Naplánujte si výlet na Island individuálne a lacno

Oheň a ľad. To sú dve slová, ktoré v súvislosti s Islandom často počujete. Fantastický ostrov je plný kontrastov a na svete by sme nenašli nič čo by sa na toto miesto podobalo. Vyrazí dych svojou prírodou, dokonalými vodopádmi, zátokami, útesmi aj malými mestečkami v ktorých sa zastavil život. Napokon je tu Reykjavík, hlavné mesto Islandu so svojou atmosférou. Ako si Island vychutnať naplno?

Kedy ísť

Pred tým, než sa na Island vyberiete, položte si otázku čo tam chcete robiť. Trekovať? Pozrieť si prírodné krásy či mestá? Ísť za polárnou žiarou? Pozorovať kosatky? Pretože aj to rozhodne, kedy by ste sa na Island mali vybrať.

  1. Jún – August je na Islande hlavná turistická sezóna. Drahšie hotely, prenájom auta, služby a kopec ľudí. Jún a júl sú najslnečnejšie mesiace a svetlo vonku je veľmi dlho na to, aby ste mohli skúmať okolie. Je leto, ale môže byť pokojne aj chladnejšie, tak sa na to treba pripraviť. Teplota vzduchu cez leto sa pohybuje okolo 20-25 stupňov. Mnohí ľudia sa na Island vyberú počas leta, pretože sa boja miestnej zimy. V lete však neuvidíte polárnu žiaru, buďte na to pripravení.
  2. December – Február. Zima na Islande. Minimum turistov, lacnejšie ceny, no sem tam na menších cestách môže byť problém s dopravou kvôli ľadu či snehu. Teploty klesajú aj na -10 C, no nie je veľkým prekvapením, ak je chladnejšie a tak sa treba vhodne obliecť a pripraviť na arktické počasie. Vonku je tma a človek toho menej stihne, než v lete.
  3. Ak chcete pozorovať polárnu žiaru, tú môžete na Islande zažiť od septembra do apríla, ale najlepšie mesiace sú február-marecseptember-október.
  4. Ak vás láka pozorovanie morskej prírody a chceli by ste zažiť na vlastné oči čierno-biele kosatky, vyberte sa na Island v mesiacoch február-marec.

Počasie sa na Islande mení veľmi rýchlo, rýchlejšie než v kontinentálnej Európe a tak nebuďte prekvapení ak za niekoľko dní vašej cesty zažijete „všetko“ od slnečnej oblohy, dúhy, búrky, mrakov až po tmu. Island je v tomto veľmi nevyspytateľný a nenechajte si počasím pokaziť zážitok z krajiny.

Vízum alebo nie?

K návšteve Islandu nepotrebujete žiadne vízum. Stačí vám platný cestovný pas (ktorý musí byť platný 3 mesiace po návrate domov) alebo dokonca občiansky preukaz.

Na Islande môžete zostať 90 dní bez registrácie.

Ako na Island?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať na Island je letecká preprava. Kedysi nebolo veľa priamych spojov na Island, ale dnes sa situácia zlepšila a vďaka lowcostom a lacným letenkám sa Island priblížil.

Pre naše zemepisné končiny je najlacnejšou alternatívou linka spoločnosti WIZZAIR, ktorá spája islandské medzinárodné letisko Keflavik s Budapešťou, Prahou či poľskými Katowicami. Priamy let zo strednej Európy trvá cca 4h 30min – 5h 15min

Zaujímavé priame linky má aj rakúsky prepravca AUSTRIAN pri odlete z Viedne alebo český ČSA s odletom z Prahy.

Ak by ste chceli spojiť návštevu Islandu s menej navštevovaným Faerskými ostrovmi, nie je to problém. Medzi ostrovmi nájdete priamu linku islandskej spoločnosti AIR ICELAND.

Najdôležitejším medzinárodným letiskom je Keflavik (KEF), cca 50 kilometrov od hlavného mesta Reykjavíku. Do mesta sa viete dostať shuttle busom z letiska za cca 20 € spoločnosťou Airport Express (https://airportexpress.is/step_from/) alebo spoločnosťou FlyBus (https://www.re.is/flybus). Lístky si viete zakúpiť online.

Loďou

Ak máte viac času a chcete pri ceste na Island zažiť niečo dobrodružné, môžete sa na ostrov dostať aj loďou a zastaviť sa po ceste napríklad na Faerských ostrovoch.

