Maňána alá Barcelona za 5 dní

Priblížim vám prehliadku Gaudího fantázie, ako Katalánci bojujú za svoje územie, ale predovšetkým opíšem, ako prežiť Barcelonu na low cost spôsob.

Ak už ste sa rozhodli, že je čas vidieť Barcelonu, poviem vám, rozhodli ste sa správne. V mojom prípade sme cestovali ako pár, letenku som dostala pod Vianočný stromček, čiže cenu nepoznám. Avšak leteli sme z Bratislavy do Girony Costa brava so spoločnosťou Rynair (letisko je vzdialené hodinku od Barcelony).

  • Hneď na letisku je autobusová zastávka, kde si viete zakúpiť spiatočný lístok za 25 eur/ osoba na autobus, ktorý vás už očakáva a je pripravený odviesť vás do centra Barcelony (stanica Barcelona Nord, metro Arc De Triomf).

Ubytovanie riešime cez Airbnb. Tentokrát sa nám podarilo nájsť parádne bývanie v štvrti Poblenou (boli sme 5 minút pešo od pláže a 10 minút metrom od centra). Ľudia sú tam priateľskí, čiže vám vyhovejú a sú ochotní pomôcť v každom smere.

Sagrada Familia

Čo treba vidieť

Barcelona, mesto plné Gaudiho fantázie, vo vás vyvolá eufóriu umelca. Nádherná Sagrada Familia vás očarí svojou veľkosťou a detailom. Vo vnútri sme sa bohužiaľ pozrieť neboli, ale v Barcelone sme určite neboli naposledy. Počula som, že sa má dokončiť v roku 2026, tak im držím palce.

Viem však, že lístky je najlepšie rezervovať cez internet, aspoň dva dni pred tým, ako ju pôjdete pozrieť. Býva totižto často vypredané, alebo sú pred ňou aj niekoľko hodinové rady čakajúcich turistov. A nám sa predsa nechce zabíjať drahocenný barcelonský čas státim v radách.

  • Taktiež vám odporúčam vidieť Gotickú časť, kde si určite zájdite k stene milión bozkov alebo inak „Wall of Million Kisses“. V gotickej časti je cítiť pravá historická atmosféra.

Na námestí bývajú trhy –  „blšáky“, kde nájdete poklady po pradedovi, ale aj prívesok zo zlata v tvare šunky. Španieli sú známi svojou výstrednosťou a vkusom k móde, čiže v celom meste sú rôzne vintage obchodíky, čo znamená, že nenájdete dvakrát ten istý kúsok oblečenia. Keď sa prejdete po La Rambla, ktorá je jedno veľké verejné trhovisko, prídete na Katalánske námestie. Katalánci na seba priťahujú pozornosť tým, že stanujú na námestí a štrajkujú za nezávislosť. V celej Barcelone je cítiť, ale aj vidieť ich nespokojnosť a snaha o vyjadrenie názoru. Majú trošíčka rozdielne názory s Madridom. Ak sa zaujímate o túto problematiku, odporúčam sa dať do reči s jedným z Kataláncov, radi vám všetko vysvetlia.

Wall of Million Kisses

Barcelona Low cost

Barcelona má ceny pomerne rovnaké ako u nás, preto vám posuniem niekoľko rád, aby ste ušetrili zopár chechtákov na magnetky. Pri priaznivom počasí si ráno privstaňte a vychutnajte východ slnka na pláži s piknikom. Obloha je nádherne sfarbená, takže sa vám fotoaparát nezastaví. Keď príde k momentu, že už Oskar vykukne, dostanete toľkej energie ako keby ste vypili šesť káv naraz. Po rannom plážovom pikniku sme si išli vychutnať kávičku na strechu našej bytovky, od ktorej nám náš domáci požičal kľúče. Pohľad na Barcelonu zo strechy je jedinečný, lebo môžte z výšky vidieť tú gypsy atmosféru, ktorou Barca žije. Neskutočné, ako sú tie domy na sebe poukladané, každý balkón má svoju pohodu, svoju zeleň.

