Omán, počas koróny

Neznáma krajina na arabskom polostrove, ktorá ponuka miesta plné zážitkov, by mala byť na zozname každého správneho dobrodruha, ak to tak nie je verím, že po prečítaní tohto dobrodružstva to hneď zmeníš. Vycestovať môžeš po koróne alebo aj hneď teraz.

Ahoj, vitaj doma. Ten pocit, keď počuješ tieto slova po 8 mesiacoch.

Všetko to začalo v Marci, keď Európa sa kvôli koróne začala uzatvárať, no letenka bola kúpená a nikto nevedel čo sa bude diať, tak s menšou obavou, ale predsa len som sa rozhodla odisť na plánovane 2 týždne do Dubaja a Ománu.

Cesta Bratislava -> (autobus 15e) Budapešť airport (letenka wizzair 35e) -> Dubaj (autobus 15e) -> Muscat, Oman (15e) ma vyšla jednosmerne cca 65e

Po chvíli v Dubaji, bol na rade hlavný dôvod cestovania, Omán. Keďže do Ománu sú víza buď na 10 dni (12e) alebo na 30 dni (40e) pre mňa bola prijateľnejšia prvá alternatíva – 10 dni.

10 dňový okruh po Ománe

Za 10 dni sa v Ománe da vidieť veľa, turisti väčšinou zvolia klasicky turistický okruh:

Oman

Muscat:

  • Sultan Qaboos Grand Mosque
  • Royal Opera House 
  • Muttrah – area známa kvôli tradičnému trhu, prístavu, pevnosť
  • Old Muscat – historické hlavné mesto Ománu, nájdete Al Alam Palace a Bait al Zubair

Bimmah Sinkhole: prírodný bazén. Kolujú príbehy ako vznikol, jeden z obľúbených uvádza ako dôvod  padajúcu hviezdu 

Wadi Shab: wadi znamená údolie s riekou, ktoré je zvyčajne suché, okrem obdobia dažďov. Na konci    nájdete jaskyňu s vodopádom.

Sur: historické mesto, známe tým, že je dôležitým cieľom námorníkov  

Wadi Bani Khalid: wadi

Wahiba Desert: púšť 

Nizwa:

  •    Souq – najzaujímavejší trh v Ománe, každý Piatok tu nájdete hromadný predaj kôz, špeciálna atmosféra
  •    Fort – skromne prehlasujem za najkrajšiu pevnosť v Ománe

Jabal Al Akhdar – vrchol, obľúbený počas najvyšších letných teplôt, známe hotely s neskutočným       výhľadom: Alila, Anatara rezort

Jabal Shams – vrchol, považovaný za ománski Grand Canyon

Wahiba sand Bimmah Sinkhole Jabal Shams

 

Takýto bol môj prvotný plán + ak bude čas tak na 2-3 dni Salalah (juh Ománu) alebo Masirah island (ostrov)

 

Niekde na pol ceste tohto tripu, keď v podstate boli slovenské hranice už uzatvorené (na „2-3 týždne“) som si precitala, že aj Omán sa rozhodol uzavrieť hranice (na „2-3 týždne“ ) a na opustenie krajiny mame 3 dni. Úprimne veľmi som to nečakala, keďže v Ománe bola v danej dobe situácia veľmi prijateľná, ale v rámci prevencie sa tak napriek tomu rozhodli.

V danej chvíli ma prestali zaujímať všetky ďalšie cestovateľské plány, hlavne z dôvodu, že moje víza boli len na 10 dni a oficiálne si ich viete obnoviť len raz, takže maximum 20 dni. Preto sme išli rovno do hlavného mesta Muscat na imigračne zistiť nejaké informácie na základe, ktorých by som sa vedela rozhodnúť čo ďalej.

Ománci sú veľmi milí a ochotní ľudia, a na imigračnom jednoznačne povedali: „Víza Vám určite predĺžime, hlavne necestujte nikde, tuto ste viac v bezpečí“.

Po týchto slovách sa mi v hlave premietlo: „Okey, lockdown bude na 2-3 týždne, môžem cestovať, vidieť trocha viac a potom poletím na Slovensko“

Ešte si pamätám, na možnosť recipročného návratu domov, ktorý by ma vyšiel cca 2000 €, takže výsledok bol jednoznačný, ostanem v Ománe, tieto peniaze radšej miniem na cestovanie ako sedieť doma. Pre porovnanie ak bol niekto pozitívne testovaný na korónu, tak bol uzatvorený v 5 hviezdičkovom hoteli s all inclusive, bez ohľadu na národnosť. Kto by sa rozhodol neostať ?

