Majestátne Trango Towers lákajú extrémných športovcov

V tieni susedného Nepálu či Indie i rýchlo rastúcej popularity Iránu ukrýva sa klenot pre skutočných dobrodruhov – Pakistan. Z médií je žial pre mnohých známy hlavne vďaka konfliktom, ktoré sa tu z času na čas vyskytnú. Keď sa však vyhnete blízkosti hraníc s Afganistanom a otvoríte svoje srdce krajine s dokonalými prírodnými scenériami a neuveriteľne srdečnými ľuďmi, určite neoľutujete.

5 osemtisícoviek, 108 sedemtisícoviek

Nádherná príroda a skutočné dobrodružstvo. Práve takto opisujú Pakistan mnohí cestovatelia. Okrem najznámejšich osemtisícoviek K2 a Nanga Parbat si milovníci hôr môžu na svoje dobrodružstvá vybrať napríklad aj až zo 108 vrcholov presahujúcich nadmorskú výšku sedem tisíc metrov či podobného počtu šesťtisícoviek.

Trango Towers

Trango Towers – nádherné a nebezpečné

Práve k tým nižším patria aj Trango Towers na severe krajiny. Svojou maximálnou výškou 6,286 m nepatria k najviac skloňovaným Himalájskym vrcholom. Pre mnohých horolezcov však predstavujú skutočnú výzvu. Niet sa čo čudovať. Úzke, kolmé, ostré a pomaly vystupujúce z oblakov vyzerajú ako z inej planéty. Práve vďaka tomu patrí výstup na ne k najnáročnejším na svete.

Dvomi hlavnými vrcholmi tohto súboru skál sú Great Trango a Nameless Tower. Na oba vedie niekoľko horolezeckých trás pričom prvenstvo dvoch z nich patrí Slovenským horolezcom.

Trango Towers

Paragliding,  base jump i chôdza po lane

Zdá sa, že hladina adrenalínu sa niektorým športovcom zdá pri výstupe príliš nízka a tak spájajú tento náročný výstup s paraglidingom či base jumpom a dokonca i chôdzou po lane. Keď sa spoja nádherné výhľady s pocitom slobody vo vzduchu, je len ťažké pomyslieť na nebezpečenstvo, do ktorého sa môžu dostať.

Zdroj Foto: Mtzendo, Stefanos Nikologianis, Maqsood Aktar