Mára Holeček smeruje na Mašerbrum. Túži po prvovýstupe západnou stenou

Len 15 horolezcov v histórii (4 expedície, posledná v roku 1985) oslávilo úspešný výstup na 22. najvyššiu horu sveta Mašerbrum (7 821 m). Jej západná a doteraz nezdolaná stena sa považuje za jednu z najťažších na svete. Je kolmá, technicky náročná a neustále vystavená lavínam. O jej výstup sa v minulosti pokúsil aj dnes už zosnulý horolezec David Lama, ktorý ju nazval „Severná stena Eiger-u s Cerro Torre na vrchole“. Momentálne sa k hore presúva známy český horolezec Marek Holeček so svojimi spolulezcami Radoslavom Grohom (minulý rok spolu úspešne vystúpili novou cestou na sedemtisícovku Baruntse) a Tomášom Petrečekom.

K1

Mašerbrum zaujala a fascinovala západný svet už dávno predtým, ako sa na ňu pokúsili ľudia vyliezť. Ako prvý ju na mapách zaznamenal v polovici 19. storočia podplukovník britskej armády Thomas Montgomerie. Dal jej názov K1, pretože ho svojou impozantnosťou zaujala najviac. Myslel si, že ide o najvyššiu horu pohoria Karakoram. Až neskôr sa ukázalo, že najvyššou je K2. Kým názov K2 sa pre druhú najvyššiu horu sveta používa dodnes, pre K1 sa najčastejšie používa lokálny názov Mašerbrum.

“Keby som si mal vybrať najťažšiu horu, tak je to Mašerbrum”

Vyjadril sa v rozhovore pre české médiá v roku 2017 Marek Holeček. Horu, ktorá ho podľa jeho slov nenechala spávať, plánoval už roky. Pre náročnú expedíciu sa však rozhodol až teraz. Konečné rozhodnutie o lezení západnou stenou však tím horolezcov urobí až na mieste po zmapovaní terénu.

Držíme palce!

Foto: Nasr Rahman, wikipedia commons