HoryZonty ponúknu festivalovú "dupľu"

Pri zvažovaní, ktorú verziu podujatia uprednostniť, boli organizátori na vážkach. Nakoniec vyhrali obe. „Každá zmena je náročná. Je veľmi ťažké predpovedať, ktoré rozhodnutie bude najlepšie, v hre je veľa faktorov.

Festival naživo či online?

Povzbudili nás reakcie divákov, mnohým sa páčilo sledovať festival z pohodlia domova. Túto možnosť privítali aj ľudia, ktorým by vzdialenosť, zdravotný stav alebo rodinné povinnosti neumožnili zúčastniť sa festivalu, keby bol na živo,“ vysvetľuje jedna z organizátoriek festivalu Mária Dutková. „Na druhej strane, je tu skupina divákov, ktorí majú radi osobný kontakt, festivalovú atmosféru. Sú to ľudia, pre ktorých sú HoryZonty nielen kultúrna, ale aj spoločenská udalosť, miesto, kde sa stretnú s kamarátmi a ľuďmi rovnakej krvnej skupiny... A toto chýbalo aj nám. Úsmevy, pozdravy, spokojnosť divákov, ktorá nám vracia späť všetku vynaloženú energiu. Tak sme sa rozhodli, že festival spravíme na dvakrát - naživo aj online.“

HoryZonty 2021

Po 6 rokov sa HoryZonty vrátia do Posádkového klubu

Po tom, čo sa festival kvôli nepriaznivému technickému stavu budovy Posádkového klubu, Trenčanom známej ako ODA, na niekoľko rokov presunul do kina Hviezda a klubu Lúč, sa vracia naspäť do priestorov, kde sa konalo doposiaľ najviac jeho ročníkov.

Hlavný program tam prebehne 11. až 13. novembra 2021 s účasťou divákov.

Ak nedôjde k veľkým zmenám, podujatie sa pravdepodobne uskutoční v OTP režime. Aby si festivalovú atmosféru mohlo užiť čo najviac návštevníkov, vyťaženejšie večerné filmové bloky prebehnú v dvoch sálach - v hlavnej divadelnej a v menšej, univerzálnej. „Program bude na oboch miestach rovnaký, líšiť sa bude len v tom, že v hlavnej sále budú počas večerných blokov prebiehať aj prezentácie hostí, v malej sále v tom čase miesto nich premietneme filmy. Niekto má rád živý kontakt s hosťami, zaujíma ho ich rozprávanie, fotografie, príbehy, niekto preferuje sledovanie filmov. Takto si na svoje budú môcť prísť obe skupiny divákov,“ vysvetľuje rozhodnutie štábu Dutková.

Online premietanie o týždeň neskôr

Kým hlavný festivalový program v Posádkovom klube sa uskutoční v plánovanom termíne, online festivalová projekcia sa bude konať o pár dní neskôr, od piatka 19. do nedele 21. novembra. Program bude upravený, keďže nie ku všetkým filmom, ktoré budú premietnuté v rámci hlavného programu v Posádkovom klube, sa podarilo získať aj licenciu na online premietanie.

Ani internetoví návštevníci však neprídu o diskusie s hosťami. Zo všetkých prezentácií hlavných hostí organizátori plánujú zhotoviť nahrávky a tie po spracovaní technikmi zapracujú do online programu. Divákom sa naživo aj cez internet predstaví priekopník slovenského skialpinizmu, extrémny lyžiar a horský vodca Róbert Gálfy, cestovateľ a fotograf Martin Fševed Žilka a horolezci Marián ŠajnohaVladimír Kazo Linek, s ktorými si pripomenieme storočnicu Slovenského horolezeckého spolku JAMES.

Nebude chýbať sprievodný program

16. festivalový ročník, ktorý nezabúda ani na 100 rokov od uvedenia prvého slovenského dlhometrážneho filmu, ponúkne divákom približne 35 filmov a filmovú i fotografickú súťaž. Súčasťou festivalu bude aj niekoľko podujatí v rámci sekcie Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých. Návštevníci, ktorí sa do festivalového diania radi zapájajú aktívne, sa môžu tešiť na tradičné sprievodné podujatia.

Ak to situácia dovolí, v sobotu 13. novembra sa uskutoční Beh o pohár festivalu, nosičské preteky na Farských schodoch i detské preteky Tour de HoryZonty pri Zátoke pokoja. Festival je realizovaný s podporou Mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Audiovizuálneho fondu, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a ďalších partnerov.