Kláštor Katarínka

Ďalší víkend pred nami tak sme sa rozhodli, že pôjdeme navštíviť Kostol a Kláštor svätej Kataríny. Ten sa nachádza v lesoch Malých Karpát asi 20 kilometrov na sever od Trnavy neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Cestovali sme z Bratislavy po starej ceste nakoľko sme nechceli kupovať diaľničnú známku.

Parkovanie

Ako sme vychádzali z obce Horné Dubové všimli sme si značku smer KatarínkaTrochu ma zamrzela cesta z odbočky na parkovisko pod Katarínku. Cesta bola dosť v zlom stave. Ak ma niekto veľmi nízko podvozok, tak bude mať s prejazdom na parkovisko pod Katarínkou väčšie problémy. Alebo môže zaparkovať pri odbočke a ísť pešo alebo na bicykli. Cestá je dlhá 2,5km na parkovisko pod Katarínku.

Po zaparkovaní sme si všimli, že výstup na vežu je dovolený len s rúškom. Cesta na Katarínku vedie nenáročným terénom po lese, ktorý zvládnu aj malé deti a matky s kočíkmi.

Hneď, ako sme vyšli z lesa zbadali sme veľký stan, ktorí používajú dobrovoľníci na Katarínke. Potom sa pred nami vynorila obrovská lúka a postarší dom so železnicou a malým vláčikom menom Janka. Trochu ma zamrzelo, že sa nedalo na vláčiku odviezť. Totižto, keď sme prišli, tak v ten deň natáčali reportáž pre televíziu Markíza o lesnej železnici Katarínka.

Chcem ísť na vežu

Kúsok za vláčikom sa nachádza už spomenutý starší dom, pri ktorom bolo aj depo pre vláčiky. Nachádza sa tu ďalší vláčik Danka a ešte jeden menší. Kúsok za domom som si všimol vysokú vežu, ktorá sa týči 30m vysoko, teda kláštor Katarínka, na ktorý sme sa dnes 13.9.2020 vybrali. Na moje prekvapenie vstup na vežu pod dohľadom sprievodcu bol zadarmo. Čakal som, že tam bude aspoň dobrovoľný príspevok. Sprievodcovia na vežu sa striedajú.

Na tento výlet sme sa vybrali až po tom, čo mi môj kamarát po rozhovore povedal, ako to tam vyzerá.

Tak si vravím prečo nie? Zahrnul som, teda Katarínku do zoznamu plánov a pomaly som sa dopracoval až ku dňu kedy sme šli na Katarínku. Okolie Katarínky je veľmi krásne, je tu pokoj, možnosť opekať na vyhradenom ohnisku. Alebo si len tak sadnúť na lúku pri Katarínke a relaxovať. Veľmi milý sprievodca vám v rámci prehliadky povie históriu o Katarínke.

Pohľad z veže je úchvatný!

Po skončení prehliadky sme sa cestou k lesu a späť na parkovisko pod Katarínku vybrali na odľahlú lúku, kde sme chvíľku len tak sedeli a relaxovali od každodenných povinnosti a práce. Ale ako naschvál ma pod gaštanom bodol sršeň. Ale za ten výlet to stálo :) . Ale to podstatne #CestujemDoma snažíme sa cestovať za málo peňazí. Tento výlet včítane benzínu vyšiel na 25€. 

#Cestujem Doma 13.9.2020