Je pre vás vhodný Vanlife? Aké to je bývať v dodávke

“Vanlife”, v preklade “život v dodávke”, je alternatívny spôsob ubytovania populárny predovšetkým u cestovateľov v zahraničí. Povedzme si však úprimne, kto z nás by bol ochotný vzdať sa pohodlia, ktoré nám poskytuje bývanie v dome alebo byte? Možno budete prekvapení, ale stále sa nájdu ľudia, ktorí nemajú problém vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a dobrovoľne sa vydať na dobrodružstvo spojené s bývaním v dodávke. Ako bývanie pre mnohopočetnú rodinu to síce nie je tak úplne najlepší nápad, avšak pre pár to môže byť skutočná výzva! Veď posúďte sami.

Ušetríte množstvo peňazí

Zrejme nikoho neprekvapí, že jednou z najväčších výhod sú peniaze. Ceny bytov, domov a pozemkov neustále stúpajú, rovnako ako aj ceny za prenájom. Vhodnou voľbou, ako sa s niečím takýmto vysporiadať, je kúpa karavanu, prípadne úžitkového vozidla. Karavan je síce už takmer od začiatku prispôsobený na bývanie, no úžitkové vozidlá majú niečo do seba. Môžete si ich doslova prerobiť podľa vlastných nápadov a predstáv, a tak sa z takéhoto bývania môžu vykľuť najlepšie roky vášho života.

vanlife
Zdroj: piqsels.com

Aj keď na začiatok budete potrebovať určitý rozpočet a niečo si musíte nachystať aj za poplatok za umiestnenie, stále to nie je skoro nič v porovnaní s novým domom alebo bytom.

Život v dodávke je synonymom slobody

Už ste niekedy premýšľali nad tým, že by ste sa chceli jedného dňa len tak zbaliť a vypadnúť na iné miesto? Pokiaľ áno, práve “vanlife” je na to dokonale prispôsobený. Výhodou je ešte aj to, že si skutočne nemusíte nič baliť, pretože všetko máte na jednom mieste - a to vo vašom vozidle. Urobiť si voľný víkend a vycestovať na miesta, o akých sa vám ani len nesnívalo, znie ako poriadne dobrodružstvo. A presne takto dobrodružne, no najmä slobodne, sa cítia ľudia s podobným bývaním.

vanlife
Zdroj: piqsels.com

Aj “vanlife” má svoje nevýhody

Aj keď sa vám život v dodávke po prečítaných riadkoch môže zdať ako najlepšie riešenie bývania, má tiež svoje nevýhody. Nie je to však nič, čo by sa nedalo jednoducho vyriešiť. 

vanlife
Zdroj: piqsels.com

 

  • Nedostatok priestoru. Život v dodávke vás naučí mnohým veciam. Jednou z nich je napríklad nekupovať zbytočnosti a žiť naozaj minimalisticky. Až tu si človek skutočne uvedomí, koľko vecí v živote bytostne nepotrebuje a dokáže sa ich vzdať. Problém by to však mohol byť v prípade, že v takomto vozidle žijú viacerí ľudia. A viacerí ľudia znamená aj viac vecí.
  • Varenie. Aj keď dnes nie je žiadny problém mať v dodávke dvojplatničku, stále to varenie nie je ako vo vlastnej kuchyni. Tancovať v spodnom prádle okolo sporáka je síce celkom zábavná činnosť, no vo vozidle na to žiadny priestor mať nebudete. Neznamená to však, že by ste tam nedokázali navariť chutné a výživné jedlá!
  • Súkromie. Najväčšou nevýhodou zo všetkých je pre človeka súkromie. To strácate v momente, keď sa rozhodnete parkovať na verejných miestach. Aj keď si na okná môžete šikovne umiestniť závesy, stále budete mať pocit, že vás môže kedykoľvek hocikto vidieť. 
  • Sprcha. Pochopiteľne, sprcha je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Síce sa do dodávok zabudovať dá veľmi jednoducho, v zimných mesiacoch by ste sa mali radšej poobzerať po miestach, kde nájdete budovy so sociálnymi zariadeniami.