Kráľova hoľa z Telgártu

11.5.2021 sme navštívili ďalší z vysielačov, ktorý je súčasťou celoslovenskej siete prevádzkovanej Towercomom. 135 metrov vysoký vysielač Poprad - Kráľova Hoľa. Mám k takýmto stavbám slabosť.

Kedysi tam normálne chodili ľudia pracovať na 8-hodinové zmeny. Dnes tam dvakrát do mesiaca prídu spraviť údržbu dvaja pracovníci. Vraj digitalizácia mnohé zjednodušila.

Ako nám však povedala jedna chatárka, priľahlá budova je pre verejnosť uzavretá. Snahy vraj boli dohodnúť sa a otvoriť tam reštauráciu, ale prevádzkovateľ vysielača nechce. Vraj aj z obavy zo žiarenia a tak.

My sme k vysielaču vyrazili z Telgártu

Hneď sa mi vybavila stará vinylová platňa s Jánom Ambrózom. Volá sa "Na Telgárte hrajú." Mám ju stále, len gramofón už nie. V Telgárte sa tiež nachádza slučka pre vlaky. Premýšľali sme, že asi je tam na to, aby kompenzovala prudké výškové rozdiely na trati. Ale rád sa nechám poučiť.

Hore sme šli po červenej trase a naspäť sme šli po zelenej, s menšou zachádzkou po modrej k chate, kde sme si dali dobrú polievku a podebatovali. Mimochodom, nocľah tam stojí 20 eur, 23 s raňajkami. A vedia tam ubytovať zhruba 6 ľudí. Pri väčšej skupine ešte poslúžia matrace. Chata pôvodne slúžila pre ratraky, ale bola prerobená a pôsobí veľmi moderne.

Zostup bol náročnejší, kolená dostávali zabrať

Ale nejako sme to zvládli. Ľudí bolo v ten deň pomenej, ale zo takých 20 sme stretli. Väčšina z nich bola zhovorčivá. Asi čím menej ľudí, tým viac sme ochotní sa zhovárať.

Viacerí šli na bicykloch (a elektrobicykloch), sú tam aj cyklotrasy. Vyberie si každý. Dokonca priamo k vysielaču vedie aj asfaltová cesta. To pre tých pohodlných. Hore na kopci dosť fúka. Takže ak tam pôjdete, odporúčam vám, pokochajte sa a zostúpte o takých 200 metrov nižšie, kde si môžete dať olovrant.

Celkovo hodnotím túru ako veľmi vydarenú. Určite si budem na ňu dlho pamätať. V okolí je však viacero iných miest, ktoré by sa oplatilo navštíviť. Námatkovo Muránska planina.