NOC NA CHATE POD SUCHÝM A VÝSTUP NA SUCHÝ - RÁNO V NEBI

Vďaka chate pod Suchým si môže užiť tento rozprávkový ranný výhľad každý. Len vy a hrebeň - ak si privstanete a vynecháte raňajky nebudete ľutovať, tá nádhera sa nedá na fotke zachytiť. A ten pocit keď stojíte na hrebeni prvý, v tichu, sám je naozaj zážitok na ktorý sa nezabúda.

Štart z dediny Višňové o 7 ráno

Na chatu pod Suchým som vyrazila z domu z dediny Višňové o 7 ráno. Zima sa dala zniesť avšak pri stúpaní na vrch Polom teplota rýchlo klesala. Už na začiatku výstupu v dedine Stráňavy bolo nutné nasadiť mačky. Na vrchu som do seba rýchlo nahádzala druhé raňajky. Pamätník ani výhľad z Polomu som si dnes nepozrela - rozhodne odporúčam všetkým ktorý navštívia Polom prvý krát.

Nikoho som nestretla a pri zostupe opustenou horou som bola rada, že mačky robia v ľade taký hluk. V tejto lokalite nám poľovníci narátali 7 medveďov. Hneď ako som sa rozhodla dať mačky dole - za prvou zákrutou vidím ležať chalana v teniskách na zemi. Našťastie nebol sám - ale nevyzeral dobre. Nevoľnosť a silne bolesti chrbtice mu zabraňovali vstať. Moju pomoc odmietol, podarilo sa mu pozbierať a s kamarátmi pomaličky schádzal. S ťažkým srdcom som ich opustila a okamžite vrátila mačky na správne miesto - na nohy. 

Popod hrad Strečno cez rieku Váh som prešla do dediny Nezbudská Lúčka kde úplne stačí začať celý výstup na chatu pod Suchým. Na začiatku krížovej cesty som si dala obed a rozmýšľala som ako preboha dôjdem ešte tak ďaleko. Na pomerne krátky úsek som mala nastúpať 2305 metrov. 

Výstup na chatu pod Suchým od Strečna

Výstup som začala po červenej okolo starého hradu Strečno s krásnym výhľadom na rieku Váh. Cesta je náročná, naozaj strmá a radšej chodím naopak z Malého Kriváňa touto cestou dole. Pomaličky ale isto som postupovala. Na chate pod Suchým kde som si dopredu rezervovala miesto ma privítali kozy ako každého jedného návštevníka.

Sadla som si oknu s výhľadom na Višňové odkiaľ som ráno vyrazila a dala si extrémnu porciu bryndzových halušiek. Snežilo a ja som dúfala, že ráno keď sa zobudím bude svietiť slnko. Personál bol milý a za 12€ (spanie v spacáku) som dostala izbu v podkroví. Cena dokonalá, kúpeľňa čistá. Bola trošku zima tak ak nemáte dobrý spacák odporúčam sa teplejšie obliecť. O 22 sa vypína elektrina ale to už správny turista väčšinou spí hlbokým spánkom. 

Hneď po zobudení som si trepla hlavu o povalu ale slnko svietilo. Rýchlo som sa pobalila a začala výstup.

Slnko vychádzalo z poza hrebeňa nemohla som sa nabažiť toho pohľadu, bola som sama a v snehu bolo vidieť čerstvé stopy medveďov.

Výstup na Suchý

Výstup mi trval asi 1hod 15min a na skoré ráno bol náročný. Suchý (1 468 m) mi ale vyrazil dych. Dokonale modrá obloha, zasnežený Malý Kriváň, výhľady, slnko v tvári a nekonečné ticho. Len ja a hory ako to milujem. Asi po 15 minútach slnko zašlo, začalo fúkať a bola zima, ľudia začali stúpať na vrchol. Magická chvíľa bola preč ale stihla som ju - slnko svietilo iba pre mňa. Hrebeň však ostal nádherný aj bez slnka. Toto ani nie je odporúčanie to musíte zažiť! 

Ďalej je možné ísť po hrebeni na:

  • Malý Kriváň
  • alebo ešte ďalej - odtiaľto by ste došli za 1 deň až do Zázrivej
  • tiež je možné zostúpiť na chatu Kľačianska Magura
  • ale aj do Vrútok
  • alebo sa vrátiť späť

Všetko je len na počasí, ročnom období a vašom rozhodnutí. 

Krásny výlet prajem.

Dĺžka trasy: 22,1 km

Čas: 6hodín 39 minút