Kečka nad Bralcami: Turistický prechod zo Sklených teplíc

Bol jesenný piatok ráno, celkom zima, nad lesmi sa prevaľovala hmla. No v kostiach som cítil, že to bude dobrý deň. Z peknej kúpeľnej dedinky Sklených Teplíc som vyrazil po žltej značke do Lehôtky pod Brehmi. Trasa mala viesť aj cez Kečku nad Bralcami. Vraj veľmi pekné miesto len 1,5 hodiny autom od Bratislavy. Tešil som sa. A oprávnene, stálo to naozaj zato.

Táto túra by mala mať približne 10 - 12 kilometrov. Nie je to klasický turistický okruh, no túra končí na inom mieste ako začína. V prípade takejto varianty tak treba vopred myslieť na spiatočnú cestu a zistiť dopravné spoje alebo zaistiť spôsob prepravy. Hoci konkrétne v tomto prípade sa nejedná o nič dramatické, Lehôtka nie je od Sklených Teplíc až tak ďaleko. 

zo Sklených Teplíc po žltej značke

Vyrazil som zo Sklených Teplíc od Kultúrneho parku po žltej značke. Cesta prechádzala v prvej fáze lesom, mierne do kopca, až sa postupne stabilizovala a pokračovala iba s veľmi miernym stúpaním. Mojim prvým cieľom bola zrúcanina hradu, či lepšie povedané miesto, kde kedysi stával hrad Teplica. Ten je súčasťou projektu Pohronská hradná cesta, ktorá spája hrady a iné objekty popri rieke Hron.

cesta na hrad Teplica

Hrad Teplica

Po žltej značke viedla trasa asi 20 minút a potom som odbočil na zelenú. Cesta viedla stále mierne zvlneným lesným terénom a k hradu Teplica nad Sklenými Teplicami to ukazovalo čas približne ďalších 20 minút. Hrad Teplica (629 metrov) je bežným cieľom vychádzok kúpeľných hostí, ktorí v tejto obci chodia na rekreačné pobyty. Je ľahko dostupný, ide o krátku a príjemnú prechádzku po žltej a následne zelenej značke. Známy je aj pod názvom Pustý hrad, Sklenoteplický hrad alebo Červený hrad.

Hrad Teplica

Tu treba upozorniť, že dnes sa už z hradu nezachovalo prakticky nič. V teréne vidno iba veľkú jamu a malé zvyšky múrov zarastené lesným porastom. Milovníci hradov tu tak nájdu iba "pietne" miesto, kde sa kedysi vypínala mohutná stavba. Je tu ale priestor na spomienky a dohady, ako to mohlo kedysi vyzerať. Pod hradom sa nachádza informačná tabuľa, ktorá hovorí o histórii hradu a aj podľa nej sa viete lepšie zorientovať, kde sa čo na hrade nachádzalo. Oplatí sa sem ale prísť aj kvôli krásnemu výhľadu, ktorý odtiaľ vidno. Na samotný hrad je to zo zelenej značky odbočka asi tak na päť minút. Bola by škoda miesto kde stával hrad Teplica vynechať a túto krátku zachádzku určite odporúčam. 

Hrad Teplica

Úsek na Janovské sedlo

Po návrate na zelenú značku cesta pokračovala ďalej chvíľu aj po hrebeni. Keď som bol v úseku nad dedinou Repište, otvorili sa veľmi pekné výhľady. Trasa viedla striedavo po čistinách a lesom, až som sa dostal na rázcestie Janovské sedlo (465 metrov), zhruba 45 minút cesty od hradu Teplica. Myslím, že táto trasa je dobrým tipom aj pre horských cyklistov, nakoľko cesty sú široké a dobre značené. Takže, ak budete mať v pláne vyraziť od okolia Sklených Teplíc, kľudne si zoberte aj horský bicykel. 

