Nakrúcanie filmu Tatry, Spiš, Pieniny sa skončilo

Začiatkom augusta sa začalo s natáčaním filmu o krásach Slovenska. Pripravovaný dokument Tatry, Spiš, Pieniny má na pozadí príbehu o hľadaní vnútorného pokoja a samého seba predstaviť prírodné krásy a krásy kultúrneho dedičstva. Jeho realizačný tím strávil v teréne viac ako 50 dní, má najazdených vyšše 9000 kilometrov. Priemerný počet krokov denne sa pohyboval na čísle 16-tisíc. Toto je len stručná predstava toho, čo všetko zažili. V súčasnosti postúpila príprava dokumentu do druhej fázy a realizátori začínajú so strihom.

Dokument Tatry, Spiš, Pieniny má v dlhšom formáte prezentovať krásy našej krajiny. Produkovať takýto projekt nie je ľahké, prečo sa tak rozhodla producentka dokumentu Jasmína Stauder, komentovala slovami: V našej brandži sú len dva druhy projektov. Tie, ktoré nás živia a možno vždy až tak nebavia, a potom tie zmysluplné. Byť producentkou dokumentárneho filmu Tatry, Spiš, Pieniny je maximálne zmyslupné pre širokú verejnosť. Pojem zmysluplnosti sa objavuje pri jeho obsahu aj pri využití peňazí skôr, než začal vznikať. Je náročné finančne pokryť potreby projektu, ale som rada, že som sa do tejto práce pustila. Mám tri deti, ktorým chcem práve takéto veci odovzdať.”

Režisérom dokumentu je Peter Culka, ktorý spoločne so scenáristom Mirom Damonsonom prešiel 25 lokalít a práci sa venoval za rôznorodých podmienok. Za najťažšie v teréne považoval práve nevyspytateľnosť počasia. Veľká časť dokumentu sa natáčala v horách, kde sa počasie menilo zo sekundy na sekundu a realizátori boli nútení mať niekoľko variantov natáčacích plánov. Hlavnou myšlienkou dokumentu je podľa slov scenáristu Mira Damonsona „nielen poukázať na krásy Slovenska, ale objavovať ich a nachádzať. Hlavný hrdina objavuje hory, prírodu, mestá a v ťažkých chvíľach, ktoré tam zažíva, nachádza sám seba, svoj pokoj, domov“.

A o tom, ako sa realizátorom podarilo naplniť zámer, sa budete môcť presvedčiť už v decembri tohto roka.

Viac informácií o projekte nájdete na sociálnych sieťach (Facebook a Instagram) a webovej stránke.