Spoločnosť Smyril Line (http://www.smyrilline.com/) je jedinou, ktorá vypláva z dánskeho prístavu Hirtshals na Island. Cesta trvá 2 noci a počas plavby zastaví v Torshavne na Faerských ostrovoch. Lístky si objednajte vopred, no počítajte s tým, že ich cena sa môže pohybovať okolo 200-250 €. Na Islande zakotví loď v prístave Seyðisfjörður na východe ostrova. Počas zimných mesiacov je prevádzka lode obmedzená.

Aj napriek tomu, že Grónsko už odtiaľto nie je ďaleko. Medzi ostrovmi nepremáva žiaľ žiadne lodné spojenie.

Ako cestovať na Islande?

Island vďaka svojej prírode a drsnejšej krajine je na cestovanie komplikovanejší, než mnohé európske krajiny, ale vašu snahu oceníte keď budete stáť zoči voči pokladom, ktoré Island v sebe ukrýva.

Auto

Najlepším dopravným prostriedkom na preskúmanie Islandu je bez pochýb auto. Vďaka nemu sa dostanete na miesta, kam nesiaha miestna infraštruktúra a dokážete ísť krajine hlbšie pod kožu. Najlepšou voľbou je požičať si auto po prílete a vychutnať si ostrov.

Pozor mnohé cesty na Islande sú prašné, kamenisté či nespevnené a preto sa dopredu pozrite na to, akú trasu chcete absolvovať, aby ste si na základe toho vedeli požičať vhodné auto pre vás. Nie všade potrebujete auto 4x4, ale niekde je to určite nutnosť.

Napríklad okružná cesta číslo 1 je vhodná teoreticky takmer pre akékoľvek auto s menšími obmedzeniami, ale 4x4 je stále odporúčaním, no ako náhle chcete ísť preskúmať odľahlejšie regióny, obyčajné auto vás tam nevezme.

Požičanie auta si viete vybaviť hneď po prílete na letisku v Keflavíku.

Čo k tomu potrebujete?

  • kreditnú kartu

  • vodičský preukaz (medzinárodný)

  • občiansky preukaz alebo cestovný pas

Na výber je niekoľko rôznych požičovní a každá môže mať iné podmienky, tak je dobré pozrieť si ich ešte pred samotným objednávaním. Pozorne si pozrite to, akú poistku na auto máte. Na Islande musíte mať nad 21 rokov, aby vám požičali auto a v prípade auta 4x4 dokonca nad 25 rokov.

V zimnom období sa cena prenájmu auta dokonca môže zmenšiť o polovicu. V lete je prenájom najdrahší. Počítajte s tým, že na deň vás menšie auto môže stáť okolo 60-80 €, väčšie okolo 100 €. Ak požičiavate auto na viacero dní, cena pôjde nižšie kvôli akciám, ktoré rôzne spoločnosti majú a tak dostanete niekedy deň zadarmo a podobne.

Medzi obľúbené požičovne patrí:

http://avis.is/

https://www.europcar.is/

https://sadcars.com/ (lacnejšia ako vyššie spomenuté a pomerne kvalitná)

Auto si môžete požičať aj od miestneho človeka a dohodnúť sa priamo s ním. Je to lacnejšie ako v požičovni:

https://carrenters.is/

Je dobré myslieť na to, že čerpacie stanice nenájdete na každom kroku a preto ich využite „vždy“, keď na ne natrafíte, aby ste nezostali stáť na krajnici.

https://www.n1.is/en/locations/

Spolujazda

Ak nemáte vlastné auto, existuje alternatíva ako sa viete autom odviezť bez toho, aby ste ho museli šoférovať. Existuje web: http://www.samferda.net/ , kde nájdete trasy, dni a čas, kedy kto pôjde z bodu A do bodu B a možno práve vám sa táto cesta hodí, skontaktujete sa a vyrážate.

Autobus

Fanúšikovia lokálnej dopravy si môžu svoju cestu Islandom naplánovať aj s použitím autobusu. Je to však drahšie a nie všade sa autobusom dostanete. Vyberte si autobusovú dopravu, len ak nemáte inú možnosť a máte veľké množstvo času. Najviac spojov je cez letnú sezónu a počas zimy dokonca mnohé spoje prestávajú jazdiť. Existujú aj lístky na niekoľko dní, ktorým viete spraviť niekoľko zaujímavostí.