Východ slnka

 

Pre skateboardingovu komunitu odporúčam priplatiť si batožinu za 40eur a pribaliť si skejty pretože betón v Barcelone je akoby natretý maslom. Skateparkov je v Barcelone viacej a jeden je hneď pri pláži.

  • Avšak, ak si aj nepriplatíte a idete iba s príručnou batožinov, tak pre rýchlu prepravu po meste, či po pláži sú tu typické bicykle. Vyhľadáte si najbližší rental bike - požičovňa bicyklov, 3-4 hoďky vychádzajú na 10eur.

Dám vám jednu radu: Keď sa pozeráte na more tiahnite sa doľava, menej ľudí a krajšie pláže. Barcelona má krásny prístav, takmer vždy plný plachetníc, takže ak ste labužník lodí, odporúčam sa aj tam poprechádzať.

 

Skatepark

 

Barcelona, známa aj ako raj surférov, nesklamala. Dlhé blonďavé vlasy v neopréne so surfom v ruke už od rána utekajú chytať svoje vlny. Radostný pohlaď na nich, keď si vychutnávajú svoju jazdu. Trošku zafúka vietor, a už pribehnú aj windsurféri. Ak sa už zvečerieva, šup šup na bunkre (Bunkers Del Carmel). Je odtiaľ nádherné sledovať západ slnka a celú Barcelonu máte akoby na dlani. Nastúpite na metro a vystúpite na zastávke – Alfons X. Odtiaľ je to cca 20 minút šliapania hore do kopca.

  • Keď už spomínam metro, mám výzvu pre adrenalínových fanatikov. V Barcelone stojí metro 10 jázd - 10eur. Avšak, ak si zakúpite lístok pre invalidov za 4 eurá a budete sa pri turniketoch tváriť nenápadne, máte 10 jázd o viac než polovicu lacnejšie!!

Ak by sa niečo prihodilo, budú od vás pýtať kartičku ZŤP, ale vtedy je čas odštartovať vašu hereckú kariéru a tváriť sa, že o ničom neviete, že nerozumiete, že ste len turista. Ak to chcete vyšperkovať, najlepšie ak kontrole pri turniketoch poviete nech vám ukáže ktorý lístok si mate kúpiť. Španieli žijú s heslom maňána, im je všetko v podstate jedno, hlavne že majú kľud.

Bunkers Del Carmel

Pre mlsné jazýčky a niečo pod zub

Jedna z obľúbených aktivít na dovolenke – jedlo. Ak nájdete ubytovanie s kuchyňou, varte si z potravín, ktoré zakúpite na trhoch. Oplatí sa. Samozrejme si doprajte okoštovať miestnu kuchyňu.

Paella. Ryžový pokrm servírovaný v panvičke, ktorý si môžte nakombinovať s hovädzím, alebo plodmi mora.

Tapas alebo Pinchos. Tie jedia aj vaše oči. Sú to masívne jedno hubky na tri hryznutia. Pre mňa gurmánsky zážitok. Dokopy sme si dali 8 pinchotiek, jednu paellu, obrovské pivo, famóznu sangriu a priniesli nám účet za 38 eur. Nie je to málo, ale keď vám chutí, tak nie je o čom. Ak máte chuť na poctivý burger, zájdite si do burgrárne Timeburg. U nich si sadnete za stôl vyplníte si objednávku na pripravenom lístku a čakáte. V mojom prípade som si začiarkla aj nachos grátis. Jeden burger vás vyjde 7-8 eur, on za to stojí verte mi.

 

Pincho

Čo sa týka vody, tá z kohútika vraj nie je pitná. Zo začiatku sme si dávali pozor, ale keď sa v noci zobudíte, že ste smädní a vám došla voda z obchodu, pijete aj tu z vodovodu. Na počudovanie nám z nej nič nebolo. Vec, na ktorú si dajte sakra pozor, od určitej hodiny majú Španieli siestu, čiže budete márne hľadať otvorenú reštauráciu, či obchod. Otvoria vám až tak podvečer.

A na záver dňa, kam na pivo v Barcelone? Rozhodne Nevermind. Sú dva, ale ten pri stanici metra Universitat má lepšiu atmosféru.

420 pozitiv ;)

Miška