Madeira | Ostrov večnej jari na jar

Ahojte, asi by sme mali začať tým, kde sa tento ostrov nachádza. Nájdete ho v Atlantickom oceáne, západne od Maroka a patrí pod Portugalsko, takže si nemusíte robiť starosti s platením a vízami. Oficiálny jazyk je portugalčina, ale bez problémov sa dohovoríte anglicky a za pomoci rúk aj po slovensky :) 

Madeira je pútavý ostrov, ktorý nás opäť pritiahol, tentokrát na známy festival kvetov, ktorý sa tam koná každoročne v období našej jari. 

Naša cesta sa začína doma v Stupave kde si poctivo 20min pred odchodom balíme malé ruksaky a naši susedia nás vezú do Viedne na letisko, ďakujeme :) a v prípade potreby dáme na nich kontakt :) Let bol s prestupom a nocovaním na letisku v Londýne, tak odporúčame pribaliť niečo na zabavenie. V našom prípade to bol žolík a 8 hodinové premýšlanie nad postupkami :) 

Auto „no credit card, no deposit “

Po 4 hodinovom lete a nečakane dobrom pristáti sa konečne presunieme na letisko v Madeire ktoré je venované rodákovi Christianovi Ronaldovi a tam nás už čakalo autíčko „no credit card, no deposit “ s mladým chalanom, ktorý nám dával kľúčiky so slovami „keď ho budete odovzdávať nechajte klúče v aute a len zavolajte, aj keby ho ukradli tak sa ďaleko nedostanú – sme na ostrove“ a smiech. 

Po 15 km ceste od letiska sa dostávame na ubytko cez Airbnb v hlavnom meste Funchal. Privítala nás naozaj veselá domáca so slovami, či nám zaparkuje auto. Na druhý pokus sme to dali a konečne sme si mohli oddýchnuť na teraske s grilom, ktorú tu má asi každý domček, ak by ste chceli vedieť ako sa povie po portugalsky tak churrasqueira čítaj čuraskéjra.

Prvý deň sme mali len taký zoznamovací, boli sme sa prejsť po centre Funchalu, pozrieť festival  a potom naspäť domov kde sme hneď zaspali.

Naše Top zážitky - tradícia sánkovania

Ďaľšie dni už boli náročnejšie na program, zažili sme toho naozaj veľa, ale bolo by to na dlho, tak Vám vyberieme len tie naše Top zážitky. 

  • Nevieme či ste o tom počuli, ale na Madeire majú už vyše 100 ročnú tradíciu sánkovania. 

Samozrejme sme si to nemohli nechať ujsť a zatiaľ, čo väčšina ľudí išla dole do centra lanovkou, my sme si nasadli na prútené sánky a dopriali si 2 km jazdu uličkami Funchalu. Originálny zážitok, naozaj odporúčame :) 

V ten deň sme sa vybrali na neďaleký útes (nájdete ho kúsok od Funchalu), volá sa Cabo Girao a je druhý najvyšší na svete a najvyšší v Európe, dostanete sa tam pohodlne autom alebo tí zdatnejší pešo.

Po tomto výlete sme si dopriali už len neskorý obed v centre a vrátili sa naspať na "čuraskéjru" s tým, že pôjdeme skôr spať a ráno pôjdeme pozrieť východ slnka a natočiť časozber na najvýchodnejší bod Madeiry - Sao Lorenco

Po zle nastavenom budíku sme nakoniec všetko stihli a došli na Sao Lorenco ešte za tmy, všetko sme pripravili, ale bohužiaľ bolo tak zamračené, že sme nič nenatočili. Ale aspoň sme si zabehli pár km po asi 1000 schodoch, ktoré lemovali a určovali cestu na tomto peknom mieste. 