Bralce

Zo zelenej značky som v Janovskom sedle (465 metrov) opäť odbočil na žltú, smerom na Lehôtku pod Brehmi. Postupne som klesol vyše 150 výškových metrov po ceste, ktorá bola vlastne cestou pre lesné mechanizmy. Na tomto úseku som ich stretol niekoľko. V okolí sa ťaží bentonit. Wikipédia hovorí, že: "Bentonit je ílovitá hornina, ktorá vzniká rozkladom vulkanického skla". Tento úsek cesty bol ťažbou značne poznačený. Našťastie, ide iba o krátku časť. Postupne som sa tak dostal na rázcestie Bralce (298 metrov). Tu začala konečne zábava a najkrajší úsek cesty. V Bralcoch som veľmi prudko zabočil na zelenú trasu, strmo do kopca - smer Kečka nad Bralcami. Tu treba dať skutočne pozor, lebo ak idete zvrchu od Sklených Teplíc, odbočka nie je dobre viditeľná. Čiže v lokalite Bralce, prudká odbočka na zelenú a cesta začína citeľne stúpať.

Bralce

Už po niekoľkých desiatkach metrov sa okolo mňa ukázali strmé zrázy a cesta išla stále do kopca. Makačka. Pomedzi stromy sa ukázali aj pekné výhľady na panorámu Hliníka nad Hronom. Konečne som bol hore. Terén sa vyrovnal, ukázala sa čistina a na nej drevený stôl s ohniskom, veľmi dobré miesto na piknik. Priamo od stola som mal ako na dlani Hliník nad Hronom a do zlata sfarbené siluety kopcov všade naokolo. Konečne vyšlo slnko, teplota stúpla, obloha sa vyčistila a výhľad bol doďaleka. Chvíľu som si posedel, dal niečo pod zub a teplý čaj.

Bralce

Výhľad na Szabóovu skalu

Po krátkej prestávke som vyrazil ďalej po zelenej, ktorá začala mierne klesať. Po niekoľkých metroch som odbočil smerom doľava na vyhliadku asi 20 metrov dolu. Krása. Ako na dlani som mal ešte stále Hliník na Hronom ale aj Szabóovu skalu (302 metrov), na ktorej bol viditeľný kríž. V zlatistých lúčoch slnka veľmi pekný výhľad. Szabóovoa skala je veľmi dobre viditeľná aj od diaľnice, pričom veľa ľudí odbočí z diaľnice do Lehôtky pod Brehmi a na túto skalu si urobí výlet. Je to vraj asi tak na polhodinu po žltej značke. Takže, ak pôjdete po diaľnici okolo tejto lokality, urobte si turistickú medzi zastávku.

Szabóova skala

Po peknom výhľade idem ďalej stále po zelenej. Okolo mňa sa objavilo obrovské kamenné pole. Všade vôkol skaly a skalky rôznych veľkostí a v rôznych kopách na sebe. Ako keby niekto z výšky nachádzal veľké priehrštia kameňov. V kombinácii s lesom vyzeralo okolie tak trochu ako v hororoch o lesnom duchovi.

Názov horniny, ktorá bola všade vôkol je ryolit

V minulosti ho tu aj hojne ťažili. Ryolit sopečná vyvretá hornina, ktorá je svojim zložením ekvivalentná granitu. Najmä v minulosti sa ryolit využíval na kamenárske výrobky. Dokonca som tu zbadal aj viditeľný lom, z ktorého sa táto hornina v minulosti ťažila.

Z tunajšieho ryolitu je vraj postavený aj morový stĺp v Banskej Štiavnici 

Pikoškou a bonbónikom tohto úseku je kamenná brána, ktorou som musel prejsť. Vizuálne skvele miesto. Priamo cez bránu ide aj zelené značka. Cítil som sa tak trochu ako v hororovej rozprávke. Ako keď z jednej strany vkročíte a na druhej strane vás čaká úplne iný, fantazijný svet. Na druhej strane ma však čakalo stále to isté kamenné pole, no cesta sa opäť zvrtla strmo do kopca. Na krátkom úseku cesty mi stála v ceste dokonca krátka ferrata dlhá možno 15 - 20 metrov, ktorú bolo treba prejsť a pevne sa držať železného rebríka oboma rukami. No cítil som, že o chvíľu to príde. A aj sa tak stalo...

