Návšteva Izraela, krátky low cost trip

Existuje veľa dôvodov, prečo ľudí láka Izrael. Pre niekoho je to slnečné podnebie a more. Pre iných bohatá ponuka historických, archeologických, náboženských miest. Alebo to môže byť kontrast medzi starodávnou a modernou dobou. Ale, pre mnohých ľudí je návšteva Izraela proste nezabudnuteľná.

My sme sa do Izraela vybrali spoznať novú krajinu. Zlákala nás lacná letenka v čase jarných prázdnin, síce len na 4 dni.

Leteli sme z Viedne do Eilatu, približne 3 hodiny 50 minút. 

Ranným letom, takže s posunom časového pásme sme prileteli v poludnie. V tomto období začínajú teploty prekračovať 30 °C.  

Cestovať po Izraeli a objavovať jeho krásy môžete rôznym spôsobom dopravy. Môžete si požičať auto, je to však drahšie ako v Európskych krajinách (cca od 70 Eur na deň) a je obmedzený počet prejdených km na deň. Alebo si po prílete, na letisku vybavte autobusovú kartu (Rav-kav)! Inak, sa Vám núka ešte využiť možnosť prepravy taxíkom (je to podstatne drahšie), alebo stopom. Prepravovanie autobusom je pomerne lacné a spoľahlivé.

Po prečítaní viacerých cestopisov som sa dozvedela, že je možné platiť aj u vodiča autobusu v hotovosti, no nie je to pravda. Takže my sme nastúpili na autobus a bohužiaľ na najbližšej zástavke, sme museli vystúpiť, keďže sme nemali Rav-kav kartu. O to bola naša cesta dobrodružnejšia, prvý krát v živote sme vyskúšali stopovanie.

V Izraeli sa stopuje rukou upaženou mierne dole (nedvíha sa prst). Takto sa zastavujú aj autobusy na zastávke. Neskôr nám jeden domáci obyvateľ poradil aplikáciu Moovit, s ktorou sme nakoniec cestovali. Je v nej možné si naplánovať trasu, ukazuje rôzne spojenia, časy odchodov aj cenu a je možné s ňou platiť (prepojí sa s kreditnou kartou). Podobne si môžete plánovať trasu aj v Google maps, kde ukazuje tiež konkrétne spojenia autobusov, prestupy. My sme mali mierne obavy cestovať do neeurópskej krajiny na vlastnú päsť, čo sa týka bezpečnosti. Ale Izrael je pomerne bezpečná krajina.

Príklad cestovania cez moovit aplikáciu
Príklad cesty v moovit aplikácii

Ak budete mať ubytovanie bez stravovania, je dobré si zobrať nejaké zásoby zo sebou. Nakoľko v Izraeli je všetko drahšie, teda aj strava či v reštauráciách alebo v supermarkete ako sme zvyknutí u nás. Na porovnanie, sme si kúpili 1 toastový chlieb a pomazánkové maslo, cena bola 9 Eur. Doviezť do krajiny je možné potraviny originálne zabalené. My sme to vyriešili dehydratovanými výrobkami na prípravu hotových pokrmov (Kura na paprike, sáčkové polievky,...) a adventure menu. Čo sa týka alkoholu, ten je možný doviezť 1 l na osobu, aj ten je podstatne drahší ako u nás 0,7 l vodky stál 27 Eur. V Izraeli sa vyrábajú kvalitné vína, ale sú drahšie.

Večera - adventure menu
Večera - adventure menu

Našou prvou zástavkou bolo Mŕtve more

Tu sme si zarezervovali aj ubytovanie cez booking.com. Takže sme cca 200 km išli stopom. Dali sme to na 2 x a šťastne dorazili na ubytovanie. Mŕtve more láka skoro všetkých návštevníkov Izraela pre svoje liečivé vlastnosti. Je to zároveň najnižší bod našej planéty, ktorý sa nachádza cca 400 metrov pod hladinou mora. My sme navštívili mestečko Ejn Bokek, ktoré má pekné pláže a je jedným z turistických stredísk pri Mŕtvom mori. Nachádza sa aj na hlavnej trase medzi Ejlatom a Jeruzalemom. Premáva tu autobusový spoj číslo 444. Ale, upozorňujem ak je spoj plný, autobus Vás nemusí zobrať. Preto je dobré si urobiť vopred rezerváciu na daný autobus. V tejto oblasti za návštevu stoja ešte pevnosť Masada alebo prírodná rezervácia Ein Gedi, no my sme sa tam nezastavili pre nedostatok času.

