Najnovšiu slovenskú ferratu Dve veže otvoria v polovici septembra

Vznik novej atrakcie na Liptove je avizovaný niekoľko mesiacov, turisti sa dočkajú jej otvorenia 14. septembra 2019.

Od tohto dňa bude v obci Liptovské Revúce-Záhorovo otvorená ferrata Dve veže a nový náučný chodník. Na Slovensku boli doteraz prístupné len tri takéto cesty - v Malej Fatre, Slovenskom raji a v Kremnických vrchoch. Od 14. septembra pribudne prvá liptovská ferrata Dve veže neďaleko obce Liptovské Revúce v oblasti zvanej Záhorovo.

Ferrata Dve veže

Adrenalín aj relax v liptovskej prírode

Ferrata Dve veže leží v nadmorskej výške približne 800 m n. m. a prevýšenie jednotlivých úsekov predstavuje od 20 m do 70 m. Pozostáva z troch skalných veží vápencového pôvodu.

Dve väčšie, dominantné veže sú prepojené lanovými mostami. Ferrata ponúka tri trasy s rôznymi stupňami obťažnosti – B, C, a D. Súčasťou ferraty je aj turistický chodník s informačnými panelmi, plný zaujímavostí o miestnej faune a flóre, lesníctve, ako aj o pohybe na ferrate.

Výstup na ferratu ponúka okrem adrenalínu aj vizuálny zážitok v podobe výhľadov na okolité vrchy Nízkych Tatier (Končitá, Malý Zvolen, Čierna Hora), Veľkej Fatry (Krížna, Frčkov) a tiež na Národné parky Veľká Fatra a Nízke Tatry, oddelené riekou Revúca.

Ferrata Dve veže

Trasa B sa vyznačuje miernou obťažnosťou a znamená strmší terén s občasnými exponovanými pasážami a zlými stupmi. Bez istenia by zodpovedala horolezeckému terénu stupňa obťažnosti II/III. Ferratový set tu budú potrebovať začiatočníci a deti.

Trasu C tvoria príkre až kolmé steny, čo by bez dodatočného istenia zodpovedalo horolezeckému terénu stupňa obťažnosti III/IV. Jej absolvovanie si vyžaduje určitú silu v rukách. Prevažná časť trasy, väčšinou exponovanej cesty, je vybavená umelým istením (oceľové laná, kramle, kolíky, možné aj mierne previsnuté rebríky). Set na ferraty s prilbou je tu nutný aj pre skúsených vysokohorských turistov, deti a začiatočníci by mali byť dodatočne istení lanom a na trasu sa vybrať len so skúseným spoločníkom.

Trasu D tvorí veľmi strmý skalný terén, miestami kolmé až previsnuté partie. Väčšinou sú veľmi exponované a istenie je často realizované len pomocou oceľového lana. Trasu tvoria dlhé, kolmé až previsnuté pasáže, pričom je potrebná značná sila v rukách, dobrá technika a tréning. Nutný je set na ferraty (horolezecké topánky a prilba). Výstup je spojený s lezením ľahších úsekov (stupeň obťažnosti I/II.) bez zaistenia, preto nie je vhodná pre začiatočníkov a menej skúsených.

Ferrata Dve veže

Program na víkend

Slávnostné otvorenie štvrtej oficiálnej slovenskej ferraty bude sprevádzať aj kultúrny program v neďalekom rezorte Gothal Liptovská Osada. Ten začína o 10:00 a končí o 17:00.

Pripravené budú rôzne športové a zábavné aktivity ako súťaže na lezeckej stene vo fitness centre a na mobilnej lezeckej sieti, bungee running (úlohou súťažiacich je dobehnúť v nafukovacej dráhe ďalej ako ich súper a označiť miesto, pričom ich gumové bungee lano ťahá naspäť), ukážky prvej pomoci a záchranárskej akcie s profesionálmi, kolotoč, hudobné vystúpenia a minidisco.

Pozvaní hostia sa môžu v deň otvorenia zúčastniť premiérového výstupu na ferratu Dve veže. Zaujímavosti, spojené s ferratou Dve veže prezradia v diskusii jej autori.

Ferrata Dve veže

Foto: Gothal Liptovská Osada