Bralce a Kečka Jozef Terem, Bralce a Kečka

Kečka nad Bralcami

Postupne som sa dostal k pomyselnému vrcholu tejto túry ktorým je - Kečka nad Bralcami (440 metrov). Mal som opäť šťastie na veľmi pekné počasie. Hoci ráno to vyzeralo všelijako, postupne vyšlo slnko a príroda ukázala svoju najkrajšiu tvár. Kečka nad Bralcami to sú dva veľmi pekné výhľady do širokého okolia. Z jednej strany smerom späť na Štiavnické vrchy a aj na kopec, na ktorom je hrad Teplica a druhý presne opačným smerom na diaľnicu a Ponitrie. Veľmi pekné miesto. Opäť aj tu bolo niekoľko ohnísk s miestami na opekanie.

  Kečka nad Bralcami Kečka nad Bralcami Kečka nad Bralcami

Po krátkom oddychu a nasávania atmosféry na Kečke som sa opäť vrátil na zelenú a ponoril do lesa. Cesta viedla na Lehôtku pod Brehmi. Les bol v tomto úseku hustý, žiadne výhľady, všade vôkol boli stále kamenné polia s balvanmi rôznych veľkostí. Pôsobivé scenérie. Cesta išla miestami cez lokality, kde bolo badať prácu ľudských rúk. Rôzne zarastené kamenné múry a staré miesta na ťažbu kameňa, ktoré sú dnes už len nemým svedkom na túto činnosť z dávnej minulosti. 

Kečka nad Bralcami

Cesta sa chýlila ku koncu

Ešte sa ukázal jeden krásny výhľad na panorámu širokého okolia a postupne som klesol po zelenej ceste do dediny Lehôtka pod Brehmi. Nado mnou sa vypínala večerným slnkom zaliata Szabóova skala, ktorá bola ešte zopár hodín dozadu hlboko podo mnou. Bola to veľmi pekná trasa. 

Ak by chcel dať niekto skrátenú verziu, ušetriť čas a užiť si z tejto trasy to najkrajšie, čo bola podľa mňa Kečka nad Bralcami, môže vyraziť aj priamo z Lehôtky pod Brehmi

Na Kečke by mal byť po zelenej značke asi za 50 minút. A potom sa vrátiť naspäť. Aj to je možnosť. Ak sa sem vyberiete na celý deň, odporúčam sa vybrať po tej istej trase ako ja. Zo Sklených Teplíc. Stojí to určite zato.

Ak vás túra zaujala, vybehnite na Kečku v rámci Zimnej turistickej výzvy Regiónu GRON. Viac informácií: 2. turistická výzva - vrch Kečka nad Bralcami.

Szabóova skala

  • Čas: okruh trvá približne 5-6 hodín, záleží od tempa a prestávok
  • Trasa: dedina Sklené Teplice - hrad Teplica - Janovské sedlo - lokalita Bralce - Kečka nad Bralcami - Lehôtka pod Brehmi
  • Trasa je v ONLINE mapách TU: Sklené Teplice - Kečka nad Bralcami - Lehôtka pod Brehmi
  • Náročnosť: stredne náročná
  • Dĺžka: cca 12 kilometrov
  • Načo treba dať pozor: cestou nie je žiadna možnosť na občerstvenie. Trasa je pomerne zložitá na orientáciu. Odporúčam stále používať Online mapu.
  • Vhodné pre: Pri dostatočnom čase je túra vhodná aj pre menej trénovaných turistov a pre deti od cca 10 rokov. 

Sklene Teplice - Kečka

  • Táto marketingová aktivita bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

slovakia  travel