Po prejdení plánovaného „turistického“ okruhu som sa rozhodla navštíviť Salalah (juh Ománu). Tato oblasť je známa hlavne kvôli „Khareef“ monzún sezóne, počas ktorej je všetko zelené, všade sú krásne vodopády a nikdy by ste nepovedali, že ste v púštnom Ománe. Teploty v lete sú tu prijateľne, okolo 30 stupňov, oproti severu kde je v lete 40-50 stupňov, to je hlavný dôvod prečo je tato oblasť obľúbenou destináciou, hlavne pre ľudí z celého Golfu.

Salalah Salalah, Wadi Dhalkut road

 

Čo sa tyká koróny, pamätám si že sa to začalo rozširovať v Muttrahu v Muscate, kde žije veľa imigrantov. Následne bola uzatvorená cela tato oblasť, nikto nemohol ísť von, nikto dnu. Detaily celého priebehu si už veľmi nepamätám, na striedačku sa uzatvárali, otvárali všetky regióny, ale vždy platilo, že Salalah je uzavretý a pokiaľ nemáte oficiálne oprávnenie tak sa tam neviete dostáť. Tento región bol uzatvorený špeciálne kvôli jeho obľúbenosti, v opačnom prípade, by tam išiel každý.

Reštrikcie v Ománe boli veľmi podobne tým v Európe, ale keďže Salalah bol uzatvorený, iba s niekoľkými pozitívnymi prípadmi, nikto to veľmi neriešil a vďaka tomu som mohla aj počas koróny objavovať tie najkrajších miesta na juhu Ománu. Spomínane 2-3 týždne sa predlžovali na ďalšie a ďalšie 2 týždne. Niekto by to považoval za nočnú moru, ja som to zobrala ako šancu naučiť sa novy jazyk, variť novu kuchyňu, vyskúšať rôzne nove športy, či dokonca vyrábať náramky z mušli alebo postaviť posteľ z paliet :)

Miesta v Salalah resp. Dhofar, ktoré odporúčam navštíviť:

  • Jabal Samhan – vrchol, nachádzate sa nad mrakmi
  • Wadi Darbat – wadi 
  • Wadi Al Nakheel – wadi  
  • Mirbat, Taqah – prístavne mestá
  • Ayn Ayuoon – rozdiel oproti wadi, je že ayn je plnený vodou zo zeme, nie z dažďa
  • View Point Shaat – výhľad 
  • Eftalquot – ShipWreck – výhľad 
  • Fazaya Beach – pláž
  • Wadi in Hasik – wadi  
  • Dhalqut road trip – cesta k hraniciam s Jemenom 
  • Empty Quarter desert – pusť
  • Coastal road/ Canyon View Point – výhľad

Jabal Samhan Wadi in Hasik Wadi Al Nakheel

 

Po čase som však už začínala byt skeptická, keďže August bol termín, kedy som potrebovala letieť domov. Konečne sa oficiálne vyhlásilo, že od 1.8 otvoria letisko, tak som si to vykalkulovala tak, že pôjdem cca 3 týždne pred týmto termínom na sever navštíviť ďalšie miesta a potom pekne poletím domov.

Zakotvila som v meste Nizwa, ktoré som spomenula vyššie v klasickom turistickom okruhu, okrem iného je určitým centrom, odkiaľ je skvela pozícia navštíviť veľa ďalších zaujímavých miest:

  • Al Hamra - 400 ročne mesto, známe hlavne pre jedinečnú hornatú dedinku Misfat al Albriyyin sa môže pochváliť úžasnými poľnohospodárskymi terasami, nádhernými uličkami a starými domami postavenými na pevných skalách. Taktiež nájdete wadi
  • Bahla - dedina zapísaná v UNESCO, nájdete tu najstaršie pevností v krajine, ktoré boli podľa domácich postavené za jednu noc a nikto si nevie vysvetliť ako
  • Birkat Al Mouz – doslovný preklad “banánové pole”, oblasť je domovom mnohých banánových plantáží
  • Jabal Al Akhdar, Jabal Shams – vrcholy, úž spomínane vyššie
  • Jabal Hatt – vrchol, pre domácich najviac obľúbený, pretože nie je potrebné 4x4 auto
  • Wadi Damm – wadi, nepatrí do skupiny - výlet s deťmi, na zdolanie by ste mali byť dobrý plavec, poprípade prísť s vestou
  • Wadi Al Nakhr - wadi, 3 hodinový hike Vás zavedie k naturálnym bazénom v skrytej jaskyni

Misfat al Abriyyin Blue lagoon Nizwa

 

Samozrejme otvorenie letiska sa nekonalo a už som vedela prepástnem termín, ktorý som chcela byt doma, takže som totálne rezignovala s návratom a nastavila som sa na prejdenie každého kúsku tejto krajiny. Tak sa aj stalo, kde som prešla celý Omán od hora dole, čo asi všetci ománčania potvrdia, najzábavnejšie je kde mi domáci píšu: „Prosím, kde je toto miesto, ako sa tam dostanem?“

