Krajiny Južného Kaukazu spojí 3 000 km dlhý Transkaukazský trail

Gruzínsko, Arménsko a Azerbajdžan. Každá z troch krajín je iná. Každá má svoje osobité čaro. Samostatne ponúkajú rôzne zážitky. Ich spojením však zažijete úplne všetko, od cestovania v čase cez dokonalé dych berúce výhľady až po (ne)obyčajné stretnutia s (ne)obyčajnými ľuďmi. A počas tých malých prestávok medzi zážitkami, keď budete potrebovať doplniť energiu a vstrebať všetko, čo ste práve videli, môžete potešiť aj vaše chuťové poháriky. Miestna kuchyňa a lokálne víno vás určite nesklamú.

Krajiny medzi Čiernym a Kaspickým morom ešte stále patria k tým “neokukaným”. Gruzínsko, Arménsko a Azerbajdžan – susedia spod Kaukazu majú čo svetu ukázať a vďaka nadšeným dobrovoľníkom sa svoje “naj” rozhodli prepojiť aj novým trailom (diaľkovou turistickou trasou) - Transkaukazským trailom.

  • Z plánovaných viac ako 3 000 km je v súčasnosti vybudovaných približne 1 800 a toto číslo z roka na rok rastie.

Viac ako 20 národných parkov a množstvo historických pamiatok

Transkaukazský trail je výnimočný svojou pestrosťou. Ponúkne vám turistiku prostredím, ktoré rozšíri vašu škálu vnímaných farieb o desiatky nových odtieňov zelenej, modrej, žltej či hnedej. Matka príroda sa v tomto kúte Zeme poriadne “vybláznila”, keď každú z troch krajín obdarovala niečím iným a vy tak len sotva nájdete čosi, čo vám tu bude chýbať.

V krátkom čase sa vyšplháte za dramatickými výhľadmi do nádherných vysokohorských priesmykov, aby ste neskôr pretancovali po pestrých rozkvitnutých lúkach okolo horských jazier až k vzdialeným sopečným plošinám a červeným púštnym kaňonom. A na záver? Na záver sa okúpete v Čiernom mori. Alebo Kaspickom?

No Kaukaz nie je len o prírode. Oblasť má za sebou bohatú históriu. Niekoľko kultúrnych pamiatok sa dostalo aj na zoznam svetového dedičstva Unesco. Ide hlavne o kláštory, prípadne i celé zachované oblasti.

Transkaukazský trail by mal mať v konečnej podobe 2 trasy. Prvá bude spájať Čierne a Kaspické more. Druhá prepojí Veľký Kaukaz na severe s Malým Kaukazom na juhu. Obe trasy budú mať približne 1 500 km.

827 km zo severu na juh Arménska je už sprístupnených

Trail, ktorý prechádza územím Arménska, už očakáva svojich prvých turistov. Trasa začínajúca na severe pri jazere Arpi a končiaca na južnej hranici v mestečku Meghri je otvorená. Bez GPS či mapy to však ešte tak celkom nepôjde. Celkovo 93 km nie je označených. Ide o prechod cez rozľahlé pláne, ale aj vysokohorský sopečný terén, či strmé, zalesnené a tŕňmi pokryté svahy. Dôkladná príprava je preto nevyhnutnosťou.

Zvyšných 734 km je už buď plne označených alebo ide o cesty a chodníky, ktoré udávajú jednoznačný smer. Celkovo ide o mix trás rôzneho typu, od stáročiami využívaných historických chodníčkov cez novovybudované horské trasy až po lesné cesty z obdobia existencie Sovietskeho zväzu (v minulosti využívané hlavne pre terénne vozidlá). V okolí miest a obcí vedie trail aj po upravených asfaltových cestách a chodníkoch.

Vďaka Transkaukazskému trailu navštívite v Arménsku celkovo 5 regiónov:

  • Shirak – na severozápade Arménska leží jeden z najmenej navštevovaných regiónov krajiny – Shirak. Na jeho území sa nachádza národný park Lake Arpi, miesto ako stvorené na pozorovanie vtáctva. Oblasť je známa aj svojimi historickými pamiatkami a mliečnymi farmami.
  • Lori – množstvo zelene, borovicové lesy a kaňon Dzoraget, to je len malá ochutnávka z regiónu ležiaceho na severnej hranici s Gruzínskom
  • Tavush – trasa Transkaukazského trailu prechádza v tejto časti krajiny národným parkom Dilijan až do mestečka s rovnomenným názvom. Zaujímavou zachádzkou v národnom parku je útes Hovk. Z mesta Dilijan pokračuje trasa smerom k jazeru Parz, dedine Gosh (kde sa nachádza kláštor Goshavank) a ďalej až k jazeru Gosh. Ďalšou zaujímavou zastávkou je aj najväčšie jazero na Kaukaze – Sevan, ktoré sa nenachádza priamo na trase, ale za návštevu určite stojí.
  • Gegharkunik – najkrajšie panoramatické výhľady ponúka práve región Gegharkunik a to vďaka pohoriu sopečného pôvodu – Gegham. V prípade dobrého počasia možno z jeho svahov v diaľke zahliadnuť aj bájnu biblickú horu Ararat.
  • Vayots Dzor – vstupom do Vayots Dzor sa farba krajiny mení zo zelenej na červenú a reliéf územia dopĺňajú skalnaté kaňony. Výhľady na mesačnú krajinu príjemne ruší len niekoľko kláštorov.
  • Syunik – najjužnejší región patrí aj k tým prírodne najpestrejším. Za zmienku určite stojí vodopád Shaki, kaňon Vorotan, hora Khustup, jaskyňa Devil‘s Bridge (nie je priamo na trase, ale v jej blízkosti), prírodná rezervácia Shikahogh či národný park Arevik. Z kultúrnych pamiatok možno spomenúť napríklad kláštor Tatev.

Celú trasu možno samozrejme absolvovať v oboch smeroch.

 

Aj ty môžeš pomôcť vybudovať nový trail

K dokončeniu celého projektu Transkaukazský trail je potrebných ešte mnoho hodín tvrdej práce. Ruku k dielu však môže dnes pridať každý. Pre nadšencov, ktorí sa neboja manuálnej práce je tu možnosť stať sa členom tímu dobrovoľníkov, zažiť neopakovateľné leto a byť súčasťou výnimočného diela.

Viac informácií o možnostiach spolupráce, dátumoch letných kempov a prihlášku nájdete na oficiálnej stránke Transkaukazského trailu.

https://transcaucasiantrail.org/en/volunteer/trailbuilding-camps/

Inou formou ako možno pomôcť je otestovať už vybudovanú trasu. Tím, ktorý stojí za jej výstavbou momentálne hľadá skúsených turistov-odvážlivcov, ktorí sú ochotní toto leto (2022) trail vyskúšať. Pôjde o trasu prechádzajúcu nielen cez spomínané Arménsko ale zatiaľ aj o oficiálne nezverejnenú časť v Gruzínsku. Spolu by tak malo ísť o približne 1 800 km. Turisti môžu počítať s administratívnou a informačnou podporou a na oplátku poskytnú tímu spätnú väzbu o svojom prechode.

Tak čo, pridáte sa? :)