Kto boli normandskí bojovníci?

Prvá časť nového ambiciózneho dokumentu Normandia: Zem bojovníkov uvedie v piatok 7. apríla v premiére televízna stanica Viasat History. Príbeh o tom, ako sa kus zeme na severe dnešného Francúzska stal jedným z najmocnejších európskych kráľovstiev 12. storočia, pritom pomaly upadol do zabudnutia, predstavuje strhujúci vojenský epos, ktorý bude rozpletený prostredníctvom veľkolepých sugestívnych scén, modernej infografiky a pohľadom historikov.

Tri strhujúce epizódy

Zdokumentujú ságu o dynastii veľkých dobyvateľov, od prvého normandského panovníka, presláveného pod menom Rollo, až po Richarda Levie srdce a Viliama dobyvateľa. V hrdinských príbehoch, ktorý je hlboko zakorenený v západoeurópskej histórii, boli títo panovníci a vojvodovia, súčasne desiví bojovníci, ktorí pod normandským práporom riskovali životy pri obrane svojho územia.

Normandia, vikingovia

Úvodná časť začína pred 1200 rokmi v čase, kedy sa Rollo vydáva na vikingskej bojovej lodi proti prúdu rieky Seina, aby na čele vikingských bojovníkov dobýval nové územia. Severská krutosť nepoznala hranice. Vikingovia zanechávali za sebou pustinu plnú mŕtvych tiel  a neprestali, pokiaľ nedosiahli čo chceli. Ich korisťou bolo francúzske územie, ktoré postupne aj získali. Tak vznikla Normandia, neskôr známa aj ako Normandské vojvodstvo.

Druhá epizóda začína v dobe, kedy je krajina šokovaná nečakanou smrťou tridsaťjeden ročného Roberta I. Normandského, ktorý bol inak známy aj pod menami Nádherný či Diabol. Jeho miesto zaujal jeho syn Viliam, ktorý vzišiel z nemanželského pomeru. A hoci nastúpil na trón ako Viliam II. Normandský, miesta autorita ho pre jeho pôvod nerešpektuje. Avšak mladý vládca sa čoskoro prejaví ako schopný vojvodca aj bojovník a neskôr už ako Viliam Dobyvateľ dosiahne až na anglický trón.

Minisériu uzatvorí príbeh francúzskeho kráľa Filipa II. Augusta.

Ten má jediný cieľ, zničiť vojvodu z Normandie, Richarda Levie srdce. Rovnaký nápad má aj vojvodov brat John Lackland. Muži sa proti Richardovi spoja, ale ako je známe, s normandským hrdinom nešlo o ľahký boj.

Ponorte sa do hlbín minulosti

Objavte bojové stratégie, hrdinov, bojovníkov, tajomné hrady aj vražedné bojové nástroje. Dokumentárna miniséria Normandia_ Zem bojovníkov vám to v premiére na Viasat History umožní od piatka 7. apríla. Prvý diel začína o 21:00.