Viac o autobusových spojeniach na Islande:

https://www.straeto.is/

https://www.re.is/iceland-on-your-own/

Vlak

Vlaková doprava na Islande neexistuje. Keď sem prídete, hneď pochopíte prečo. Kedysi tu dokonca bola jedna trať, ale po nej zostalo už len niekoľko stôp.

Stopovanie

Obľúbený spôsob prepravy na Islande funguje celkom dobre, ale treba počítať s tým, že v niektorých oblastiach stretnete len minimum áut a môže vás to zaskočiť, ak nie ste pripravení. V oblasti akými sú Západne fjordy je stopovanie bežným spôsobom prepravy a sú dokonca vopred stanovené sumy za ktoré vás auto či šofér môže odviezť.

Peniaze

Oficiálnou menou na Islande je islandská koruna (ISK). Bankovky nájdete v nominálnej hodnote 500, 1000, 2000, 5000 a 10 000 ISK. V obehu sú aj mince 1, 5, 10, 50 a 100 ISK.

Za 1 € dostanete v priemere 120-125 ISK

Aktuálny kurz:

http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=ISK

Island je krajinou, kde takmer všetko zaplatíte svojimi kreditnými (či debitnými) kartami a tak sa nemusíte strachovať o hotovosť. Je dobré však u seba mať aspoň nejaké islandské koruny (zoženiete ich na letisku v Keflaviku), ak si chcete kúpiť drobnosť, alebo zaplatiť v autobuse MHD v Reykjavíku.

Pred odchodom z Islandu sa však islandských korún zbavte, pretože doma vám ich v banke nebudú chcieť vymeniť. Pri odlete tak môžete spraviť priamo na letisku v Keflaviku.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Islandu je islandčina, severo-germánsky jazyk, ktorá sa používa takmer výlučne na ostrove. Niekoľko paralel by sme našli na Faerských ostrovoch či dokonca v Nórsku, ale inak je Island jazykovo uzavretý. Hovorí ním viac než 300 tisíc ľudí a od 9.storočia sa výrazne nezmenil. Ide o pomerne komplikovaný jazyk.

Ak sa chcete na Islande blysnúť, naučte sa niekoľko miestnych slovíčok, ktoré sa vám môžu zísť pri cestovaní:

https://www.tripsavvy.com/useful-words-and-phrases-in-icelandic-1626421

Kto neovláda islandčinu, ten však nemusí zúfať, pretože s angličtinou na ostrove nie je žiaden problém sa vybavíte ňou všetko, čo budete potrebovať.

Čo ochutnať?

Islandská kuchyňa je v našich končinách pomerne neznáma a ak sa o nej hovorí, často sa spomínajú len zvláštne, bizarné jedlá, ktorými sa Island môže popýšiť. Nie je to však len o nich a tak sa pozrite na niekoľko jedál, ktoré by ste mohli na Islande skúsiť ochutnať. Najčastejšie sa tu konzumujú ryby či jahňacie mäso a obľúbeným spôsobom zachovávania potravín je fermentovanie.

Hákarl: Za tajomným názvom sa skrýva fermentovaný žralok. Na tom by nebolo ani tak nič divné, keby človek nevedel ako ho tradične pripravovali. Podľa tradície ho totiž pripravovali tak, že jeho kúsky zakopali do zeme, poliali močom a nechali fermentovať. Po 6-12 týždňoch ho vykopali a nechali vysušiť na vzduchu. Postup sa dnes už zmenil, no stále sa toto jedlo považuje za národné jedlo Islandu. Málokto si zamiluje jeho chuť, ale stojí za to skúsiť to, nemyslíte?

Hangikjöt: Kým žralok nebude chutiť každému, jahňací Hangikjöt si zamilujú všetci. Jahňa sa tradične pripravuje údením, kedy sa na oheň prikladalo brezové drevo a sušený trus. Zaúdené jahňacie mäso sa napokon podáva s oblohou, ktorá môže predstavovať kúsky zeleniny či omáčku. Často sa vo zvykoch spája Hangikjöt s Vianocami.

