Návšteva NP Helľs Gate alebo safari v Afrike trochu inak

Keď sme plánovali cestu po Východnej Afrike, jedným z obrazov ktoré sa nám v mysli vynorili bolo „SAFARI“. V Keni, v Národnom parku Helľs Gate, ktorý je  pomenovaný podľa úzkeho zlomu v útesoch prepadliny Rift Valley sme zažili netradičné safari na bicykloch a mnoho iného.

Safari na bicykloch

Počas cesty sme navštívili niekoľko rezervácií, národných parkov, chránenú oblasť Ngorongoro, ale nezabudnuteľné zážitky sme si tiež odniesli z národného parku Helľs Gate v Keni. Tento NP leží necelých sto kilometrov severozápadne od hlavného mesta Nairobi, v nadmorskej výške približne dvetisíc metrov. V tomto, rozlohou malom národnom parku kde nemajú žiadnych veľkých predátorov, z veľkej päťky len Byvola afrického, sme však zažili naozaj nevšedné safari. Po parku sme sa mohli pohybovať voľne, my sme zvolili na presun bicykle. Bicyklovaním sme míňali stáda byvolov, zebier, prasiat bradavičnatých, paviánov a rôznych iných druhov zveri. Veľakrát sme bicykle odložili, ticho ležali v tráve a zblízka zvieratá pozorovali.

NP Helľs Gate

Tiesňava Ol Njorowa

V južnej časti národného parku, sme prešli jedným z kaňonov, ktorý vznikol vďaka sile a modelárskym schopnostiam prívalovej vody. Národný park dostal pomenovanie podľa skalísk pri vstupe, ktoré pripomínajú bránu do pekla. Počas dažďov môže voda v úzkom priestore  medzi  stenami tiesňavy stúpnuť za krátky čas aj o niekoľko metrov, preto sú na stenách umiestnené povrazové rebríky pre prípadný núdzový únik.

Tiesňava Ol Njorowa

Jazero hrochov - Naivasha

Ubytovali sme sa v kempe, vzdialenom od NP len niekoľko kilometrov, na brehu jazera Naivasha. Jazero je známe aj ako jazero hrochov a je tiež domovom veľkého množstva vtákov. Pred niekoľkými rokmi stúpla hladina vody v jazere a zaplavené kmene stromov, trčiace nad hladinu, vytvárajú pôsobivú atmosféru na hladine. My sme sa za hrochmi, ktoré trávia väčšinu dňa ponorené vo vode  a na breh vychádzajú až po západe slnka, vybrali na malom motorovom člne. Žije ich tu niekoľko stoviek a aj keď ponorené vo vode len s ušami a očami nad hladinou vyzerajú nevinne, nezabudli sme, že je to najnebezpečnejšie zviera Afriky.

Jazero Naivasha

Celá oblasť národného parku a okolie jazera bola prekvapujúco zelená a svieža. Sú tu výborné podmienky na pestovanie kvetov a okolo jazera sa rozprestierajú nekonečné plantáže na pestovanie ruží. Až 35 % zo všetkých predaných kvetov v Európskej únii pochádza z tejto africkej krajiny a v celosvetovom meradle je Keňa štvrtým najväčším producentom kvetov.

Niečo z kuchyne

Počas cesty sme niekoľkokrát navštívili domácich v ich príbytkoch a ochutnali typické domáce jedlo. V mestečku Meru, v Nairobi a aj pri návšteve najväčšieho afrického slumu - Kibera. Všadiaľ nám ponúkli skoro to isté a vždy bolo jedlo veľmi chutné.

  • UGALI – varená kaša z mletej kukurice a vody
  • MANDAZI – obdoba našich plnených pirohov, ale vyprážané
  • SUKUMA WIKI – zelená dusená rastlina (podobná nášmu kelu) s paradajkou
  • SAMOSA – plnené šatôčky
  • CHAPATI – placka z múky a vody (naše  najčastejšie jedlo v Keni), na fotke s avokádom

Chapati

Aj s odstupom času môžem zhodnotiť, že návšteva tohoto zaujímavého kúta Kene bola dobrou voľbou pri plánovaní cesty. Zažili sme viackrát africké safari v terénnom aute, to bicyklové však bolo jedinečné a pár dní prežitých v NP Helľs Gate a jeho okolí nám ponúklo nezabudnuteľné zážitky.