Mŕtve more
Mŕtve more - Ejn Bokek
Tovráeň na sol pri mrtvom mori
Továreň na získavanie soli pri Mŕtvom mori

Druhý deň bol našou zástavkou Jeruzalem aj s nocľahom v tomto svätom meste. Nachádzajú sa tu sväté miesta, ktoré považujú za posvätné židia, kresťania i moslimovia: Západná stena (Múr nárekov), Krížová cesta (Via Dolorosa), Chrám božieho hrobu, trblietavé kopule mešít na Chrámovej hore, pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem, mnoho múzeí,...

Vstup autom do Jeruzalema sa neodporúča. Či už v starom meste alebo v novom (trh Machane Jehuda) je možné si nakúpiť rôzne suveníry, či oblečenie, koreniny, sviečky, šperky. Ako je zvykom s arabmi treba pri nákupe zjednávať.

Kostol Hrobu Panny Márie
Kostol Hrobu Panny Márie
Výhľad z olivovej hory
Výhľad z olivovej hory na staré mesto
Múr nárekov
Múr nárekov
Via Dolorosa
Ulica - Krížová cesta

Eilat

Na tretí deň sme sa ranným autobusom z hlavnej stanice spojom 444 prepravili na najjužnejší cíp Izraela k Červenému moru do mesta Eilat. Ejlat má skvelú polohu a príjemnú morskú klímu. Vydať sa môžete nielen objavovať Izrael, ale i do Jordánska, k starobylému mestu Petra alebo do egyptskej Taby na pláže.

Zaujímavým miestom neďaleko Ejlatu je prírodná rezervácia Eilat Mountain s turistickou trasou do Červeného kaňonu. Alebo prírodná rezervácia Coral Beach smerom na Egypt, kde sa nachádza morský park The Underwater Observatory Park. Alebo oddychovať a užívať si slnečné lúče na pláži. Ako sme my využili štvrtý deň nášho pobytu v Izraeli. Večer si môžete prezrieť audiovizuálnu fontánu v parku v centre mesta (v ut, štv, pia a so o 19,30 a 20,30 h). Cestuje tu veľké množstvo turistov hovoriacich po rusky.

Fontána Eilat
Fontána Eilát

Posledný deň nášho výletu bola sobota a keďže v Izraeli je v sobotu šabat, mali sme mierne obavy ako sa dostaneme na letisko. Šabat je židovský sviatočný deň, je dňom odpočinku a modlitby. V tento sviatočný deň nechodí verejná doprava, nie sú otvorené obchody,... Našťastie je Eilat už tak veľkým turistickým centrom, že niektoré autobusy (hlavne tie čo premávajú na letisko) premávajú avšak nie tak často ako vo všedné dni a drahšie. A niektoré malé obchodíky sú otvorené (najmä tie na pláži).

Pláž Eilat
Pláž Eilat

Pláž Eilat Všetci čo cestovali do Izraela a z Izraela Vám potvrdia, že ich kontroly a otázky na letisku sú podrobnejšie ako v iných krajinách. Pri prílete, sa pri pasovej kontrole pýtali tak klasicky, na ako dlho cestujete, s kým cestujete, kam cestujete, čo budete robiť, aké ubytovanie máte. Pečiatky do pasu už nedávajú.

Ale, na internete som sa dočítala, ak máte v pase pečiatku niektorej krajiny ako je Irán, Kuvajt, nemusí Vám byť umožnený vstup do krajiny. Pri odlete je dobré prísť na letisko odporúčané 2-3 hodiny pred odletom, najmä kvôli kontrolám. Nejde len o klasickú kontrolu príručnej batožiny, pasovú kontrolu, ale aj o takú „bezpečnostnú kontrolu“ kde sa tak isto pýtajú rad otázok, napríklad: kto balil vašu batožinu, kde bola batožina od času zbalenia doteraz, či Vám niekto nedal nejaký predmet (na prenesenie), neprevážate drogy, zbrane, kde pracujete, v ako vzťahu ste s osobou s ktorou cestujete. Pri kontrole príručnej batožiny do bezcolnej obchodnej zóny je možné si preniesť tekutiny, my sme takto previezli asi 1 l minerálnej vody, čo by Vám na inom letisku neprešlo.

Izrael je moderná krajina, ktorá spája bohatú a slávnu históriu s turistickou infraštruktúrou. Izrael si vychutnajú rôzne skupiny dovolenkárov.