Kjötsúpa: Chcete ochutnať polievku? Najlepšou voľbou je islandská verzia jahňacej polievky, kedy sa dajú variť kvalitné kúsky jahňacieho mäsa spoločne so zemiakmi, cibuľou, mrkvou či ryžou. Niekoľko hodín sa všetko spoločne varí a výsledok je dokonalý. Podľa miestnych chutí polievka ešte lepšie na nasledujúci deň. Môžete ich ochutnať niekoľko druhov, pretože každá rodina má svoj vlastný recept.

Hot Dog (Pylsur): Hot Dog? Na Islande? Presne tak! Hot dog, teda jeho islandská verzia patrí medzi najkultovejšie jedlá. Aj jeho základom je jahňacie mäso a napokon ho dotvorí cibuľka, horčica či perfektné omáčky. Ak neveríte, ochutnajte ho v Reykjavíku na miestne zvanom Bæjarins Beztu Pylsur a pochopíte.

Skyr: Islandský jogurt je už známy aj u nás, ale najlepší Skyr ochutnáte samozrejme priamo tu na ostrove. Nie je to úplne klasický jogurt na aký sme zvyknutí doma, ale je hustejší a prešiel fermentáciou a to ho od jogurtu odlišuje. Má veľmi nízky obsah tuku a prekvapí tým, že obsahuje veľa bielkovín a vápniku.

Svið: Medzi bizarnejšie, no rozšírene jedlá na Islande patrí aj Svið, teda varená, ovčia hlava. Varí sa niekoľko hodín, bežne aj celý deň a napokon sa podáva celá na tanieri, no bez mozgu. Mäsa je na nej málo, ale ochutnáte kúsok jazyka, líčka, krk či dokonca oko (ktoré podľa tradície patrilo hlave rodiny).

Harðfiskur: Nie je žiadnym prekvapením, že medzi typické jedla ostrovanov patria aj sušené ryby. Najčastejšie sa suší treska a najlepšie chutí s maslom, ktoré zjemní chuť sušenej ryby.

Saltfiskur: Okrem sušených rýb na Islande nájdete aj nasolené ryby. Vďaka tomuto mohli ryby skladovať dlhú dobu a pred varením ich vždy namočili do vody, aby sa stratila prebytočná soľ a mohla sa ryba pripraviť.

Nápoje

Brennivín: Národný nápoj Islandu vzniká z fermentovaných zemiakov a kmínu. Vďaka tomu sa trochu podobá na akvavit, obľúbený v Škandinávii. Bežne obsahuje okolo 40 % alkoholu a odporúča sa ním zapíjať fermentovaný žralok.

Islandské pivo: Islanďania milujú pivo a hoci tu má zvláštnu históriu, pretože až do roku 1989 bolo zakázané, dnes s nim nie je žiaden problém. Skúste značky ako Gullfoss, Viking, Egils, Thule alebo Gull.

Kde prespať?

Ubytovanie na Islande je drahšie ako v mnohých krajinách Európy a odkrojí vám azda najväčšiu časť vášho islandského budgetu. Na výber je však z viacerých možností, aby si každý návštevník vedel vybrať.

Ak vám nevadí, že nebudete mať kvalitnú hotelovú izbu, viete sa ubytovať v kempoch, alebo dokonca aj v mládežníckych či školských ubytovniach (najmä cez leto). Nie je problémom ani prespať vonku, ak to samozrejme počasie dovolí, ale pozor na to, že na Islande je kempovanie na divoko zakázané. Dá sa však niekedy dohovoriť s majiteľom pozemku, či si u neho môžete postaviť stan.

Hotel: Najdrahšia forma ubytovania na Islande je hotel. Rezervujte si ho čo najskôr, aby sa pred vašim príchodom nezvýšila jeho cena. Platí tu pravidlo, že cez leto je Island drahší a odrazí sa to aj na ubytovaní. V mestách nenájdete stovky hotelov ako v iných európskych destináciách, tak je dobre plánovať dopredu. Tie najlacnejšie hotely sa minú veľmi rýchlo.

Veľký výber hotelov nájdeš tu: https://www.booking.com/

Hostel: Nenájdete ich všade, je ich menej ako hotelov, ale sú podstatne lacnejšie. Ak vám nevadí byť na izbe aj s cudzími ľuďmi, tak dokážete ušetriť pomerne veľa peňazí.

