Mladomanželia vyrazili na svadobnú cestu, no uviazli aj so psom v karanténe v Mexiku

Ona sa volá Kristína Dunlap, on Robert Dunlap. Ona Slovenka, on Američan. Novomanželia, ktorí vyrazili spoločne aj so psom počas decembra 2019 na svadobnú cestu. Začali v mexickej Tijuane a ich cieľom bolo v štáte Chiapas mesto San Cristobal de las Casas. Čo sa však nestalo, prišla korona, jednotlivé mexické štáty zavreli hranice a novomanželia tak uviazli na predĺženej svadobnej ceste. O tom, aká panuje momentálne situácia v Mexiku som položil Kristíne zopár otázok. Nech sa páči, tu je rozhovor.

Kristína Dunlap

Ahoj, kde sa momentálne nachádzate a ako dlho ste už tam?

Momentálne sa nachádzame v mestečku Puerto Morelos kde som pred pár rokmi bývala a pracovala. Máme tu množstvo známych a vlastne tu sme sa aj s Robertom spoznali. Prišli sme sem na začiatku marca a náš plán bol ostať tu zopár dní a následne cestovať po Yucatáne a vrátiť sa naspäť do domčeka ktorý sme mali prenajatý v San Cristobale.

Kristína Dunlap

Kde momentálne bývate, keďže hoteli sú zatvorené?

Momentálne bývame u kamarátov, ktorí nám poskytli prístrešie na dobu neurčitú.

mexiko korona

Kristína Dunlap

Vy ste momentálne nachádzate v štáte Quintana Roo na Yucatánskom polostrove, kde zvykne byť v takomto čase obrovské množstvo turistov. Aká je situácia teraz?

Mexiko je veľká krajina s 32 štátmi. Každý štát má vlastného governora,ktorý riadi štát a vydáva príkazy. Takže obmedzenia sa líšia od štátu. Niektoré štáty majú zákaz vychádzania niektoré nepredávajú alkohol. V celom Mexiku sú hoteli, pláže, centrá zatvorené.

Aká panuje atmosféra na Yucatánskom polostrove v porovnaní so zvyškom Mexika?

My sa nachádzame v štáte Quintana Roo čo bola najviac postihnutá oblasť, čo sa týka zamestnanosti obyvateľstva. Turisti tu nie sú keďže pozatvárali rezorty. Na fotke je diaľnica ktorá je väčšinou plná autobusov, áut a taxíkov. Teraz je prázdna. Hotely a rezorty sú prázdne na videách sa objavujú jelene, jaguáre a krokodíly namiesto turistov.

mexiko korona

Aké momentálne panujú  obmedzenia v oblasti, kde ste momentálne vy?

Na polostrove Yucatán je veľká koncentrácia indiánskych komunít Mayov. Komunity zobrali ochranu do vlastných rúk a stavajú zátarasy aby turisti alebo migrujúci Mexičania nenavštevovali komunity. Aj z tohto dôvodu sme ostali na riviéra Maya, keďže v štáte Chiapas, kde sa nachádza najviac indiánskych komunít, začali už začiatkom marca zakazovať vstup turistom a naše možnosti na návrat do San Cristobal boli veľmi malé.

V Mexiku majú týždeň pred Veľkou Nocou svätý týždeň kde väčšina ľudí ide na pláž alebo dovolenky. Je vidieť množstvo článkov, kde armáda alebo polícia zatarasuje vstup na pláže a posiela ignorantov naspäť domov. My bývame pri pláži a od rána do večera máme policajnú hliadku. Medzi štátmi Yucatán a Quintana Roo nemôžete cestovať ak nemáte trvalý či prechodný pobyt v jedných zo štátov.

Ako to hodnotíš, dodržiavajú ľudia aktuálne predpisy?

Zatiaľ tu mame zatvorené pláže, obmedzenia na predaj alkoholu len vo vyhradených hodinách, po uliciach jazdia autá s reproduktormi a vyzývajú ľudí aby boli disciplinovaný a ostali doma, je zakázané stretávanie sa viac ako 10 ľudí čo je však úplne ignorované.

mexiko korona

Čiže to hodnotíš ako všeobecnú ignoráciu?

Tak by som to nepovedala. Vo väčšine štátu sa to darí. Akurát ľudia vo veľkých mestách to ignorujú. Hlavne takí, ktorí žijú zo dňa na deň. Štát rozdeľuje balíčky na prežitie pre tých, ktorí boli najviac postihnutý stratou práce.

