Malorka na pankáča len s hojdacou sieťou a malým batohom

Na Malorku som letel na 14 dní len s príručnou batožinou. Vybavenie pozostávalo z lacnej hojdaciej siete, striešky proti dažďu a proti živici, ktorá kvapka zo stromov, mini spacáku, oblečenia, šnorchľa a pár ďalších drobností.

Plutvy a horolezecké topánky som mal na Malorke

Počas celých 14 dní som mal k dispozícii auto, a teda mohol som využívať sociálne zariadenia v reštauráciách, baroch či u známych. Počas celej doby som spal v hamoku s výnimkou jednej noci, ktorú som prespal v aute.

Hlavná strava pozostávala najčastejšie z konzervy seafood a pečiva, obľúbená kombinácia je tuniak v paradajkovej omáčke, ktorý vysypem do bagetky, poprípade kalamáre či iné. Strava bola suchá, bez ohňa, (nikdy na Malorke nezakladajte oheň).

Tuniak s paradajkovou omáčkou a chobotnica
Tuniak v paradajkovej omáčke a chobotnička

Do týždňa sa mi na skalách roztrhla hojdacia sieť a musel som ísť do Palma de Mallorca, kde je Decathlon a kúpil som si ďalšiu za 11eur.

Zo stanovaním na Malorke to nieje jednoduché. Neodporúčam sa tam pohybovať s veľkou batožinou a kempovať kdekoľvek, nie je to tam bežné a tiež hrozí, že zaplatíte pokutu. Ja som sa na Malorku takto vybral, lebo som tam 5 rokov pracoval a poznám miesta, kde sa to, ako tak dá.

Tiež som mal len malý batoh a hojdaciu sieť som si rozkladal pri západe slnka a skladal pri východe. Každý deň som sa presúval, takže pravdepodobnosť, že by ma niekto nahlásil alebo našiel "kempovať" bola minimálna. Vyhýbal som sa oblastiam vo vyššom stupni ochrany a nikdy po sebe nezanechal žiadne stopy a v podstate som nekempoval, len prespal cez noc :) 

Malorka sever
Cap de Formentor

Cala Varques

Miesto ktoré síce nie je úplne legálne na kempovanie, no celé leto tam ľudia kempujú a oplatí sa navštíviť je Cala Varques. Miesto plné zaujímavých ľudí, horolezeckých trás deep-water soloing, miest na skákanie do vody od 1 po 19 metrov, miesto plné jaskýň a iných miest čakajúcich na odhalenie.

Vstup z najznámejšej strany ide cez súkromný pozemok a tento rok aj cez 2 ploty, cez ktoré treba preskakovať, pešo celkom asi 20min. Dá sa ísť aj z Cala Romantika asi 40 minút popri pobreží, bez skákania cez ploty. Počas celého leta tam prespáva veľké množstvo horolezcov z celej Európy, ale aj domáca hipisácka komunita. Cez deň je tam plno turistov, väčšinou na hlavnej pláži, no ku večeru tam ostávajú už len domáci a horolezci. Nahota tam je bežná hlavne v ranných hodinách, no bežne tam prichádzajú aj nudisti turisti. 

Aj napriek tomu, že Cala Varques už stratila svoje originálne čaro a atmosféru stálej komunity z doby, keď ešte nebola objavená turistickou komunitou, stále ponúka tie isté krásy a dobrodružstvá.

Cala Varques
Cala Varques