Nová kniha o živote legendárneho horolezca: Rakoncaj. Měl jsem kliku

Zrodil sa horolezec od pána Boha, hoci o jeho talente spočiatku nikto nevedel. Po niekoľkých desiatkach rokov je to jasné. Neuveriteľných 11 700 výstupov na pieskovcových skalách. K čomu prirovnaj jeho vytrvalosť a lásku k športu? Rakoncaj nad toto ohromujúce číslo vystaval pyramídu z mnohých ďalších neuveriteľných výstupov na najvyššie hory planéty, ktoré ho zaradili medzi elitu horolezeckého sveta. Za čím naozaj išiel, to dosiahol. Čo si naozaj prial, sa mu splnilo. Čo skutočne chcel skúsiť aj skúsil. A prežil. Aj keď mal niekoľkokrát namále.

V ťažkých skalných stenách, niekedy vysokých aj 3 500 metrov, na ľadovcoch medzi trhlinami aj v zóne smrti na osemtisícových horách, kde nedostatok kyslíka, mráz, vietor a častá beznádej ľudskému telu nič nedarujú.

„Nemít kliku, už dávno tady nejsem,“

Ako vyjadriť vďaku nekonečnému šťastiu, ktoré ho sprevádzalo životom? „Nemít kliku, už dávno tady nejsem,“ hovorieva. Bez nej by ho nikdy nepreslávili štyri prvovýstupy v Himalájach, ktoré doteraz nikto nezopakoval. Nikdy by nezvládol dva unikátne výstupy bez kyslíkového prístroja na najobávanejší horu sveta K2, jeden zo severu a druhý z juhu, čo sa dodnes tiež nikomu inému nepodarilo. Nikdy by nebol prvým Čechom na vrcholoch osemtisícových hôr Broad Peak, Manaslu, Annapurna, Shisha Pangma, K2 a Nanga Parbat, nikdy by...

josef rakoncaj

V novej knihe sa o mužovi, ktorý priznáva, že mal v živote veľké šťastie, dočítate oveľa viac. Kniha vychádza k 70. narodeninám Josefa Rakoncaja.

Ukážka: https://issuu.com/nakladatelstvijota/docs/rakoncaj

Josef Rakoncaj (* 1951), vo svete najznámejší a doma najslávnejší český horolezec. Myslením originálny, technicky skvele vybavený horolezec, fotograf a kameraman. Od roku 1981 držiteľ titulu Zaslúžilý majster športu. Podnikateľ, zakladateľ a majiteľ rodinnej firmy Sir Joseph vyrábajúcej od roku 1974 outdoorové vybavenie a oblečenie. Dlhé roky sa venoval paraglidingu a lietaniu na ultraľahkých lietadlách, ktorá si sám staval. Ako prvý človek na svete vystúpil dvakrát na najobávanejšiu osemtisícovú horu K2.