Vy cestujete aj so psom. Máte ho možnosť venčiť?

Pes je 9 ročný labrador, ktorý si užíva teplo. Zmätený je iba z toho, prečo nemôže skočiť do mora. A áno, môžeme ho venčiť. Pohyb ľudí je povolený.

mexiko korona

V Mexiku je bezpečnostná situácia vypätá už dlhé roky. Dohliada teraz na poriadok polícia a s ňou aj armáda?

Áno polícia a armáda informuje ľudí o situácii a dodržuje, aby sa nikto nepriblížil na pláž. Ale napríklad trhy, čo sa konajú každý piatok až nedeľu neriešia.

A čo kriminalita? Klesla teraz počas pandémie alebo naopak?

Áno, kriminalita sa zvýšila zo strany ľudí, ktorí stratili prácu. Oni nemajú obavy že ich zabije vírus. Majú obavu, že nebudú môcť dať jedlo na stôl pre celú rodinu.

Manžel je z USA, ty zo Slovenska. Momentálne nemáte možnosť isť ani do jednej z vašich krajín?

Keďže sme novomanželia a sme z rozličných krajín, kde byrokracia vládne, nemáme možnosť na návrat do žiadnej z našich domovských krajín. Ja mám rezidenciu na Slovensku, ale Róbert nie a on má rezidenciu v USA a ja nie. Našu cestu sme využili aj na uplatnenie si manželských víz do USA, čo s týmto vírusom môže trvať viac ako sme očakávali. Takže Mexiko a cestovanie bola pre nás možnosť ako byť spolu.

mexiko korona

Aká je vlastne situácia v USA, máte informácie?

Áno mame informácie z rôznych častí USA. Robertova rodina je z Kalifornie, zo severu. Vládne tam pomerne pokojná situácia. Žiadna panika. Skôr ľudia prichádzajú s inými problémami ako s Covid-19. Priatelia majú syna v Denveri v Colorade, kde je zákaz vychádzania po 20.00 večer. Ak je toto pravidlo porušené pokuta je až do výšky 5000 dolárov. Väčšina USA je najviac postihnutá na východe a juhu.

Ako vnímajú Mexičania celú situáciu, sú vystrašení alebo skôr pragmatický?

Domáci to vnímajú dvojako. Niektorí podporujú aby ľudia ostali doma, ale niektorí tu žijú zo dňa na deň a nemôžu si dovoliť ostať doma.

mexiko korona

Dokedy si myslíš, že bude táto situácia trvať?

Tak toto si skutočne môžem iba tipnúť. Verím, že do júna nám otvoria hranice a budeme môcť naštartovať auto a vyraziť smerom na juh.

Na Slovensku sa dlho tvrdilo, že v teplom a slnečnom počasí sa korona nešíri. Koľko máte stupňov v Mexiku a počula si už o tejto teórií?

My tu máme niekoľko desiatok mŕtvych na Covid-19 a mame okolo 33 stupňov každý deň. Vlhkosť je viac ako 80% vlhkosť. Tak nevyzerá to že by to nejako ovplyvňovalo počasie.

mexiko korona

Ďalšia teória vraví, že môže byť problém práve vyššia vlhkosť, hoci je teplo. Ale to nechajme na odborníkov... Až to skončí a otvoria sa hranice, kam sa poberiete?

V pláne máme navštíviť Guatemalu a Belize. Ale všetko sa môže zmeniť. Ešte máme toho dosť čo objavovať v Mexiku, kde to máme aj jednoduchšie na návrat do USA. Samozrejme, ak to bude potrebné.

Keď sme aktualizovali tento rozhovor, situácia sa už opäť trochu zmenila...

Áno. Pravidlá sa v Quintana Roo už trochu pomenili. Karanténu nám predĺžili až do 30 mája, rúška sú v našom štáte už povinné. Nesmieš sa pohybovať medzi mestami, ak na to nemáš adekvátny dôvod. A v aute môže byť iba jeden človek. Myslím, že Slováci sú natom s obmedzeniami veľmi dobre.

mexiko korona

Ďakujem za odpovede a na záver tvoj odkaz pre čitateľov Dobrodruh.sk...

Verím že táto pandémia pomôže Zemi a nám si uvedomiť aký sme zraniteľný a budeme dobrodružne môcť cestovať naďalej a objavovať krásy zeme. Hlavne treba myslieť pozitívne s hrať s kartami, ktoré mame v rukách.