Kopce s najkrajšími výhľadmi na Slovensku podľa Dobrodruha

Krásne výhľady sú odmenou za námahu a pot v tvári počas horskej turistiky. Je teda celkom prirodzené, že kopce s najkrajšími výhľadmi patria aj medzi tie najpopulárnejšie. Tu vám prinášam aspoň niekoľko z nich o ktorých si myslím, že patria medzi kopce s najkrajšími výhľadmi na Slovensku. Tak nech sa páči, tu je trochu motivácie. Samozrejme, podobných kopcov je viac a vaše tipy píšte do komentárov. 

Veľký Choč

Vystúpiť aspoň raz na vrchol Veľkého Choča, patrí k "povinnosti" každého aktívneho turistu. Ide o legendárny kopec so skutočne nádhernými výhľadmi. Najobvyklejšia trasa sem vedie z dediny Valašská Dubová po modrej značke a na vrchol je to  približne 2 – 3 hodinky, záleží od tempa aké nahodíte. Ubytovanie vo Valašskej Dubovej pritom môžete zohnať v povestnej Jánošíkovej krčme, kde bol podla legendy zajatý zbojník Jurko. Na samotnom vrchole väčšinou riadne fučí, no pohodu si môžete urobiť v závetrí za skalou v kosodrevine. Množstvo ľudí sa zhoduje, že výhľad z Veľkého Choča /1611 metrov/ je jedným z najkrajších u nás. Nakoľko vrchol svojim tvarom pripomína pyramídu, máte skoro 360 stupňovú panorámu. Ako na dlani tak máte možnosť obdivovať Západné Tatry, Liptovskú Maru, Nízke Tatry, Veľkú aj Malú Fatru, Podtatranskú kotlinu... 

Velky Choč, Chocske vrchy

Velky Choč, Chocske vrchy

Babia hora

O tom, že dovolenka na Slovensku môže stáť skutočne zato a pritom sa dostanete aj do susedného štátu sa môžete presvedčiť počas túry na kopec Babia hora. Babia hora je veľmi atraktívna už len preto, že ide o najsevernejší vyhliadkový bod Slovenska a zároveň aj najvyšší vrch Oravských Beskýd. Navyše, leží priamo na slovensko - poľskej hranici a vrchol Babej hory je rozdelený medzi dve krajiny. Najbežnejšia trasa sem vedie od chaty Slaná Voda, ktorá sa nachádza približne 2,5 kilometra od dediny Oravská Polhora.

Babia hora

Babia hora

Pri Slanej Vode, kde je pravdepodobne najsevernejšie ubytovanie na Slovensku typu "horská chata", treba odstaviť auto a ďalej pokračovať po svojich. Podľa značiek je to na vrchol po žltej značke 3,4 hodiny. Keďže vrchol Babej hory je vo výške 1725 metrov, čaká vás celkové prevýšenie približne 970 metrov. Na vrchole je pamätník pápežovi Jánovi Pavlovi, ktorý v mladosti niekoľkokrát vyšliapal na vrchol Babej hory. Z vrcholu je veľkolepý kruhový výhľad. Najkrajšie výhľady sú na juh – cez Oravskú kotlinu s vodnou nádržou Oravská priehrada na hrebene a vrcholy Oravskej Magury, na Chočské vrchy a Nízke Tatry. Juhovýchodným smerom možno vidieť Západné a Vysoké Tatry ale aj východnú časť Nízkych Tatier, Oravskú Maguru, či Malú Fatru. Východným smerom vidno vrch Pilsko až ďalej do Poľska...

Babia hora

Babia hora

Kľak

Kľak poznáte už s diaľky a je to síce menej známy vrchol ako symbol Slovenska - Kriváň, no jeho tvar je rovnako nezameniteľný a v porovnaní s ostatnými kopcami špecifický. Výrazný skalný masív, ktorý vyčnieva nad lesom. Z turistického hľadiska je Kľak pomerne nenáročným a dobre prístupným kopcom. Je tak cieľom množstva turistov. Podľa tabuliek je to hore približne 2,5 hodiny. Vrchol je typický výrazným dvojkrížom osadeným na vyvýšenej skale. Za ideálneho počasia sa vám naskytnú fantastické výhľady. Nádherná kopcovitá scenéria je tu prerušovaná lokálnymi kotlinami či už smerom cez Fačkov na Rajec, alebo od Vrícka smerom na Martin. Pri pohľade na juh zas môžete obdivovať hrebeň Malej Fatry. Ak ste tu už boli, určite dáte za pravdu, že výstup na Kľak je skutočne dobrým tipom na túru. 