Kempovanie: Spanie na divoko je na Islande zakázané, ale v krajine stojí viac než 120 kempov, kde sa môžete ubytovať a prespať. Sú veľmi kvalitné, majú sprchu, sociálne zariadenia a za noc v priemere zaplatíte cca 1500-2000 ISK za osobu a noc. Niektoré kempy (viď web) ponúkajú v kempe na prespatie aj chatky, kde môžete stráviť noc. Sú drahšie, ale pohodlnejšie.

Viac o kempoch na Islande:

https://www.nat.is/camping-in-iceland/

http://www.utilegukortid.is/

Island je krajinou, kde funguje aj prenajímanie bytov cez Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj na Islande nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Bezpečnosť

Island patrí nielen medzi najbezpečnejšie krajiny Európy, ale dokonca medzi najbezpečnejšie krajiny celého sveta. Najväčším nebezpečenstvom na ktoré tu narazíte môže byť príroda alebo počasie. Náhla zmena počasia na ktorú nie ste pripravení a ktorá vás zastihne niekde pri trekovaní prírodou môže byť až fatálna. Vždy sa vhodne oblečte, pripravte a zásobte pre prípad nečakaných problémov.

Ak tabuľa varuje, aby ste ďalej nešli alebo nevstupovali do mora pri veľkých vlnách, poslúchnite a zbavíte sa problémov, ktoré môžu nastať.

Ak trekujete v prírode mimo civilizácie, uistite sa, že so sebou máte mapu, GPS alebo kompas v prípade, že by ste zišli z cesty a stratili sa.

Sledujte počasie a jeho predpoveď na miesta kam sa chystáte, aby ste sa mohli vhodne pripraviť.

Pozor dávajte aj pri šoférovaní, najmä na nespevnených cestách, ktoré môžu byť po daždi celkom zradné a problémové

Očkovanie, zdravie

Na Island nepotrebujete žiadne špeciálne očkovania, ktoré by pri vašom vstupe od vás vyžadovali.

Ak by ste mali ťažkosti a potrebovali vyhľadať lekára, zdravotníctvo na Islande je na mimoriadne kvalitnej úrovni. Nezabudnite pred cestou na cestovné poistenie.

Voda z kohútikov je na Islande pitná

Čo si na Islande pozrieť?

Island je o prírode a tak najviac zaujímavosti, ktoré táto krajina ponúka sa spája práve s prírodnými krásami od vodopádov, divokého pobrežia cez termálne pramene, sopky, sopečnú krajinu až po gejzíry. Aj islandské mestá, najmä Reykjavík dokáže nadchnúť, ale bude to práve príroda, ktorú si v hlave odtiaľto donesiete.

Reykjavík

Najväčšie a najznámejšie miesto Islandu. Reykjavík je hlavným mestom ostrovnej krajiny a dokáže sa tu pozrieť na to ako vyzerajú typické, moderné, no tradičné islandské mestá. Patrí k najstarším mestám Islandu a stojí na svojom mieste už od 9.storočia. Dnes zaujme svojou kultúrou, barmi, podnikmi, jedlom a atmosférou.

  • Hallgrímskirkja. Najväčší kostol Islandu sa stal ikonou hlavného mesta a nadizajnovali ho tak, aby pripomínal islandskú prírodu. Je to neprehliadnuteľná pamiatka, ktorú nesmiete obísť. Z kostola je krásny panoramatický výhľad na mesto.

  • Harpa Concert Hall vystihuje moderný nádych hlavného mesta a jednu z najzaujímavejších budov Reykjavíku. Stojí v starom prístave a nadchne každého fanúšika modernej architektúry. Pozrite sa na akcie a ak budete mať šťastie môžete vo vnútri navštíviť aj koncert.

  • Alþingishúsið predstavuje starú budovu islandského parlamentu. Reykjavík nemá veľké množstvo starých budov, no táto patrí medzi najznámejšie. Postavili ho ešte v rokoch 1880-1881

  • Solfár patrí k symbolom mesta. Sochu naprojektoval architekt Jon Gunnar Árnason a má predstavovať slnečnú bárku v ktorej sa mieša vízia slobody, nádeje a objavovania.

Gulfoss

Jeho meno znie v preklade „Zlatý vodopád“ a patrí medzi najznámejšie vodopády celého Islandu. Leží v kaňone rieky Hvítá a jeho najväčšia časť meria úctyhodných 21 metrov. Vďaka svojej polohe patrí k TOP atrakciám Islandu a leží v tzv. Golden Circle, teda Zlatom kruhu zaujímavostí na dosah hlavného mesta.

