Namíbia 4x4 roadtrip africkou divočinou s Dobrodruhom

Je tu dobrodružná výprava do africkej divočiny - vyberieme sa na peckový roadtrip po Namíbii! Budeme pozorovať divokú zver, spoznávať nádherné zákutia africkej prírody, večer opekať pod holým nebom v kempových táboroch, spať v stane na streche auta presne tak, ako bolo možno snom mnohých z vás.

Výlet je však vhodný aj pre ženy, dievčatá, baby, kočky atd... Každý večer sa ubytujeme v kempe s čistou sprchou, teplou vodou a WC. Kempy, hoci sú skoro vždy uprostred prírody majú základné hygienické vybavenie na vysokej úrovni. Každodenná hygiena zaručená :) 

Kto má rád silné autá 4x4, offroad šialenosti a moto dobrodružstvá príde si na svoje. V priebehu 9 dní sa budeme presúvať terénnymi autami a prejdeme približne 2600 kilometrov. Dáme si okruh po najkrajších namíbijských must-see lokalitách a hlavne, každý deň budeš zaspávať nabitý zážitkami.

  • Termín: jeseň 2024

Aby bol dostatok pohodlia, v jednom aute budú štyria po dobrodružstve prahnúci offroadisti.

Hellou, this is Africa
Hellou, this is Africa

Namíbia je rozlohovo obrovská krajina, zaľudnenosť je veľmi riedka. Niekedy počas celého dňa stretneme maximálne tak 2 ďalšie autá. Highlity jednotlivých dní ale vždy stoja za to - či už je to púšť, hory, či jednotlivé kmene, ktoré v Namíbii nájdeme alebo potom samozrejme safari.

Nech sa páči, tu je program nabitý dychom Afriky.

Namibia
Dych Afriky v NP Etosha

1. Odlet z Európy

Budeme sa snažiť letieť z Viedne. Do úvahy ešte pripadá aj Praha alebo Budapešť. Záleží od ceny leteniek.

2. Prílet do Windhoek

Hlavné mesto Namíbie (Qatar tam prilietava o 10:00). Požičiame autá a potom rovno presun do kempu v Sesriem (cesta je dlhá 300km časovo zhruba 4 hodiny). V kempe voľná zábava, zoznamovací večierok.

nambia
Namíbia to bude náš africký roadtrip

3. Skoro ráno odchod z kempu

Smer Národný park Namib-Naukluft. Vyraziť skoro ráno je dôležité kvôli vysokej horúčave, ktorej sa chceme na obed vyhnúť. A ideme nato.

Vyšliapneme si na 300m vysokú dunu Big Daddy. Výstup trvá asi zhruba 45 minút. Super je, že Big Daddy je druhá najvyššia duna v celej púšti Namib a hneď pod ňou sa nachádza asi najznámejšie miesto v celej Namíbii - soľné jazero a mŕtve stromy.

Namib, soľné jazero a mŕtve stromy
Namib, soľné jazero, skupina Dobrodruhov a mŕtve stromy
Namib, soľné jazero a mŕtve stromy.
Namib, soľné jazero a mŕtve stromy

Dáme parádny obed a po tejto aktivite sa presunieme 350 km (4 hodiny) do Swakopmundu. Cestou môžeme spraviť zastávku pri tabuli “obratník kozorožca”. V Swakopmunde zostaneme dve noci.

púšť Namib
Púšť Namib

4. Deň aktivít v oblasti Swakopmundu

Swakopmund je pekné mesto a čo je dôležité má aj svoj pivovar. Dnes budeme mať čas vyraziť trochu neskôr nech dospíme včerajšok. Kto bude chcieť, ten môže doobeda dať nejaké dobrodružstvo na púšti - štvorkolky, jazda na ťave, sandboarding. Poobede sadneme do áut a vyrazíme na sever po skeleton coast.

Swakopmund
Swakopmund, nádherné mestečko známe svojimi farebnými stavbami

Približne 130 km severne od Swakopmundu sa nachádza Cape Cross, čo je najväčšia kolónia uškatcov na svete - celoročne ich tam žije okolo 80 000. Cestou sa zastavíme pri vraku lode Zeila - je hneď pri brehu, tam sa dajú spraviť pekné fotky. Po uškatcoch, tou istou cestou naspäť do Swakopmundu.

Namíbia s Dobrodruhom
Piknik
najväčšia kolónia uškatcov na svete Swakopmund
Najväčšia kolónia uškatcov na svete

5. Dnes sa nikam neponáhlame :)

Ráno sa zastavíme v obchode nakúpiť zásoby na dnešný deň a potom krátky presun do Spitzkoppe (150km). Spitzkoppe sú skalné útvary, kde sa dajú robiť rôzne túry, prípadne sú tam aj lezecké cesty. Ak sa podarí, ideálne by bolo spraviť Pontok Route, čo je cesta na najvyšší bod týchto útvarov.