Wadi Al Arbeieen Wakan village Barr al Hikman

 

Ďalšie miesta v Ománe:

Rustaq:

  • Snake canyon - wadi, na zdolanie potrebujete sprievodcu s lanami
  • Bald Sayt – unikátna dedina v kopcoch
  • Wakan village – jedna z najkrajších dedín v srdci najvyšších hôr Ománu. Výhľad tam hore vás chytí dych 

Sohar:

  • Sultan Qaboos Grand Mosque – skromne prehlasujem za najkrajšiu mešitu v Ománe
  • Wadi Bat, Ain Sahban – špeciálne wadi kvôli jej nebeskej modrej farbe

Muscat:

  • Sa’al stairs – nie na darmo sa volá tento hike “stairs“, musíte zdolať cez 600 schodov, odporúčam navštíviť počas západu slnka
  • Al Bustan – dedina, ktorú porovnávajú s gréckym Mikonosom, kvôli modrým domčekom pri pláži 
  • Yiti, As Sifah, Fins – severno-východný Omán a jej obľúbené plážové destinácie

Wadi al Arbeieen – náročnejšia wadi, s odmenou na konci, jeden z najvyšších vodopádov v Ománe 

Wadi Tiwi - náročnejšia wadi, pre mňa najkrajšia

Al Hadd– miesto, kde giant korytnačky, chodia znášať vajíčka

Masirah island – ostrov, okrem iného nájdete aj giant korytnačky

Barr Al Hikam – pláže ako na Maldivách, červene jazerá

Sugar dunes – biela púšť

Duqm:

  • Rock Garden – záhrada plná kameňov, v tvare ktoré ste nikdy nevideli

 

Pre tých, ktorých zaujímajú všetky navštívene miesta tak sú nahrané podľa regiónov v príbehoch na https://www.instagram.com/nikxse/

Keď už som mala pocit, že som videla naozaj všetko, čo sa v tom čase dalo, tak to pre moju objavovateľskú dušu znamená len jedno, presunúť sa niekde inde. Na Slovensku práve začínala jeseň a druha vlna koróny, takže Európa sa nekoná, kam ďalej ? Logisticky a cenovo ma zaujal Egypt. Smiešne, ale cesta do Európy cez Egypt bola lacnejšia alternatíva ako sa dostať domov na priamo. Egypt bol už dlho v mojom hľadáčiku, takže zhruba som vedela čo a ako, spravený PCR test a môže sa ísť objavovať ďalej. Celý príbeh je už na iné rozprávanie, ak by Vás to zaujímalo, rada sa podelím.

Hlavnou zaujímavosťou z Egypta, je že nikto tam korónu nerieši, nikto nenosí rúška, reštrikcie sú minimálne. Na prvý pohľad, je to také nepochopiteľné, poviete si:"Taká 10 miliónová Káhira, kde je v metre hlava na hlave. Stačí, že ma korónu jeden a majú ju všetci." Ide o to, že Egypt si už ďalší lockdown nemôže dovoliť z ekonomického hľadiska, ľudia tam žijú z výplaty da výplatu. Čo je správne – nechať ľudí trpieť kvôli koróne alebo kvôli tomu, že nemajú čo jesť ? Na otázku nech si každý odpovie sám.

 

Omán odporúčam nie len ako cestovateľskú destináciu všetkým. Ja osobne som sa do tejto krajiny zamilovala, prečo ?

  • Je neobjavený -  väčšina ľudí o Ománe ani nevie a vďaka tomu, je veľa miest bez turistov, čo v praxi znamená: nemusíte platiť vstupne, tlačiť sa s inými, miesta sú čisté
  • Príroda – Omán je považovaný za púštnu krajinu, napriek tejto mylnej mienke má aj monzúnovú oblasť; kopce kde občas sneží; neskutočné pláže a moje obľúbené wadi, ako naturálne aquaparky
  • Ľudia (je Omán bezpečný?) – Nič bez toho by nebolo super, ak by neboli super aj ľudia. Toľko rešpektu, podpory, štedrosti som ešte nezažila, nie len voči mojej osobe, ale aj medzi sebou. Úprimne som si želala, aby všetci ľudia na svete boli ako ománčania.

