pripomína indickú pakoru. Často ide o kúsky zeleniny, ktoré sa rozmelú na kašu, obalia do múky a vhodia do vriaceho oleju. Jednoduché, ale chutné jedlo.

Nápoje

Pivo: Ochutnávate radi lokálne pivo? Madagaskar vás zaujme svojim pivom Three Horses Beer, ktoré často nájdete pod skratkou THB. Nájdete ich niekoľko druhov a to najklasickejšie má obsah alkoholu 5,4%. Dajte sa na ochutnávanie.

Betsa Betsa: Zaujímavým malgašským nápojom je nápoj z fermentovanej cukrovej trstiny. Skúste ho aspoň raz a kto vie, možno vám zachutí a budete ho chcieť každý deň.

Ranovola: Tradičným nápojom Madagaskaru je Ranovola, ktorá sa pripravuje trošku bizarne. Na začiatku dáte do pohára/hrncu ryžu, ktorú necháte na ohni, kým sa začne pripaľovať. Napokon to zalejete vodou a necháte vychladnúť. To je všetko. Ochutnáte?

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie na Madagaskare nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete ubytovanie presne podľa vášho budgetu od najlacnejších hotelov až po kvalitné hotely, Menšie miesta či miesta mimo turistických trás môžu mať obmedzený výber ubytovania.

Ak si chcete ubytovanie vybrať ešte pred vašou cestou, nie je to dnes žiaden problém a aj priamo na https://www.booking.com/ nájde každý pomerne slušný výber.

Na Madagaskare nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj na Madagaskare nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Aj keď nemáte dopredu zabezpečené ubytovanie, stačí sa popýtať v meste alebo sa spýtať taxikára a vždy vás niekde nasmerujú, aby ste sa mohli ísť na ubytovanie pozrieť. Na miestach akým je Antananarivo máte na výber pomerne veľa rôznych druhov ubytovania. Ak si ho objednáte vopred, šetríte čas, niekedy aj peniaze.

Bezpečnosť

Madagaskar je krajina, ktorá nepatrí medzi najbezpečnejšie na svete. Ide o chudobnú krajinu, ktorá sa topí vo svojich vlastných problémoch a ľahko sa do problémov môžete dostať aj vy najmä v Antananarive po zotmení. Nie, netreba sa Madagaskaru báť, ale treba byť ostražití tak ako to robíte aj v iných krajinách Afriky.

V Antananarive si dávajte pozor na drobné krádeže. Preplnené miesta akými sú trhoviská mnohých lákajú na to, aby sa na váš úkor obohatili. Nechajte na bezpečnom mieste váš cestovný pas, väčšiu hotovosť a po zotmení v meste so sebou neberte ani veľký fotoaparát či iné drahšie veci. Je zbytočné ukazovať šperky, náhrdelníky či iné zlaté ozdoby na uliciach, kde mnohí žijú z dolára na deň. Po zotmení sa vyvarujte mnohým miestam v Antananarive.

Počas obdobia dažďov sa zvyknú podmáčať cesty, horské cestičky a cestovanie Madagaskarom môže byť skomplikované. Treba sa pripraviť na flexibilitu a chuť meniť plány. Ak máte so sebou lokálneho šoféra, ten zistí aktuálne informácie a podľa nich sa viete zariadiť. Pozor si treba dávať pri kráčaní mestami či dedinami kvôli nespevneným cestám a výmoľom, aby ste hlúpo nešliapli do jamy či kanálu.

Nech ste kdekoľvek na Madagaskare, v malom mestečku či hlavnom meste, všade stretnete pomerne veľké množstvo túlavých psov. Cez deň sú ticho, ležia, túlajú sa, ale v noci často počuť ako po sebe štekajú a bijú sa. Pri kráčaní nočným mestom sa ich snažte vyvarovať. Mnohé z nich môžu mať besnotu a ak vás uhryznú, začína problém.

Vyvarujte sa kontaktu s divými zvieratami. Madagaskar je o zvieratách a tak ste sem prišli práve za nimi, ale nemusíte sa snažiť chytiť lemurov do vlastných rúk. Zvieratá sú divoké a niekedy nepredvídateľné.

Ak šoférujete, dávajte si veľký pozor na cesty. Domáci sa často zdržiavajú priamo na ceste, sedia na krajnici a x krát sme videli aj to, že si sadnú do stredu cesty a tam sa zhovárajú. Musíte predvídať a neustále dávať pozor na to, čo sa pred vami deje.

