Rím | Návšteva večného mesta

Múzeá pod otvoreným nebom s tisíckami rokov starých artefaktov, najposvätnejšie miesto našej kultúry a útek pred horúcim talianskym slnkom. Toto všetko patrí k návšteve metropoly, ktorá bola stredom starovekej ríše siahajúcej od Afriky po Britániu. Reč je samozrejme o meste - RÍM.

Koloseum

Počiatok civilizácie

Symbolom Ríma je určite Koloseum, najväčší rímsky amfiteáter. Z neho sa do dnešných dní zachovala asi len tretina pôvodnej veľkosti. Postavené bolo v roku 80 nášho letopočtu a slúžilo pre zábavu ľudu. Aréna bola dejiskom gladiátorských zápasov, divadelných hier, alebo verejných slávností. Od Kolosea je to len kúsok k rímskemu fóru -  Forum Romanum.

Pred dvomi tisícmi rokmi sa v týchto miestach písala história. Fórum bolo centrom politického života. Jeden z chrámov, ktorý prežil do dnešných dní je Pantheon. Postavený bol v roku 118, po páde Ríma spustol a v 7. storočí ho venovali pápežovi, ktorý ho zasvätil Panne Márii. Charakteristický je pre svoj kruhový otvor v streche.

Pantheon

Vatikán

Po páde tisícročnej ríše mesto upadlo, netrvalo to ale dlho a na mapu sveta sa vrátilo. Keď Európa prijala kresťanstvo stal sa Rím sídlom pápeža, ktorý tu má dnes svoj vlastný štát, Vatikán.

Vatikán, najmenší štát na svete a je to v podstate mesto v meste. Navštíviť by ho mal každý kresťan, no očarí aj neveriacich.

Od Ríma je pápežsky štát oddelený múrom, okrem námestí svätého Petra, ktoré je vstupnou bránou. Na ňom sa pyšne týči bazilika svätého Petra a Pavla, ktorá je najväčším chrámom v Európe. Okrem pamätihodností ako Vatikánske múzeá, alebo Sixtínskej kaplnky v sebe ukrýva tajomstvá ukryté pred verejnosťou v archívoch.

Vatikán, najmenší štát na svete

Fontána di Trevi, Scalinata - Umenie, kde sa pozrieš

Za návštevu stoja aj pamiatky z modernejšej doby. Rím je prezývaný ako mesto fontán, nájdeme tu vraj aj tú najkrajšiu na svete. Reč je o Fontáne di Trevi, hovorí sa, že keď do nej vhodíte cent, do roka a do dňa sa k nej vrátite.

Od fontány je to len kúsok k Španielskym schodom. Pomenované sú podľa Piazza di Spagna, teda Španielske námestie, z ktorého vychádzajú. Spájajú námestie s kostolom Santa Trinita dei Monti. Miestni obyvatelia ich však španielskymi nikdy nenazývajú, v taliančine sú známe ako Scalinata di Trinita dei Monti a preto ich nazývajú jednoducho Scalinata, čo v preklade znamená schodisko.

Fontana di Trevi

Kuchyňa, akú svet nevidel

Návšteva mesta pre vás bude aj gastronomickým zážitkom, talianska kuchyňa pracuje s tromi hlavnými surovinami - bazalkou, mozzarelou a paradajkami. Veď tieto farby sa vyskytujú aj na ich vlajke. Ideálnym predkrmom môže byť bruschetta, alebo šalát Caprese. Ako hlavné jedlo by ste si určite mali dať pizzu, alebo cestoviny.

Vybrať si môžete z desiatok druhov „pasta“. Dezert by malo byť pravé talianske Tiramisu, alebo zmrzlinový pohár. Taliani sú majstri v podávaní zmrzliny. Lopatami naberajú obrovské porcie do sladkých kornútikov a na výber majú z niekoľko príchutí.

Dobrý aperitív nie je zlý aperitív

Pri ceste historickým centrom uvidíte vysedávať miestnych na terasách bistier. K talianskej kultúre neodmysliteľne patrí posedenie s partiou pri káve, alebo poháriku aperitívu. Populárna štvrť pre tieto aktivity je Trastevere, nechajte sa zlákať úzkymi uličkami, veselou atmosférou a sadnite si na osviežujúci drink aj vy. Nech už to bude silné espresso, ľahký Aperol Spritz, alebo talianske červené víno, chybu ničím nespravíte.