Online rok ukončí festival Hory a mesto v bezpečí

Koniec nezvyčajného roka môžu fanúšikovia horského filmu a dobrodružstva stráviť na online festivale Hory a mesto v bezpečí domova. Do 10. januára je totiž vďaka generálnemu partnerovi DIGI Slovakia Festival Hory a mesto online!

Festival Hory a mesto patril medzi prvé festivaly, ktoré sa pre pandémiu nemohli zrealizovať naživo a v pôvodnom plánovanom termíne. Organizátori hľadali spôsob, ako pripravený festival priniesť ľuďom v čo možno najlepšej a najhodnotnejšej forme.

Hoci bratislavskí diváci festival nemohli zažiť vo svojom meste, v lete sa konali premietania pod holým nebom v Banskej Bystrici, v Stanici Žilina Záriečie a v Martine. Skutočne jesenné vydania festivalu zažili diváci v Elektrárni Piešťany, v Detve a v Starej Ľubovni.

V decembri mohli priaznivci festivalu Hory a mesto vidieť celosvetovú online premiéru cyklu filmov Reel Rock 15. Rozhodnutie priniesť divákom online podobu festivalu na záver roka 2020 prišlo aj vďaka generálnemu partnerovi festivalu DIGI Slovakia. Vďaka nemu je možné vidieť vybrané filmy festivalu na platforme DIGI GO, kde bude možné sledovať filmy do 10. januára 2021. Filmy sú v pôvodnom znení so slovenskými titulkami.

Filmy Hory a mesto ONLINE

 

SNEH

 

Blázon (Lunatic, Kanada, 60 min, 2016, r. Kent Allison)

Aký starý je príliš starý? Príbeh o snahe Iana Evansa vydať sa po stopách svojich polárnych hrdinov z detstva – Shackletona, Scotta a Amundsena – a jeho pokuse stať sa najstarším Kanaďanom, ktorý dosiahne južný pól.

 

Hrebeň snov (The Ridge of Dreams, USA, 24 min, 2019, r. Ben Sturgulewski, Zack Giffin)

Dvaja najlepší priatelia s veľmi odlišným pohľadom na život sa púšťajú do hľadania mýtickej hory, ktorú ešte nikto nikdy nezlyžoval. Podarí sa im to?

 

VODA

 

Aniakchak (Aniakchak, USA, 25 min, 2019, r. Forest Woodward, Graham Zimmerman)

Mladomanželia Graham Zimmerman a Shannon McDowell, obaja profesionálni športovci v rôznych odvetviach, nachádzajú radosť a spoločnú reč v novej aktivite: packraftingu, vďaka ktorej sa vydajú na náročné dobrodružstvo do prírodnej rezervácie Aniakchak na Aljaške, najodľahlejšej a najmenej navštevovanej časti tohto národného parku.

 

Dlhá rieka domov (The Long River Home, USA, 20 min, 2019, r. Seth Dahl)

Dokumentárny film o vyrovnávaní sa s následkami vojny prostredníctvom spoločných kajakárskych dobrodružstiev. Aaron Howell a Russell Davies sú vojnoví veteráni, ktorí počas bojov utrpeli zranenia a ktorí teraz spolu vyrážajú na ďalšiu misiu. Na kajakoch sprevádzajú slepého námorného veterána Lonnieho Bedwella na jeho tretej ceste cez Veľký kaňon.

 

BEH

 

Hlasy života (Ña Káana Yee, Mexiko, 26 min, 2019, r. Helios Nieto)

Krátky dokumentárny film o mexickom bežcovi Ricardovi Mejíovi. Počas fascinujúcej životnej cesty čelí neznámy majster sveta v horskom behu asi svojej poslednej a najväčšej výzve: nájsť svojho nástupcu.

 

 VYSOKÉ HORY

 

Keď sa sny plnia (Além dos sonhos, Brazília, 52 min, 2018, r. Rafael Duarte)

Životný príbeh Romana Romanciniho, jedného z najvýznamnejších brazílskych horolezcov, o jeho sne vyliezť na Everest, najvyššiu horu planéty.

 

K2 and neviditeľní pešiaci (K2 and the Invisible Footmen, Pakistan, 55 min, 2015, r. Iara Lee)

Filmárka a známa aktivistka Iara Lee zachytáva vo svojom filme životy tých, ktorí pomáhajú horolezcom pri výstupoch na najvyššie hory sveta, vrátane pakistanských nosičov a nepálskych šerpov. Film tiež sleduje prvý oficiálny pakistanský horolezecký tím, ktorý tvoria bývalí nosiči.

 

 OSTATNÉ FILMY

 

S klavírom do Zanskaru (Piano to Zanskar, UK, 86 min, 2018, r. Michal Sulima)

Desmond O'Keeffe, 65-ročný ladič klavírov, sa zamýšľa nad blížiacim sa dôchodkom – bude vysedávať v kresle a pochutnávať si na koláčoch? Namiesto toho sa však rozhodne pre najnáročnejší a najnebezpečnejší projekt vo svojej štyridsaťročnej kariére: prepraviť storočný 80-kilový klavír značky Broadwood and Sons z rušného Londýna do vzdialeného srdca indických Himalájí.

 

Šanca prežiť (Slovensko, 37 min, 2019, r. Katarína Tekeľová)

Film o zranených zvieratách a opustených mláďatách, ktorým sa snaží pomôcť úžasný tím zo Záchrannej stanice v Zázrivej.

 

w: www.horyamesto.sk

 

fb: https://www.facebook.com/festivalhoryamesto

 

ig: https://www.instagram.com/horyamesto