Očkovanie, zdravie

Na Madagaskar netreba riešiť žiadne očkovanie, ktoré by bolo povinné, no ak sem prichádzate z niektorých afrických krajín, skontrolujte si, či náhodou pri príchode z nich nepotrebujete očkovanie proti žltej zimnici. Ak letíte priamo z Európy, žltú zimnicu nepotrebujete. Aj napriek všetkému je stále odporúčanie, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú. Ak jete na ulici, nie je to problém, ale hygiena je tu o čosi slabšia a preto si treba dávať väčší pozor. Ak pri pouličnom stánku jedia domáci, je to najlepšie znamenie, no rozhodnutie je na vás.

Čo si na Madagaskare pozrieť?

Madagaskar je stále krajina zahalená rúškom tajomstva. Štvrtý najväčší ostrov sveta je plný zaujímavostí a na svoje si prídu najmä milovníci prírody a zvierat. Práve toto budú dva ťaháky prečo vás aura Madagaskaru pritiahne. Nájdete tu však aj zaujímavé historické miesta, dokonalé pláže aj národné parky.

Antananarivo

Hlavné mesto Madagaskaru sa volá Antananarivo, no všetci mu hovoria skrátene Tana. Je rozťahané na niekoľkých pahorkoch, má svoje moderné stavby, historické pamiatky aj svoje zabudnuté slumy. Vyberte sa do jeho ulíc, trhovísk a jeho štvrtí, aby ste pocítili miestny temperament premiešaný s francúzskou noblesou.

  • Palác Rova – najdôležitejšia pamiatka hlavného mesta je spomienkou na dobu, kedy bol Madagaskar kráľovstvom. Palác stojí na pahorku s krásnym výhľadom na celé mesto a prvý palác tu mal byť už niekedy v 17.stroročí. Ten dnešný je síce novší, no dnes je z neho torzo, pretože v roku 1995 kompletne vyhorel. Stále sem stojí za to prísť a užiť si dušu tohto miesta.

  • Palác Andafiavaratra – leží na dosah paláca Rova, no pôsobí odlišne. Má v sebe šarm 19.storočia premiešaného s barokom. Koncom 19.storočia tu sídlil premiér a tak je „premiérskym palácom“, ktorý sa premenil na múzeum. Vykradli ho a ukradli aj vzácne kráľovské šperky.

  • Katedrála Andohalo – patrí k najkrajším kresťanským stavbám hlavného mesta. Akoby ste sa pozreli na kúsok Európy vhodený do ulíc Antananariva.

  • Avenue de l´Indépendance – najzaujímavejší bulvár mesta je miestom, ktoré žije od rána do večera. Začína pri železničnej stanici a končí na Námestí nezávislosti. Jeho bočné uličky skrývajú obchody aj trhoviská a rozhodne by ste si toto miesto nemali nechať ujsť!

  • Trhovisko Zoma – staré trhovisko s koreňmi v 18.storočí tu stojí dodnes. Vyberte sa do jeho chaosu a nasajete jeho atmosféru. Predáva sa tu všade a tak niet divu, že sa trhovisko vyleje aj na okolité námestie či okolité ulice

  • Gare Soarano – najkrajšia železničná stanica celého Madagaskaru leží v centrálnej časti Tany. Historická budova s nádychom kolonializmu prešla pred niekoľkými rokmi rekonštrukciou. Súčasťou stanice je aj skvelá reštaurácia, kde si viete posedieť v príjemnom prostredí

  • Jazero Lac Anosy – jazero v centre mesta, kde kedysi ležali bažiny a tak ich kráľ Radama I., prenechal škótskemu misionárovi Cameronovi, ktorý ich premenil na jazero v tvare srdca. Najkrajší pohľad na jazero je z pahorku, kde nájdete palác Rova

  • Monument mŕtvych – je úzko spätý s jazerom Lac Anosy, pretože stojí na mieste, kde mala kedysi kráľovná svoju vlastnú rezidenciu. Francúzi sem v roku 1927 osadili monument ako spomienku na svojich padlých počas 1.svetovej vojny.

Ambohimanga

Kto hľadá na Madagaskare kúsok histórie, ten by sa mal z hlavného mesta vydať do mestečka Ambohimanga, ktoré je z neho vzdialené iba 25 kilometrov. Už pred dvomi tisíckami rokov tu mali žiť ľudia kultúry Vazimba, no to čo tu uvidíte dnes je o čosi mladšie. Niekedy v 15.storočí sa tu usadili ľudia Merina a hlavným ťahákom je palác z 18.storočia, ktorý doladili o storočie neskôr. Vládla odtiaľto kráľovná Ranavalona II., jedna z najdôležitejších panovníčok ostrova. Okrem paláca tu nájdete kráľovské hrobky, netypickú vežu Tranofitaratru, ale aj drevený palác Mahandrihono. Návšteva vám zaberie dve či tri hodiny.