7 mesiacov v jednej minúte:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ▪️Nika Sekerak (@nikxse)

 

Fakty v skratke

  • je arabský štát v juhovýchodnej časti Arabského polostrova, ležiaci na pobreží pri Arabskom mori a Ománskom zálive.
  • V krajine žije približne tri milióny obyvateľov. Početne najzastúpenejším etnikom sú Arabi, nasledujú prisťahovalci pôvodom z Južnej Ázie – Bangladéša (Bengálci), Indie, Pakistanu
  • Omán je monarchiou. Súčasným sultánom a zároveň predsedom vlády je Kábús bin Saed z dynastie al-Saídov. Titul monarchu je dedičný.
  • Výsledky prieskumu označili Omán 21. najbezpečnejšou krajinou sveta za rok 2009. zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Om%C3%A1n
  • Patrí medzi nekonfliktne krajiny tzv. arabské Švajčiarsko

 

Iná kultúra, zaujímavosti

  • Pri návšteve „bufetových“ predajni, kupujúci nevychádza z auta. Predajca príde k nemu, objedná, donesie. Rovnako to fungovalo v malých potravinách, celkom nezvyk, ale bude to tým počasím.
  • Patri medzi krajiny, kde funguje mnohoženstvo. Vďaka dlhšej návšteve a  diskusiách s lokálnymi mám iný pohlaď na vec, ide o to, že žien v krajine je viac ako mužov. Žiadna žena by nemala byť sama a taktiež platí, že muž sa ako keby mal postarať o ženu. Z tohto pohľadu, mi to príde správne a pochopiteľne, rovnako aj tie ženy sú vychovávane s touto myšlienkou, Žiarlivosť ide bokom. V súčasnej dobe, keď tie svadby už nie sú lacný špás, tak si muž väčšinou berie iba jednu ženu, keďže pri svadbe náklady, dary pre nevestu platí ženích.
  • Veľa pracovných pozícii, hlavne tie pre vládu majú na šiftu. 2 týždne robíš, 2 týždne máš voľno, platy však aj pri tomto nastavení majú vyššie.
  • V Ománe nájdete Frankincense, je to vonná živica, získava sa z kmeňa kadidlovníka, pri pálení vydáva korenistú vôňu. Pomáha pri liečení rôznych ťažkosti, meditácii, vyrábajú sa z neho rôzne kozmetické prípravky, voňavky alebo aj podlá názvu kmeňa sa používa v kadidle v kostoloch.

Ománske pochúťky:

  • Helwa – sladkosť, podobná želé a obsahuje oriešky, kardanom, cukor a ďalšie prísady podlá chute
  • Shuwa - ide o hovädzie alebo kozie mäso, ktoré sa varí (minimálne 24 hodín) v peci  vyhrabanej v zemi doplnené o rôzne koreniny a bylinky. Väčšinou sa pripravuje počas významných príležitostí. Celá krava alebo koza je teda obalená banánovými listami potretými pochutinami a týmto spôsobom sa vlastne marinuje.
  • Ománsky chlieb napríklad so syrom a medom na raňajky
  • Dates (Ďatle)– červene, žlte, hnedé. Čerstvé alebo sušene. Ako prírodný zdravý zdroj energie, ktoré sa konzumujú pri popíjaní tradičnej omani káve (kahwe)ochutenou o korenie kardanom
  • Typicky obed v Ománe vyzerá nasledovne rodina/kamaráti jedávajú ryžu s mäsom pomocou rúk v kruhu na zemi, sediac na vankúšoch a kobercoch
  • Alkohol, nie je z náboženských dôvodov bežná vec. Zoženiete ho len v špecializovaných obchodoch, reštauráciách, hoteloch pre turistov.
  • Mäso z tiav je veľmi obľúbenou pochúťkou miestnych

 

Financovanie:

Určite Vás zaujímajú aj financie a ako sa da vyžiť v cudzej krajine počas koróny. Len pre info „vďaka“ koróne pracujem online. Takže nejaký prijem som mala cely čas.

Čo sa týka toho čo koľko stoji, pre porovnanie je spísane nižšie, ale treba chápať, že je to obdobie kedy sú ceny úplne najnižšie, hlavne ubytovanie. V Ománe sa platí ománi rialom, 1 OMR = cca 2,2 EUR

  • Auto (odporúčam 4x4) sa dalo požičať aj za 5 OMR (link bohužiaľ nemám)
  • Benzín/nafta cca o polovicu lacnejšie ako na Slovensku (bežný stav)
  • Hotel Qurum beach (jedna z najlepších lokalít v Muscate) 8 OMR; inak aj cca 20 OMR
  • Jedlo záleží podľa chute, väčšinou sme sa stravovali v mini reštauráciách, jedla ako je Humus (1 OMR), Shawarma (cca 0,8 OMR), Chicken Biryiani (cca 1,2 OMR), Camel Meat (cca 2 OMR), ďalšie rôzne indické, pakistanské, egyptské kuchyne.
  • Internet – 10GB stoji 10 OMR, Wifi nájdete skôr len v hlavnom meste.