Kultúrne pamiatky POLONÍN a ako bonus rodinka zubrov

V Poloninách je okrem prekrásnej a takmer nedotknutej prírody na obdiv omnoho viac. Určite stoja za návštevu drevené kostolíky svetového dedičstva UNESCO. Sakrálna drevená architektúra karpatskej kotliny je jedinečná svojou kombináciou latinského a byzantského štýlu.

Park miniatúr v Uliči

V dedinke Uliči je park miniatúr všetkých drevených cerkví, zachovaných aj tých, ktoré sa už nezachovali. My sme navštívili drevený Gréckokatolícky chrám sv. archanjela Michala v Uličskom Krivom a chrám sv. Mikuláša v Bodružali.

V dedinke Uliči je park miniatúr

Pobavili sme sa na unikátnom slovensko-rusínskom slovníku pod holým nebom. Nájsť ich môžete v obciach Nová Sedlica, Ulič a Topoľ. V Uliči sú umiestnené aj pomyselné dvere do Polonín.

Topoľ

Beskydský panteón

Zaujímavý bol aj Beskydský panteón, ktorý sa nachádza na odbočke do obce Jalová, hneď pri ceste Stakčín-Ulič. Je to vlastne symbolický cintorín známych osobností spod Polonín. Jeho poslaním je „oprášiť“ spomienku na nich:

  • Alexander Duchnovič - gréckokatolíckym rusínskym kňazom, vedúcou osobnosťou národného obrodenia Rusínov v 19. storočí,
  • Peter Lodij - Významný rusínsky právnik, pedagóg a filozof,
  • Fedor Hlavatý – zbojnícky kapitán (niečo ako J. Jánošík)
  • Michal Pustaj – roľník, z ktorého sa stal najtalentovanejší rozprávač rozprávok v celej histórii rusínskeho národa
  • Egon Ervin Kisch – reportér
  • Juraj Kolinčák – zberateľ národného umenia a básnik
  • Ladislav Mňačko – novinár a spisovateľ
  • Igumen Ignatij (Ján Čokina) - kňaz, misionár, mních

Beskydský panteón

Krypta vojakov z 1. svetovej vojny v Osadnom

V obci Osadné sme navštívili kryptu vojakov z 1. svetovej vojny, ktorá je umiestnená pod pravoslávnym chrámom Vznesenia Hospodinovho. Sú v nej uložené pozostatky 1025 vojakov, z ktorých bolo iba 84 identifikovaných. Krypta funguje „automatizovaným“ systémom, takže vstúpiť môžete kedykoľvek, aj si poobzerať interiér. Milo nás prekvapil samoobslužný obchodík so suvenírmi, kde si môžete kúpiť niečo na pamiatku alebo sa občerstviť kávičkou. Prispejete tak na prevádzku a údržbu tejto unikátnej pamiatky. My sme tak veľmi radi urobili.

krypta Osadné

Aby sme nezabudli aj na najmenších v Novej Sedlici je domček Dedka večerníčka. Táto národná kultúrna pamiatka je momentálne v rekonštrukcii. Postará sa o ňu RTVS, ktorá koncom minulého roku kúpila od obce pozemok, na ktorý „Večerníčkov domček" umiestnia a bude v ňom expozícia detských programov.

Čo nás mrzí je, že sme nevedeli o možnosti rezervácie termínu v astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle (medzi obcami Ladomírov a Kolonica). Tu sa dá pozorovať nočná obloha nepoznačená svetelným znečistením (Park Tmavej oblohy Poloniny). Takže máme dôvod sa sem opäť vrátiť.

Na záver nášho výletu sa s nami Poloniny rozlúčili najkrajšie ako sa len dalo. Stretli sme voľne sa pasúcu rodinku zubrov. Srdce sme mali až v hrdle pri pohľade na tohto nášho obra.

zubre poloniny