Nepálski Šerpovia lámu rekordy

Bez nich by len málokto dokázal zdolať najvyššie hory sveta. Vynášajú ťažký materiál, starajú sa o plné žalúdky svojich klientov, stavajú stany, pripravujú cestu nahor. S pokorou a anonymne zvládajú jeden výstup po druhom. Titulky v novinách im však patria len zriedkavo. V posledných rokoch ich ale zapĺňajú o niečo častejšie. Ich prácu začal výrazne propagovať okrem iných aj Nepálčan Nirmal „Nims“ Purja (nie je Šerpa), ktorý svoj rýchlostný rekord (výstup na všetky 8-tisícovky za 6 mesiacov a 6 dní) venoval svojej krajine, ale hlavne mimoriadnemu národu Šerpov. Aj napriek tomu už asi menej ľudí vie, že Nims nebol jediný, kto sa postaral o rekord. Korunu Himalájí získal spolu s ďalšími členmi tímu a jeden z nich, Šerpa Mingma David, sa vo veku necelých 30 rokov stal jej vôbec najmladším držiteľom v histórii.

Ďalší mimoriadny úspech, ktorým sa podarilo zviditeľniť náročnú prácu tohto himalájskeho národa, bol zimný výstup na K2 v roku 2021. O tento úspech sa opäť postaral Nims so svojim tímom a v spolupráci s tímom Šerpu Mingma G.

Držiteľom ďalšieho rekordu je Kami Rita, ktorému sa tento rok podarilo vystúpiť na najvyššiu horu sveta už po 26. krát. Stále skromný Kami však nebaží po rekordoch, výstupy na najvyššiu horu sveta sú jeho zamestnaním.

O mnohých ďalších úspechoch Šerpov svet ani len netuší. V posledných dvoch dňoch však lokálnymi médiami preletela správa o ďalších dvoch rekordoch.

Šerpa Sanu získal Korunu Himalájí už po druhý krát

Včera (21. júla) o 8:18 ráno miestneho času vystúpil po druhý krát na Gašerbrum II 47 ročný Šerpa Sanu. Svojim výstupom, pri ktorom sprevádzal klienta z Japonska, tak už po druhý krát zavŕšil Korunu Himalájí. S myšlienkou na 2-násobné zdolanie všetkých 8-tisícoviek prišiel Sanu až v roku 2019. Keďže sprievodcovstvo bolo jeho prácou, nikdy predtým o ňom nerozmýšľal ako niečom, čím by sa navždy mohol zapísať do histórie.

Pôvodne pastier oviec Sanu začal v roku 2005 pracovať ako vysokohorský nosič. Túžil sa však stať sprievodcom a zarobiť tak peniaze na lepší život pre seba a svoju rodinu. Sanu-ovu mimoriadnu silu si všimli aj zahraniční klienti a tak už o necelý rok sprevádzal spolu s ďalšími 2 Šerpami 19 člennú kórejskú expedíciu na Čho Oju.

Odvtedy, za necelých 17 rokov, vystúpil na 14 najvyšších vrcholov sveta minimálne 2 krát.

Rýchlostný rekord Šerpu Pasdawa

Len 69 dní (o 1 deň menej ako Nismovi) stačilo Šerpovi Pasdawa-ovi na zdolanie 5 najvyšších hôr sveta. Svoj úspech začal zdolaním Kančendžongy 14. mája 2022, 22. mája vystúpil na Everest a Lhotse, aby už o 5 dní obdivoval výhľad z Makalu. Svoju úspešnú cestu zavŕšil 21. júla výstupom na K2. Je však treba dodať, že Pasdawa má tento rok za sebou aj výstupy na Annapurnu, Dhaulágirí a Nanga Parbat. Celé za menej ako 3 mesiace.

Šerpa Pasdawa je súčasťou podporného tímu, ktorý sprevádza Nórku Kristin Harila za jej cieľom pokoriť Nimsov rekord a zdolať všetky 8-tisícovky za menej ako pol roka. Pasdawov úspech je preto výsledkom tvrdej práce Šerpu a nie túžbou po rekordoch.