Inšpiratívna cesta do najdivokejších kútov sveta

Vydajte sa spolu s populárnym biológom za poznaním krehkej biodiverzity našej planéty. V štvordielnom dokumente Divočina Patricka Aryeeho sa spoločne s ďalšími odborníkmi a aktivistami vydáme na inšpiratívnu cestu do najdivokejších kútov sveta. Zistíte, ako zdanlivé drobnosti udržujú ekosystémy v rovnováhe, aká zložitá sieť interakcií spája koruny stromov s neviditeľným svetom pod našimi nohami ako aj to, ako najmenšie tvory ovplyvňujú mocných mäsožravcov.

Televízny moderátor a biológ Patrick Aryee strávil v divokej prírode už viac ako desať rokov. Ako sám priznáva, vždy ho fascinovalo, v akej dokonalej harmónii fungujú ekosystémy na našej planéte. Prečo niektoré morské živočíchy žiaria v tme? Ako je možné, že púštne zvieratá prežijú bez vody? Prečo niektoré tvory žijú aj stovky rokov? Patrick hľadal odpovede na tieto otázky a zároveň túžil svoje poznanie posunúť ďalej ostatným. Ako dieťa miloval dokumenty, a nakoniec aj on sám skončil pred kamerou ako sprievodca prírodovedných dokumentov. Spolupracoval z významnými tvorcami ako aj rešpektovanými televíznymi stanicami. Teraz ho môžete sledovať na Viasat Nature. Premiérový diel Divočina Patricka Aryeeho uvidíte v pondelok 20. marca o 20:00.

viasat

V prvej epizóde Patrick pátra v jednom z najviac narušených ekosystémoch na svete, na Veľkých planinách Severnej Ameriky. Oblasť tiahnuca sa okolo stého poludníka západnej dĺžky cez Spojené štáty je silne narušená ľudskou aktivitou a jej charakter sa pomaly, ale iste mení. Patrick sa snaží pochopiť fascinujúcu sieť miestnych vzťahov, ktorá prepája trávnatú prériu, hovniválov, bizónov a mocného medveďa grizlyho.

V druhom diele sa presunieme viac na sever. Do Britskej Kolumbie v Kanade na každoročný výlov lososov. Veľkolepá migrácia týchto rýb nezaisťuje len prežitie samotného druhu, ale celého ekosystému. Ten je na lososoch maximálne závislý a jeho osud visí doslova na udici. Vzhľadom na skutočnosť, že počty lososov dramaticky klesajú, obraz miestnej krajiny sa nenápadne mení. Ako vážna je situácia? Na to sa pokúsi odpovedať Patrick spolu s miestnymi odborníkmi.

Divočina Patricka Aryeeho

V tretej epizóde uvidíte Patricka, ako sa v Kostarike pokúša pozorovať “arribadu”, hromadné hniezdenie tisícky morských korytnačiek, ktoré každoročne priplávajú na breh, aby nakládli vajíčka. Je tu ale jeden problém. Táto famózna udalosť priťahuje hladných jaguárov, čo nie je dobrá správa pre ohrozené korytnačky.

Aj v poslednej epizóde zostane Patrick v Kostarike. Tentokrát sa ponorí hlboko do džungle, ktorú v posledných rokoch ničí striedanie extrémne suchých období s ničivými záplavami. Táto nerovnováha má katastrofálny dopad na počty miestneho hmyzu, ktorý je základnou súčasťou potravinového reťazca. Patrick je odhodlaný zistiť, aký má tento úbytok vplyv na miestne zvieracie populácie. A ako sa ukáže, meniace sa vzorce počasia majú priamy vplyv na každého živého tvora v tomto pozoruhodnom ekosystéme.

Prvú sériu dokumentu Divočina Patricka Aryeeho uvedie v premiére Viasat Nature v pondelok 20. marca o 20:00.