Antsahadinta

Ďalšie z plejády kráľovských miest, kde sa človek môže nadýchnuť histórie Madagaskaru. V preklade znie meno tohto miesta ako „Les pijavíc“ a dnes tu objavíte kráľovský palác, ale aj kráľovské hrobky či niekoľko drevených domov. Niektoré z hrobiek majú dokonca až 700 rokov! Na tomto mieste vznikla prvá škola na ostrove vďaka škótskemu misionárovi Jamesovi Cameronovi. Palác, ktorý tu uvidíte je typickým príkladom architektúry kultúry Merina.

Morondava

Mesto na západnom pobreží Madagaskaru je od Antananariva vzdialené asi 11 hodín cesty, ale stojí za to merať sem cestu. Nájdete tu krásne pobrežie v oblasti zvanej Nosy Kely s farebnými pirogami, no najviac vás zaujme divoká povaha mesta. V centre sa striedajú mešity s kostolmi a hlavnú ulicu lemuje viacero domov v koloniálnom štýle. Najzaujímavejším miestom je lokálne trhovisko. Do Morondavy sa vyberiete, ak plánujete vidieť NP Kirindy, NP Tsingy či najkrajšie baobaby Madagaskaru.

NP Kirindy

Národný park leží severne od Morondavy je to miesto, kde viete na vlastné oči sledovať partie lemurov. Kirindy je suchý les a práve v ňom budete hľadať vzácnu faunu a flóru. Stretnete tu červeno-hnedé lemury (Eulemur rufifrons), miniatúrne „myšacie lemury“ či dokonca „tancujúce“ lemury sifaka (Propithecus verreauxi). Okrem nich môžete mať šťastie na chameleóny, sovy, vtáctvo či divokú fosu.

NP Tsingy

Tsingy je mimoriadne zaujímavé miesto, ktoré nemá na Madagaskare obdobu. Pre svoj unikátny charakter je zapísané aj na zozname UNESCO. Tsingy predstavuje krajinu posiatu obrovskými kamennými „ihlami“, ktoré vznikli pred miliónmi rokov vďaka fosíliam v čase, kedy bol Madagaskar ešte stále súčasťou africkej pevniny. Môžete tu pokojne stráviť deň či dva objavovaním bizarných a unikátnych skalísk.

Alleé des Baobabs

Alej Baobaov ležiaca len cca polhodinku jazdy z Morondavy patrí k ikonickým miestam na ostrove. Madagaskar sa prezýva „ostrov baobabov“ a tie najkrajšie z nich ležia priamo tu! Už keď sa blížite, vidíte, že sa baobaby rozutekali po krajine a keď sa ocitnete priamo na aleji, dostanete zimomriavky. Alej nie je dlhá, má možno len 300 metrov, ale byť pod tak úžasnými stromami vás jednoducho dostane. Tie najvyššie majú cez 30 metrov a najstaršie vraj cez 800 rokov. Príďte sem na západ slnka a rozhodne tento krok neoľutujete.

Antsirabe

Zaujímavé miesto v madagaskarskej Vysočine leží vo výške 1500 mnm a preslávili ho peší rikšiaci akých ešte dnes stretnete aj v indickej Kolkate. Mesto má netradičných zakladateľov, pretože ho majú na svedomí Nóri a bustu Thorkilda Rosaasa dodnes nájdete v centre mesta. Pohľadajte tu ulicu s názvom „Benyowsky“, zastavte sa v Katedrále, na miestnom trhovisku a pohľadajte aj zaujímavú mešitu marockého kráľa Mohammada V. Najväčším zážitkom Antsirabe ostávajú peší rikšiaci.

NP Ialatsara

Ak plánujete návštevu dažďového lesu v NP Ranomafana, neďaleko od neho nájdete aj NP Ialatsara, kde tiež viete prísť pozorovať vzácne lemury.

NP Ranomafana

Ranomafana je iným národným parkom na aké si v Madagaskare zvyknete, pretože sa rozprestiera vo vzácnom dažďovom lese. Je tu daždivejšie aj vlhkejšie prostredie a dokonca sa Ranomafana označuje ako malarická oblasť. V preklade znie Ranomafana ako „horúca voda“ a dnes má cca 415 kilometrov štvorcových. Aj on leží v časti známej ako Vysočina a tak sa rozprestiera medzi 800 a 1200 výškovými metrami. Hoci môžete mať pocit, že lemurov stretnete v mnohých národných parkoch, sem sa vyberte za mimoriadne vzácnym „zlatým bambusovým lemurom“ (Hapalemur aureus), ktorého na tomto mieste objavili len v roku 1986. Stretnete tu aj iné druhy lemurov, medzi ktorými je zaujímavý veľký lemur Indri.