Strokkur

Island je plný geotermálnej energie a jeden z najprístupnejších gejzírov, ktoré nájdete pri Reykjavíku je práve Strokkur neďaleko rieky Hvítá. Výška gejzíru dosahuje priemerne cca 10-15 metrov a „exploduje“ každých 6 až 10 minút. Podobne ako Gulfoss aj Strokkur leží v Zlatom kruhu. Stojí za to, zastaviť sa tu a čakať kým sa Strokkur začne predvádzať.

Geysir

Viete odkiaľ má gejzír svoje meno? Príďte sem a zistíte to. Gejzír na juhozápade Islandu patrí medzi prvé o ktorých Európania tušili a aj preto začali používať toto slovo na označenie gejzírov. Dnes ich je na Islande veľa, ale tento je vďaka svojej histórii špeciálny. Je o mnoho vyšší ako Strokkur, pretože môže dosahovať výšku aj 70 metrov, ale nie je pravidelným a tak sa veľa krát stane, že ho nevidíte na vlastné oči striekať vodu.

Seljalandsfoss

Na juhozápade Islandu objavíte jeden z najkrajších vodopádov krajiny. Jeho hĺbka dosiahne 60 metrov a napája ho rieka Seljalands, ktorú vytvorí ľadovec Eyjafjallajökull známy po celom svete. Zaujímavosťou tohto vodopádu je to, že ho nevidíte len z jedného uhlu, ale môžete vojsť za vodopád do malej jaskyne odkiaľ sa vám otvorí nezabudnuteľný výhľad.

Blue Lagoon (Modrá lagúna)

Uhádli by ste aká atrakcia Islandu patrí medzi tie najfotografovanejšie? Odpoveďou je Modrá lagúna, kde sa môžete ponoriť do takmer 40 stupňovej vody bez ohľadu na to aké je ročné obdobie. Počas letnej sezóny je tu plno turistov, ale mimo sezóny si dokážete toto miesto dokonale vychutnať.

Jökulsárlón

Na tomto mieste vám príroda dokáže svoju silu. Dostanete sa na breh zátoky oproti ktorej stojí nádherný, obrovský ľadovec, ktorý sa pomaličky hýbe či praská až sa z neho kúsok môže odštiepiť priamo pred vašimi očami. Leží na juhovýchode Islandu a môžete sa k nemu vydať aj bližšie a pozorovať ho priamo z paluby lode. Človek tu veľmi dobre pochopí pominuteľnosť tohto sveta.

Kirkjufellu

Zašpicatená hora s výškou 463mnm je dokonalou kulisou k nádherným vodopádom, ktoré sa stali svetoznámymi po tom ako v ich blízkosti natáčali slávne Hry o Tróny. Ja napriek tomu, že pre mnohých ležia „od ruky“, oplatí sa sem merať cestu, aby ste si pohľad na túto unikátnu krásu mohli vychutnať na vlastné oči.

Landmannalaugar (Dúhové hory)

Island je o prírode a toto miesto s krkolomným názvom je toho najkrajším dôkazom. Podľa mnohých sú práve Dúhové hory najkrajším miestom celého ostrova. Aj napriek tomu, že je zložitejšie sa k ním dostať, nebudete napokon ľutovať ani jedného kilometra. Dostanete sa k nim jedine s autom 4x4 a aj ním to pôjde pomaly a prejdete niekoľko brodov. Na každom kroku cítite mágiu tohto miesta a farby, ktoré tu uvidíte vás prenesú akoby na inú planétu. Môžete sa tu vydať na niektorú z trekových ciest a užiť si tak okolie na vlastnej koži.