Naše video z Madeiry, pokračovanie článku nižšie:

Turistická trasa Ribeira da Janela

Neskôr po obede, odporúčame ochutnať portugalskú špecialitu Francesinhu alebo rybku Espadu, sme sa vybrali pozrieť vnútrozemie a našli sme si jednu turistickú trasu popri lévade ( levády sú zavlažovacie kanáliky, ktoré starý Madeirčania v 15 stor. stavali, aby zabezpečili vodu z daždivejšieho severu na suchší juh ). Ako jedna z mála bola otvorená trasa Ribeira da Janela, po pol hodinke krásnej trasy sme zistili prečo sú ostatné zatvorené. V období našej skorej jari je Madeira veľmi daždivá a cesta nie len po tejto lévadke bola dosť náročná, preto sme sa rozhodli, že ju zídeme, ale naspäť k autu si niekoho stopneme ( Madeira, ale napríklad aj Azorské ostrovy sú raj pre stopárov ). Trvalo to asi 5 minút a už sme sa viezli hore kľukatou cestou naspäť k nášmu autu. Večer tak ako aj ostatné dni sme si dopriali madeirské vínko, rôzne druhy syra, ktoré majú naozaj dobré a samozrejme ovocie ktoré chutí úplne inak ako u nás doma. 

Najvyšší vrch Pico Ruivo

Ďalšie ráno sme sa zobudili do daždivého počasia, ale ani to nás neodradilo ísť si pozrieť najvyšší vrch Pico Ruivo ( 1862m ). Vedú k nemu rôzne trasy, ale my sme si tentokrát vybrali tu najľahšiu, ktorá vedie od parkoviska len 2,8 kilometra peknou vydláždenou cestou k chate pod vrcholom kopca. Túto trasu zvládne naozaj každý.

Ak sa Vám bude zdať, že po ceste je hmla pokojne môžete pokračovať ďalej a nevzdávať sa, málokedy sa stane, že inverzia stúpne až tak vysoko. Na Pico Ruivo budete mať slnečné počasie a naozaj krásny pohľad. Napríklad aj na údolie mníšok, ktoré sa nachádza pod ním. Po asi hodinke čo sme strávili na vrchole nakrúcaním videa sme sa vybrali k autu a pomaly klesali naspäť do oblakov. Obed sme si naplánovali v dedinke, ktorá sa volá Santana. V tejto dedinke si môžte pozrieť klasické domčeky Madeirčanov. V niektorých sa dá aj ubytovať, ale väčšina už slúži ako obchodík so suvenírmi a samozrejme ich typickým alkoholom ktorý sa volá Poncha ( dávali sme si ju skoro všade ) V Santane je ešte stará lanovka, ktorá Vás zavedie popri útese smerom dole k oceánu do miestnej chatkovej oblasti, taktiež krásny zážitok :) 

Madeira je skôr turistický ostrov, tak nečakajte 5 kilometrové pláže plné slnečníkov, ale nájdu sa tu prírodné kúpaliská ako napríklad v meste Porto Moniz, kde si môžete vyskúšať teplotu Atlantiku a trošku sa otužiť :) 

Našich osem dní nám veľmi rýchlo ubehlo a ani sme sa nenazdali a už znova nastupujeme do lietadla a vydávame sa naspať do Anglicka. Ale tentokrát do Manchesteru, kde nás čaká už „len” 5 hodinové nocovanie na letisku a 11:50 sa znova stretávame vo Viedni s našimi susedmi, ktorí nás vezú domov do Stupavy, ale jedno vieme na 100%, Madeira je ostrov kde sa určite znova vrátime :) 

Naša fb stránka - https://www.facebook.com/RWdog/

Čo nás koľko stálo:

  • spiatočná letenka - 170€  / osoba
  • ubytovanie - 120€  / osoba
  • auto - 240€  / 8 dní
  • sánky - 30€ 
  • lanovky - od 5€  do 15€ 
  • poncha - 1€ - 4€ 
  • Ceny potravín a benzínu ako u nás.