Hora Tianmen – serpentínami k sklenenému chodníku v oblakoch

Čínsky múr, miliónové mestá a „made in“. Asi najznámejšie pojmy, ktoré nás spájajú s Čínou. Krajina však toho ponúka oveľa viac. Hory, národné parky či fascinujúce stavby. Dokonalou kombináciou prírody a ľudskej vynaliezavosti je určite oblasť v okolí hory Tianmen.

 

Gate to heaven

99 zákrut, 999 schodov

Výstavba 11 km dlhej cesty vedúcej na horu Tianmen trvala 8 rokov. Jej začiatok sa nachádza vo výške 200 m.n.m. Po absolvovaní 99-tich zákrut končí vo výške 1,300 m.n.m pri jaskyni Tianmen známej ako „Brána do neba“. Počet zákrut nie je náhodný. Symbolizuje 99 nebeských palácov a zároveň je čislo 9 považované v Číne za šťastné. Odmenou za zvládnutie náročnej cesty po serpentínach je následný výšľap po 999-tich schodch k jaskyni.

 

Tianmen cable car

Najdlhšia lanovka na svete

Pre tých, ktorí si na náročnú jazdu serpentínami netrúfajú, existuje alternatíva. Najdlhšia lanovka na svete! Lanovka začína pri vlakovej stanici v meste pod horou. Pri jazde nahor prekoná vzdialenosť 7,455 m, prevýšenie 1,279 m a miestami sklon až 37 stupňov. Cestou nahor ponúka výhľad na serpentíny, horu i údolia.

 

Prechádzka v oblakoch

Po zvládnutí výstupu na vrchol hory, čaká na turistov ďalšia lahôdka. Prechádzka po presklenom chodníku po obvode hory. Aj keď je tu možné nájsť až tri podobné chodníky, tým najznámejším je prvý, postavený v roku 2011. Nachádza sa vo výške nad 1,400 metrov a ponúka nádherný výhľad na údolie vrátane spomínanej cesty.

 

Foto: Brána do neba, Yoo Chung, Tianmen - cesta, Hitlist