Kapverdy - alebo aj, ako si urobiť letnú dovolenku v zime :)

Dlho som nikde nebol, Corona mi všetky plány 2 roky rušila, a v Škótsku to zimné počasie tiež nepripomína raj na zemi. To všetko mi dávalo pocit, že to bez výletu/dovolenky dlho nevydržím... a keďže práce práve na začiatku roka moc pre vodiča kamiónu nie je... tak som mal o to viac času na hľadanie leteniek a vymýšľanie čo a kam. Prehľadávam internety, a mám len 2 požiadavky.

Lacná letenka a krajina kde som ešte nebol

Musím priznať, že sa naskytlo viacero možností, ale vyhrali Kapverdy. Viac krát som sa tam už chcel vybrať. A teraz si hovorím, bude ten správny čas a hlavne je tam celý rok teplo. A hneď som aj kúpil letenky. Práca, dovolenka a ostatné veci sa vždy vyriešia neskôr.

Prešlo pár dní, a ide sa smer Kapverdy. Súbor 10 ostrovov nachádzajúcich sa západne od Afriky, kúsok od rovníka v Atlantickom oceáne. Z Londýna to trvá okolo 7 hodín lietadlom. Prelietame nad Francúzskom, Portugalskom a Kanárskymi ostrovmi. Teplota ráno pred odletom bola -2 stupne Celzia. Prilietame na Kapverdy na ostrov Boa Vista. Už z lietadla to vypadá parádne, malé ostrovy a modrá voda.

Po prílete musíte zaplatiť víza 32€, ktoré platia pre občanov EU 30 dní.

Usmiaty policajt dáva pečiatku do pasu a ide sa. Väčšina ľudí čo ide na Kapverdy má zaplatené All Inclusive pobyt v rezortoch ktoré vypadajú ako z iného sveta. Sú to paláce, ktoré sa ale vážne nehodia do tej prírody akú Kapverdy majú. Zato ale je to raj pre tých, ktorí si chcú urobiť pekné fotky a nemusia sa pohnúť ani z miesta. Pretože v rezortoch nájdete všetko od reštaurácií až po obchody, kiná, bazény. No všetko. Ja ale moc na tieto rezorty nie som, a tak nastupujem na prvý taxík ktorý vidím. Je to Toyota Hilux pickup. Fešák hovorí že stačí si sadnúť dozadu na korbu a môžeme ísť. Súhlasím a už mi vejú vlasy. Mestečko Sal Rei asi +- 15tisíc obyvateľov (najväčšie na ostrove). Cesta skoro žiadna resp. majú tie kocky ako kedysi pre kone. Ženy nosia tovar na hlavách a predávajú všetko čo sa dá. Chlapi chytajú ryby, ponúkajú suveníry autá alebo surfy.

Domáci hovoria No Stress – žiadny stres

Je to pre nich naozaj typické a vážne nikto sa neponáhľa. Na všetko sa dá povedať že to počká do zajtra ( alebo aj do budúceho týždňa). Život je naozaj pomalý a veľa z domácich nikdy neboli ďalej ako na okraji ostrova, ktorý má v priemere 30km. Takže naozaj nemajú sa kam ponáhľať.

Všetky ostrovy Kapvérd sú vulkanického pôvodu. Prešli sme 2 ostrovy Boa Vista ( v preklade „Pekný výhľad“) a ostrov Santiago ( Svätý James/Jakub). Boa Vista je ostrov ktorý je rovný podobá sa na mesačnú krajinu kde človek nevidí nič len piesok, duny, krásne biele pláže a vyprahnuté kaňony kde voda nebola ani domáci nepamätajú.

Na druhej strane Santiago je opačný príbeh, vrcholky hôr dosahujú 1400 metrov nad morom. Pláže z čiernym pieskom, palmy všade, a na rozdiel od Boa Visty kde je +- 15 tisíc obyvateľov, tak na Santiagu je hlavné mesto Praia a celý ostrov má okolo 300tisíc ľudí.

Jeden mesiac v dovolenkovom raji, alebo aj ako byť biela perla „Mozambiku“. Dajte si otázku - Aké to je keď do dediny príde černoch ? Tak poviem vám také isté, ako keď na Kapverdy príde beloch. Všetky hneď vedia kto ste, odkiaľ ste. Všetci otáčajú hlavami. Je pravda že tu sú už trochu zvyknutí na turizmus, ale predsa len je to stále krajina kde ste iný ako domáci. Život tu niebje pre domácich ľahký, zarábajú od 100 do 300euro mesačne, a ceny sú +- rovnké ako u nás. Jediná výhoda je, ak sú naozaj hladný, tak zoberú udicu a chytia si rybu. Je tu nedostatok pitnej vody a všetko sa musí dovážať kontajnermi – z Portugalska, Číny, Brazílie, USA. Na druhú stranu majú priezračnú modrú vodu, ktorá lemuje biele pieskové pláže kolom dokola ostrova. Majú podnebie, kde je v zime 30 stupňov cez deň, voda v oceáne okolo 20-25 a každý dážď je skôr radosť ako smútok.

A teraz môj pocit z celého mesiaca na Kapverdoch

Je to destinácia ktorá má dve tváre. Jednou je tá, ktorú propagujú všetky cestovné kancelárie – biele pláže, modrá/tyrkysová voda, kľud a celoročné teplo. Tá druhá je chudoba miestnych obyvateľov, polorozpadnuté domy kde žijú celé rodiny, nedostatok pitnej vody a ďalšie problémy, ktoré takýto malý štát určite má.

Aj jedna aj druhá tvár je pravdivá. Naozaj je to raj na zemi ak si chce človek oddýchnuť na bielej pláži a popíjať Caipirinhu (miestny drink). A tak isto je to aj krajina kde ak človek naozaj chce vidieť aj tú odvrátenú časť. Tak ju hold bude vidieť na každom rohu ( okrem 5 hviezdičkových rezortov). A či by som sa sem vrátil? Samozrejme že áno – január 30 stupňov Celzia a cena porovnateľná s Chorvátskom. To sa rovná zimný ideál 😊

Ak teda by ste chceli vidieť viac fotiek, príbehov, kliknite na moju Facebook stránku

https://www.facebook.com/www.kampet.net