Skalné útvary Spitzkoppe
Jeden z najkrajších kempov
Spitzkoppe skalné útvary
Skalné útvary Spitzkoppe

6. Ráno vyrazíme o 9:00 smer Twyfelfontein (264 km)

Zhruba v polovici cesty sa nachádza pohorie Brandberg, kde začiatkom 20. storočia bola objavená maľba ktorú volajú “White Lady”. Aby sme sa tam dostali, musíme prejsť zhruba 5km tam a naspäť, čo je ideálna prechádzka počas dlhého dňa v aute. Twyfelfontein je oblasť známa nástennými maľbami - tie tu nakreslili bushmani zhruba v období pred 4000 - 2000 rokmi.

Po ceste z Brandbergu sa zastavíme na Herero Markete, prípadne by sme mohli dať záživnejšiu cestu ktorá vedie cez 2 rieky bez mostu. Výber bude aj na vás... V každom prípade dnešný deň sa celý odohráva Damaralande.

7. Dnes nás čaká transitný deň

Cesta do Opuwa (340km cca 5 hodín). Opuwo je oblasť kde žije najviac ľudí z kmeňa Himba v celej Namíbii - pôjdeme pozrieť dedinu.

Hneď ráno sa dá ešte zastaviť v Living Damara Museum, to je skanzen kde Damarovia predstavujú svoju kultúru. Ďalšia zastávka spojená s krátkou prechádzkou je národný park “Petrified forest” čo sú skamenelé stromy.

žena z kmeňa Himba
U Himbov
Himba
žena z kmeňa Himba

8. Národný park Etosha

Vyrážame skoro ráno, pred nami je 350 km, čo sú asi štyri hodiny jazdy. A tešíme sa na safari. Po ceste do Etoshe sa ešte zastavíme kúpiť zásoby v meste Ongwediva.

Príchod do Etoshe zhruba okolo 13.00 a po zbytok dňa safari v Etoshi.

etosha
Divoký život v národnom parku Etosha

9. Celodenné safari v Etoshi

Celý deň si budeme naplno vychutnávať africkú divočinu.

Nefalšovaná africká divočina v NP Etosha
Nefalšovaná africká divočina v NP Etosha

10. Dlhý presun do Windhoek (640km 7 hodín).

Pred nami je dlhá cesta. Asi 640km, čo bude trvať približne 7 hodín. Nakoľko je pred nami hlavná cesta naprieč Namíbiou bude to nuda. Budeme počúvať hudbu, rozprávať si príbehy, môžete oddychovať. Za zmienku tu stojí možná návšteva Meteoritu hoba, ktorý sa nachádza asi 130km od Etoshe. Je to najväčší kus meteoritu ktorí sa kedy našiel na zemskom povrchu.

Príchod do Windhoeku, vrátenie áut. Odchod na hotel, večerné pivo, rozlúčka s Afrikou.

Windhoek
Windhoek

11. Odlet domov

Podľa času odletu dáme dobré raňajky, prípadne ešte nákup suvenírov, odchod na letisko a odlet. Prílet do Európy na druhý deň. 

► Ak chceš aj ty vyraziť na roadtrip do africkej divočiny, píš nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžeš aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face.

-------------------------------------------------------------

Predpokladaná cena výletu:

  • Pri počte 8 osôb, čo sú 2 autá  - 1600€/osoba + letenka cca. 850 €
  • Pri počte 12 osôb a viac, čo sú 3 autá  - 1500€/osoba + letenka cca. 850 €

Termín:  jeseň 2024

Ak máš predbežný záujem, napíš na [email protected]

V predpokladanej cene je:

  • požičanie áut
  • pohonné hmoty
  • ubytovanie v kempoch + hotel
  • organizácia výletu

V cene nie je strava, poistenie, vreckové, medzinárodná letenka a vstupné víza do Namíbie, súkromné výdaje.

  • Pre vyzbieranú skupinu Dobrodruhov organizuje výlet agentúra Namibia2Go

Podmienky pre účastníkov výletu: Záľuba v cestovaní, spoznávaní krajiny, účastník by mal byť fanúšikom roadtripov, mať zmysel pre humor, kolektívne povedomie a samostatnosť. Každý ide na výlet dobrovoľne, na vlastnú zodpovednosť. Posádka auta si musí vzájomne pomáhať, každý bude súčasťou kolektívu. Nikto nebude nikoho obsluhovať, rozkladať stan, nosiť raňajky ani chodiť kupovať pivo :)

POZOR: V prípade zmeny počasia, zmeny letov, nepredvídaných okolností a podobne je možná aj zmena programu!!!