Jedinečná možnosť zážitkového nocovania na Pustom hrade

Zbystrite pozornosť! Ponúkame vám príležitosť zažiť jedinečnú noc a deň na Pustom hrade počas podujatia Kráľovská svadba. Kedy? Z piatka 26.8. na sobotu 27.8.2022.

Nocovať budete v dobových stanoch, získanie šermiarsky výcvik, s hvezdármi sa budete kochať nočnou oblohou a povečeriate pod holým nebom. Na druhý deň máte ako čestní kráľovskí hostia zabezpečenú stravu, s hradným pánom si prezriete priestory hradu, získate pozvanie na kráľovskú veselicu a zažijete deň plný zábavného programu. Neváhajte tak osedlať svojich tátošov a príďte zažiť nefalšovanú stredovekú svadbu na Pustom hrade, vďaka ktorej si tak odnesiete množstvo nových zážitkov. 

Kralovska svadba na Pustom hrade

Cena za prenajatie stredovekého stanu na 1 noc spolu so spomenutými službami a programom je od 149 eur (2 osoby v stane) do 199 eur (4 osoby v stane) 

Viac o Kráľovskej svadbe

Reprodukcia kráľovskej svadby na Pustom hrade sa uskutočnila po viac ako 750 rokoch prvýkrát v roku 2020. Prilákala vtedy takmer tisícku divákov, hoci prípravu podujatia ovplyvňovali protipandemické opatrenia. Úspech podujatia primäl organizátorov k rozhodnutiu spraviť z Kráľovskej svadby tradičné podujatie na strednom Slovensku, v Banskobystrickom kraji. V tomto roku to bude už tretí ročník podujatia.

Kralovska svadba na Pustom hrade   

Na čo všetko sa môžete tešiť? 

Historický stanový tábor a ukážky dobového života - Kráľovský sprievod a svadba - Dobýjanie hradných múrov - Bábkové predstavenie Šaško a kráľ - Šermiarske súboje - Lukostrelecký tábor - Sokoliarstvo Kanát – Remeselníci - Dobová hudba - Detský kútik v hradnej veži - Škola žonglovania Láskavého obra Ľuboška - Tvorivé dielne – výroba plstených brošní a drôtených ozdôb - Občerstvenie.

Kralovska svadba na Pustom hrade

Programom vás bude sprevádzať stredoveký spolok rytierov Vir Fortis, Cassanova – spoločnosť veselých šermiarov z Banskej Bystrice, Regii Caroli regis z Prahy, Cech Terra de Selinan, Vlčí Tesák, Berezun, Skupina historického šermu Taurus Ater, Nos Omnis, Abé Farinna a Kryštof Mokoša. Dobové oblečenie je vítané. 

Vstupenky na podujatie Kráľovská svadba na Pustom hrade, ktoré sa uskutoční v sobotu 27. augusta 2022, sú už dostupné online!

Kralovska svadba na Pustom hrade

Vstupné na podujatie Kráľovská svadba 

8€ pre dospelú osobu 6€ držitelia karty ISIC 4€ pre deti od 3 rokov do 15 rokov vrátane, pre dôchodcov nad 65 rokov a pre ZŤP Zadarmo deti do 3 rokov

Vedeli ste, že sa vo Zvolene v 13.storočí skutočne konala Kráľovská svadba?

Táto významná historická udalosť spájajúca rody uhorských Arpádovcov a haličsko-vladimírskymi Romanovičovcami mala zabezpečiť zlepšenie vzťahov a mier medzi týmito dvoma rodinami. Podľa historických prameňov asi v lete alebo na jeseň roku 1246 posol kráľa Bela IV. doručil haličskému kniežaťu Danilovi ponuku sobáša svojej dcéry Konštancie.

Kralovska svadba na Pustom hrade

Ten súhlasil a so svojim synom Levom dorazil do „Izvolena“ – terajšieho Zvolena. Miestom konania veselice bol pravdepodobne Dolný hrad Pustého hradu, kde sa zišli šľachtici z celého Uhorska a okolitých krajín. 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.  stredne slovensko

slovakia.travel

ministerstvo