Sólheimasandur

Väčšina islandských miest, ktoré treba navštíviť sa týkajú prírody, ale výnimka potvrdzuje pravidlo. Toto miesto preslávil vrak starého, vojenského lietadla Dakota, ktorý tu v čiernom, sopečnom prachu leží už od roku 1973. Americké lietadlo sa odvtedy stalo trhákom a mnohí na Islande ho chcú vidieť. Dnes sa k nemu nedostanete autom, pretože to musíte odstaviť na parkovisku a posledné 4 kilometre prejsť po vlastných. Vrak lietadla nájdete presne tu: 63.459523, -19.364618

Myvatn

Ak ste na Island prišli za pozorovaním vtákov, tak Myvatn je miesto presne pre vás. Leží v zaujímavom údolí neďaleko vulkánu Krafla a obklopujú ho močariská, ktoré si vybrali za svoj domov vtáci. Spočítali by ste tu dokonca sto rôznych druhov vtákov a preto je Myvatn pre ornitológov hotový raj. Jazeru dali meno malé otravné mušky midges na ktorých si sem vtáci chodia pochutnávať. Najmä počas leta sú všade, ale nenechajte sa týmto odradiť. Najkrajší pohľad na Myvatn je z oblasti Skutustadir.

Húsavík a pozorovanie veľrýb

Reykjavík nie je jediným mestom Islandu a ak sa túžite poprechádzať sa opäť ulicami medzi domami, tak Húsavík je zaujímavou možnosťou. Leží na severovýchode Islandu a žije v ňom len niečo cez 2000 obyvateľov. Podľa starej kroniky to malo byť prvé miesto, kde sa na ostrove usadili Nóri a dnes je príjemne pre svoju atmosféru malého, ospalého mesta na brehu zálivu s krásnym prostredím. Do Húsavíku zamierite možno aj kvôli veľrybám, pretože práve odtiaľto sa často robia výlety na more, aby ste sa na tieto obrovské zvieratá pozreli z blízka. Najlepšie na pozorovanie sú mesiace apríl-september. Zaujímavosťou je aj drevený kostolík Husavikurkirkja z roku 1907.

Vatnajökull

Národný park Vatnajökull v sebe ukrýva najväčší ľadovec celej Európy. Celý národný park dokonca zaberá až 14 % rozlohy Islandu a preto je tu niekoľko miest, ktoré stoja za to, aby ste ich objavili. Najnavštevovanejšou časťou je južná oblasť Skaftafell, kde nájdete niekoľko cestičiek za vodopádmi či inými prírodnými zaujímavosťami. Ak sa rozhodnete podniknúť dobrodružstvo, môžete vyliezť aj na samotný ľadovec alebo na vulkanické krátery akým je Lakagigar.

Dettifoss

Severovýchod Islandu nie je len miestom pre Húsavík, ale nájdete tu aj obrovský vodopád Dettifoss. Leží v národnom parku Vatnajökull a má povesť najsilnejšieho vodopádu celej Európy. Padá z výšky 44-tich metrov, no pre jeho silu nebudete počuť vlastného slova.

Asbyrgi kaňon

Kaňon ležiaci na severovýchode Islandu patrí medzi najväčšie svojho druhu na ostrove. Meria cca 3 kilometre a na niektorých miestach dosahuje výšku až 100 metrov. Budete mať pocit akoby ste sa ocitli mimo tohto sveta a to vás ešte viac nabudí na treking jeho údolím, ktoré vyhĺbil za tisíce rokov ľadovec. Toto miesto sa dokonca v severskej mytológii spája s Odinom a jeho mýtickým koňom Sleipnirom.

Látrabjarg

Miesto, ktoré predstavuje najzápadnejší bod Islandu je miestom, kde uvidíte nádherné skalnaté útesy padajúce do mora. Hovorí sa o ňom ako o konci sveta a skutočne sa tak budete cítiť, keď sa zahľadíte do diaľky. Na skalách objavíte obrovské množstvo vtákov a ak chcete mať istotu, že uvidíte tradičné puffiny (alky), roztomilé vtáky, ktoré sa stali symbolom Islandu. Tu sa pred vami budú predvádzať.

Akureyri

Akureyri na severe Islandu je desať násobne väčším mestom, než obľúbený Húsavík, tak sa v ňom budete cítiť ako v skutočnom meste. Je druhým najväčším mestom v krajine a hovorí sa o ňom ako o hlavnom meste severného Islandu. V meste nájdete niekoľko kostolov, múzeí, ale dokonca aj botanickú záhradu. V jeho okolí leží najväčší islandský fjord a Akureyri sa nachádza len cca 30 kilometrov od Severného polárneho kruhu.

Horúce pramene

Ak by ste sa chceli okúpať v jednom z mnohých islandských horúcich prameňov, tu nájdete mapu, kde všade ich nájdete.

http://hotpoticeland.com/