Fianarantsoa

Dobrý východiskový bod pre návštevu viacerých zaujímavých miest v okolí. Mesto so 120-tisíc obyvateľmi leží vo vysočine s nadmorskou výškou medzi 1000-1200 mnm, kde aj počas horúceho obdobia panuje príjemná klíma. Založili ho v 19.storočí a dnes sa delí na horné a spodné mesto. Horné mesto je historickejšie a dnes tu nájdete príjemné uličky, staré domy aj zopár kostolov. Zaujme vás aj trhovisko. Fianarantsoa je najznámejšia vinárska oblasť Madagaskaru a tak tu rozhodne ochutnajte aj miestne biele víno.

Ambalavao

Mesto, kde sa koná najznámejší trh s dobytkom zvaným zebu na celom Madagaskare. Skúste sa popýtať na dni, kedy trh prebieha a bude to obrovský zážitok. Ambalavao je zároveň miesto, kde dodnes vyrábajú papier tradičným spôsobom a zaujímavým miestom tak bude aj továrnička Anteimoro. Tu vám ukážu ako sa papier vyrábal pred stovkami rokov a zoznámite sa aj s rastlinou Avoha z ktorej tradične papier vzniká.

NP Anja

Národný park Anja patrí medzi najobľúbenejšie parky na Madagaskare. Iba v roku 1999 ho vyhlásili za národný park a dnes sa rozprestiera na tridsiatich hektároch. Anja je domovom mnohých lemurov a často sa o ňom hovorí ako o mieste, kde na istotu lemure uvidíte. Najtypickejším druhom lemura v tomto národnom parku je Maki (lemur catta), ktorý sa stal symbolom celého ostrova. Dnes má byť v Anje dokonca viac než 300 týchto lemurov. Stretnúť tu môžete aj krokodílov či krásnych chameleónov.

NP Andringitra

Národný park kam nejdete za zvieratami či lemurmi, ale za ojedinelou prírodou. K bráne vedie neskutočne zlá cesta a tak sa pripravte na to, že 43 kilometrov od hlavnej cesty prejdete zhruba za 3 hodiny. Skalnaté bralá Andringitry majú často bizarné tvary a práve oni sú ťahákom. Najvyššie z nich dosahujú výšku 2600 mnm. Andringitra nepatrí medzi najnavštevovanejšie národné parky, no ak hľadáte unikátne miesto, našli ste ho. Môžete sem ísť trekovať, hľadať krásne vodopády, namočiť si nohy v rieke Andringitra a užiť si nefalšovanú prírodu.

Toliara

Patrí k najväčším mestám juhu a často ho môžete nájsť aj pod jeho francúzskym menom Tuleár. Leží v príjemnej zátoke a hoci nejde o historické mesto (založili ho len v 1895) patrí k zaujímavým bodom madagaskarskej cesty. Môžete objavovať okolie mesta, kde nájdete arborétum či múzeum s lokálnou kultúrou.

NP Isalo

Najzaujímavejší národný park južného Madagaskaru, kde sa striedajú vápencové skaliská s hlbokými kaňonmi. Pripomína fantastický, stratený svet, ktorý tu môžete kúsok za kúskom objavovať. Nadchne vás nielen flóra, kde sa darí Aleo, ale aj fauna so svojimi lemurmi. Typickými pre tento park sú lemury sifaka, hnedé lemury či lemury catta.

Nosy Be

Ak chcete ísť na Madagaskar na krásne pláže, tak sa vyberte na sever krajiny na maličký ostrovček menom Nosy Be. Nájdete tu malý kus raja. Opustené pláže, palmy, tyrkysová voda, perfektné miesta, kde si vychutnáte morské plody a dokonale oddýchnete. Nosy Be je kus tropickej dovolenky.

Ile Sainte Marie

Kým Nosy Be leží na severe krajiny, ostrovček Ile Saint Marie nájdete na východe krajiny a teda aj bližšie k Antananarivo. Ostrovček bol obľúbeným miestom pre pirátov v 17.-18.storočí a dnes ho vyhľadávajú turisti hľadajúci pokoj, slnko a exotické pláže. Ak milujete šnorchlovanie, tak toto miesto je ideálny spot na to, aby ste si to tu naplno vychutnali.