Samozrejme, stať sa môže aj to, že počasie nebude ideálne a z pekných výhľadov nebude nič :) Čo sa mi už tiež stalo niekoľkokrát. V takom prípade vás môže tešiť aspoň pobyt v prírode na čerstvom vzduchu :)

 

Kľak vystup

Kľak vystup

 

Baníkov

Túry v Západných Tatrách - Roháčoch sú pomerne náročné po fyzickej aj psychickej stránke. Vyznačujú sa totiž dlhými nástupmi a veľkým prevýšením. Sú ale nezabudnuteľné. Aj vďaka výhľadom, ktoré tu môžete zažiť. Jednou z nich je aj túra na Baníkov. Baníkov je vôbec najvyšší vrch v hlavnom hrebeni Západných Tatier a tyčí sa do výšky 2 178 metrov. Dostať sa sem možno či už z juhu - z liptovskej strany - zo Žiarskej doliny alebo zo severu - z oravskej strany - Roháčskej doliny. Najmä zo severu cez Baníkovske sedlo je výstup pomerne nenáročný, no samozrejme treba mať istú dávku kondičky. Odmenou vám bude výstup na majestátny skalnatý vrchol vypínajúci sa nad Žiarskou, Roháčskou, Bobroveckou a Jalovskou dolinou. A samozrejme, ponúka aj prekrásny výhľad na celé Západné Tatry. Tento kopec patrí medzi moje vôbec najobľúbenejšie. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

? Tu je môj TIP na KOPCE S NAJKRAJŠÍMI VÝHĽADMI ❤️na Slovensku. ? Chýba vám v zozname ten váš? Napíšte nižšie svoje odporúčanie... ? https://www.dobrodruh.sk/clanok/kopce-s-najkrajsimi-vyhladmi-na-slovensku-podla-dobrodruha ---------------------------------------------------------------------- #slovakia #visitslovakia #beautifulslovakia #turistikanaslovensku #slovak #slovakiamountains #trekking #rohace #banikov #zapadnetatry #dnescestujem #slovakblogger #slovacinacestach #travelphoto #milujemehory #dobrodruh #dobrodruzstvonahorach #hiking #trekking #mountains #travelworld #hiking #travellers #traveller #wonderfulplaces #turistika #hory #horyapriroda #hikingtrails #hikingadventures

Príspevok, ktorý zdieľa dobrodruh.sk (@dobrodruh_sk), 20 Jún 2020 o 2:45 PDT

Banikov vystup, Jozef Terem

Banikov vystup

Vápenná

Poďme aj do Malých Karpát. Síce Malé Karpaty mnohí podceňujú, aj tu si však možno vychutnať nádherné turistické výhľady. Napríklad na vrchole Vápenná (752 m), ktorý osobne považujem za najkrajší vrchol celých Malých Karpát. Stojí tu aj malá rozhľadňa, ktorá je pre tento kopec typická. Vápenná je tretí najvyšší vrchol pohoria Malé Karpaty, s nespočetnými výhľadmi. Vedie sem viacero výstupových trás. Asi najpopulárnejšou je tá z Plaveckého Podhradia. Z dedinky sa vydáte po žltej pomedzi domčeky. Postupne sa dostanete po značkách až na vrchol, z ktorého sa otvára veľmi pekná panoráma. Na východe sa rysujú siluety pohoria Považský Inovec a Tribeč, na juhu a severe hrebene Malých Karpát. Ak ste z Bratislavy a okolia, či Záhoria, máte to sem skutočne na skok. 

vapenna, male karpaty

vapenna, male karpaty

Veľký Kriváň

Malofatranský Veľký Kriváň patrí už niekoľko rokov za miesto, kde sa stretáva skupina Dobrodruhov na Predsilvestrovskom výstupe. Stretnutie je vo Vrátnej doline, ktorá je známym miestom na chaty a chalupy. Len pár kilometrov je aj Terchová a dedinka Štefanová, kde možno zohnať aj chaty na prenájom. My vyrážame konkrétne od chaty Vrátna od dolnej stanice lanovky. Ide o skutočne silovú turistiku, nakoľko cesta vedie stále priamo do kopca. Popod dráhu lanovky až do hornej stanice do Snilovského sedla, tam trochu "rovina" a potom opäť do kopca. Celkovo približne tisíc výškových metrov. Najprv po zelenej značke, tá sa v Snilovskom sedle zmení na červenú až na vrchol. Ak máte fajn kondíciu, aj v zime sa dá táto trasa urobiť za približne 2,5 hodiny. Na vrchole Veľkého Kriváňa vás čakajú panoramatické 360 stupňové výhľady do širokého okolia.

- foto: Jozef Terem

velky krivan mala fatra

velky krivan mala fatra