Neapol - Čo vidieť a treba sa ho naozaj báť?

Hneď na úvod odpoviem na pár klišé otázok. Je špinavý? Aj áno aj nie. Je nebezpečný? Aj áno aj nie. Je pekný? Aj áno aj nie. Vrátil by som sa sem ešte raz? ... rozhodne Áno!!!

Určite je to jedinečné, špecifické mesto, ktoré v celom Taliansku nemá podobu. Možno trochu sa mu podobá sicílske Palermo, avšak v Neapole je cítiť vo vzduchu niečo iné. Je to mix chudoby, histórie, bohatstva, kriminality, hrdosti, moderny, futbalu, ... proste jedinečný! Ak sa budeš dívať, porovnávať a hodnotiť každú maličkosť, či už je to stánok s jedlom, kostol, hrad, obyčajná budova, ale aj samotných obyvateľov tak sa ti určite nebude páčiť. Avšak v celkovom širšom kontexte všetko toto do seba perfektne zapadá a vytvára jedinečnú atmosféru mesta ktorú si určite zamiluješ.

Letisko má Neapol pekné, moderné s výbornou polohou, keďže sa nachádza priamo v meste. Nemusíš sa teda prepravovať ešte ďalšiu hodinu. Z letiska  chodí shuttle bus priamo do centra resp. k hlavnej vlakovej stanici. Stoja asi 500m priamo oproti odletovej hale. Taktiež na rovnakom mieste stoja aj ďalší „živnostníci“, ktorý obsluhujú mini vany a taktiež vás zvezú do mesta. Lístok stojí rovnako 5€ ako aj v autobuse. Ja som využil práve túto službu a v pohode, žijem 😊. Ak pokračujete ďalej na pobrežie Amalfi, alebo k Pompejam či sopke Vezuv tak práve odtiaľto odchádza vlak.

Čo vidieť?

Zo železničnej stanice je to do centra len kúsok. Aj keď centrum to je vlastne spleť všelijako vyzerajúcich uličiek, ktoré sú tvorené barmi, street food-mi, reštikami a malými obchodíkmi. Samotný Neapol neponúka nejaké bohaté kultúrne dedičstvo. Takže asi ťa sklamem ak sa chystáš obzerať si historické budovy, pamiatky, sochy či kostoly. Toto nie je Rím ani Florencia či Miláno. Ale zas aby som neodrádzal, keď pôjdeš po Via dei Tribunali tak určite omrkni Neapolské Duomo, Banksyho počin Madonna con la Pistola, či kaplnku Sansevero. Kostolíkov je tu celkom dosť, niektoré sú zvonku dosť zaujímavé, atypické. Taktiež často po meste natrafíte na sošku panny Márie, pri ktorej zvykne byť aj iný rovnako dôležitý patrón – Diego Maradona.

Na konci Via dei Tribunali je Mercato Pignasecca. Ide o otvorený trh s rybami, ovocím, knihami, oblečením a pod. Kúsok od trhu je stanica vlaková stanica Montesanto odkiaľ ide zubačka na hrad Sant Elmo.

Vo vnútri som síce nebol avšak z hradu je veľmi pekný výhľad na mesto pod Vezuvom. Dá sa sem dostať aj pešo, ja som túto cestu zvolil smerom nadol. Ak budeš pokračovať do štvrti Quartieri Spagnoli, ktorá leží pod hradom, vychutnáš si atmosféru fanúšikov Partenopei. Všade visiace vlajky klubu, street art-om posprejované budovy a portréty nesmrteľného Diega.

Následne z tejto štvrte sa môžeš vydať na juh smerom k prístavu. Prejdeš popri Galerii Umberto I, ktorá sa nápadne podoba na Galeriu Vitto Emanuele v Miláne. Ďalej na Piazza del Plebiscito, kde sa nachádza kráľovský palác až dorazíš k promenáde v prístave ktorá vedie k pevnosti Castel dell Ovo. Hrad bol v čase Covid pandémie uzavretý ale aj z vonku je pekný. Ak si chceš späť do centra skrátiť cestu odvez sa miestnym metrom a rozhodne zájdi na stanicu Toledo. Zistíš, že stanica metra nemusí byť iba sivá a betónová ak sa do toho pustia moderný umelci.

Čo jesť?

Pizzu, pizzu, pizzu!

Veď práve tu sa narodila tá pravá pizza, ktorej farby tvorili červená (paradajky), biela (mozzarela) a zelená (bazalka) – ako talianska trikolóra. Všade po meste sú rôzne street food stánky avšak ak chceš ochutnať tú originálnu tak hľadaj označenie Vera pizza Napoletana. Pizza už nikdy nebude ako predtým. Taktiež určite ochutnaj Arancini. Typické jedlo na juhu Talianska. Ide o vyprážanú ryžovú guličku plnenú napr. paradajkami, syrom, mäsom, hubami, rybami, ... Okrem toho Neapol ponúka ďalšie klasiky ako výborné cestoviny a keďže leží pri mori tak ryby a morské plody. Ak sa budeš chcieť osviežiť prijemným pitím tak ochutnaj citrónovú variantu obľúbeného Aperolu, tzv. Limone Spritz.

Aj keď som za celý čas nemal žiadnu nepríjemnú skúsenosť pridávam pár odporúčaní:

  • Nenavštevuj tmavé ľudoprázdne uličky
  • V štvrti Quartieri Spagnoli, keď uvidíš vlajku „Ultras“ tak tam radšej nechoď a ak na teba bude niekto kývať tak ta volá na drogy.
  • Večer je v uličkách plno ľudí takže bezpečnosť je relatívne ok, aj tak sa drž bodu 1.
  • Samozrejme platí, že netreba „dráždiť hada“ čiže vystavovať na obdiv svoj Ajfón, peňaženku a pod.
  • A keď večer budeš v meste počuť ohňostroj, nechoď ho hľadať, to len prišla zásielka drog.
  • Určite odporúčam využívať mapy v mobile. Viaceré uličky vyzerajú rovnako a občas je ťažké sa v nich orientovať.