Mjanmarsko s deťmi - 4 miesta ktoré nevynechajte v Yangone

Yangon (Rangún) je pre mňa prekvapivo rozvinuté a príjemné najväčšie mesto Mjanmarska. Yangon je síce ekonomickým centrom krajiny no hlavné mesto presťahovali v roku 2006 z Yangonu do Nay Pyi Taw.

Pomohli sme pozametať

Ako z letiska a na letisko v Yangone ako sa pohybovať po meste

V Yangone sú šokujúco lacné taxíky. Teda za predpokladu že si nainštalujete nejakú tú appku, napríklad Grab. Jazda z letiska a na letisko vás vyjde okolo 6-9 dolárov, čo je vzhľadom na vzdialenosť super cena. Okolo 9 dolárov vyjde aj cesta na Autobusovú stanicu. V Yangone je totiž Autobusová Stanica ďaleko za mestom, dokonca ďalej od centra ako letisko. Cesta na autobusku vám v poobedňajšej špičke zaberie aj viac ako dve hodiny. Jazda po meste stojí dolár až max. dva a tak v horúčave nemá zmysel chodiť pešo.

MHD

Mestské autobusy sú pomerne moderné a často aj klimatizované, no pri spomínaných cenách taxíkov nemá veľký finančný zmysel používať autobusy. Ak sa dokážete zorientovať v trasách autobusov, je niekedy rýchlejšie prejsť pár zastávok busom ako čakať na taxík, či chodiť pešo. Lístok za 100 - 200 Kyatov kúpite u vodiča. Majte pripravené drobné, vodič nevydáva, peniaze sa len hádžu do takej uzavretej krabice.

Shwedagon Pagoda

Shwedagon Pagoda

Je niekoľko miest na planéte, kde po vojdení cítite tak mohutnú náboženskú silu, že si poviete: „tak tu sídli Boh.“ Shwedagon Pagoda je jedna z nich. Prajem Vám aby ste po vstupe do areálu pocítili aspoň taký prílev duchovnej energie ako ja.

Shwedagon Pagoda, je známa tiež ako „Zlatá Pagoda“, je najsvätejšou stúpou Mjanmarska. Vstupné pre cudzincov je 10 000 Kyatov a jej návšteva rozhodne to stojí za to! Shwedagon Pagoda je otvorená každý deň od 4:00 do 22:00. Odporúčame navštíviť tak hodinku a pol pred západom slnka, aby ste si vychutnali zlaté slnečné lúče na zlatej stúpe. Zostaňte aj po zotmení a pozorujte ako mnísi zapaľujú olejové lampy a prehoďte pár slov so skromnými holohlavými mníchmi, alebo dedinčanmi, čo navštívili hlavné mesto z ďalekých končín Mjanmarska.

Shwedagon Pagoda je sväté miesto, preto treba mať zakryté kolená, ramená a do pagody musíte bosí. Sú tu 4 vstupy/výstupy preto si dobre zapamätajte, kde ste nechali topánky. Barmanci sú na turistov zvyknutí a ak by ste prišli oblečený nevhodne, tak vám na návštevu požičajú sarong do ktorého zamotáte svoje bezbožné kolená.

S mnichmi

Yangon - Okružný vlak

Výlet vlakom okolo Yangonu patrí k neštandartným atrakciám hlavného mesta. Okružná trať meria meria 46 km a má 39 zastávok. Vlak ide pomerne pomaly a celý okruh trvá približne 3 hodiny. V časti najvzdialenejšej od centra sa objaví trochu vidiecka scenéria, no inak ide vláčik rozľahlou metropolou Barmi.

Za 200 Kyatov (10 €-centov) je okružná jazda vlakom určite najlacnejší spôsob ako sa previesť po Yangone. Zážitkom je samozrejme pozorovanie života miestnych, čo vozia a nosia na hlavách, čo  kupujú a predávajú, kde žijú a celý ten ruch okolo každej zastávky vlaku.

Spolucestujúci

Trh Dy Nyin Gone

Najpozoruhodnejšia zastávka je Danyingon (Dy Nyin Gone) Raiway Station. Priamo na stanici a v jej okolí sa rozkladá skutočný trh. Videl som teda hodne trhov, ale tento je najautentickejší z autentických. Pre niektorých návštevníkov bude asi až trošku hnusný. Chodíte tu po hnijúcich listoch kapusty, kukurice a akéhokoľvek organického odpadu, čo sa nepredal. Občas sa do tej sračky po členky zaboríte. Ale autenticita 100%, nič pre turistov, všetko pre domácich. Z centra je to tým okružným vláčikom niečo vyše hodiny.

Train Station

Market

Bogyoke Aung San Market

Tento trh je v centre mesta a kúpite tu takmer všetko, čo moderný človek potrebuje. Aj také, v rozvojových krajinách pomerne vzácne veci ako vložky či plienky.

Názov „trh“ sa tu moc nehodí, je to skôr taká intenzívna nákupná zóna v centre mesta, v okolí ulice Bo Gyoke Road, medzi jej križovatkou so Shwedagon Pagoda road a Alan Pya Pagoda Street. Vďaka množstvu a konkurencii zmenární je Bo Gyoke Road tiež dobré miesto na výmenu peňazí.

Sushi

Ak ste milovníkom dobrého sushi za skvelú cenu, v Yangone budete prekvapení ponukou sushi reštaurácií. Kvalita dobrá a ceny skvelé. Ja som zaradil Yangon do top 4 mojich obľúbených Sushi destinácií spolu k Hong Kongu, Kuala Lumpur a ku Kyjevu.

Viac info získané počas našej cesty po Barme alias Mjanmarsku

Ak Vás Barma (Mjanmarsko) zaujíma a chceli by ste krajinu navštíviť, náš kompletný cestovateľský sprievodca Mjanmarskom Vám určite pomôže zorientovať sa v doprave, ubytovaní, najatraktívnejších miestach krajiny. Nájdete tam aj základné info o vízach, očkovania, výmene peňazí a podobne: https://eagleflyfree.com/sk/tipy-triky-a-odporucania/mjanmarsko/

Príjemné čítania a šťastnú cestu praje

Roland a Viktoria