História značky ALPA

Viete, čo majú spoločné rytier Vilém Brtník z Brtníku, prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a futbalový brankár František Plánička?

Obľúbili si francovku Alpu.

Alpa

Zatiaľčo rytier z rozprávkového filmu „Ať žijí duchové“ ju pil so slovami „Jak jste pošetilí tak znamenitým nápojem mazat si tělo! “, Masaryk a Plánička sa Alpou natierali.

Značka Alpa existuje už od roku 1913. Prežila obe svetové vojny, znárodnenie aj privatizáciu po nežnej revolúcii. Tou hlavnou zmenou oproti súčastnosti je miesto výroby.

Francovka sa už nevyrába v Brne

Tam to kedysi všetko pod vedením lekárnika Jozefa Veselého začalo, ale vo Velkém Meziřičí. Tam sa výroba presunula v roku 1948. A na Vysočine by ste sotva hľadali haly, kde to vonia príjemnejšie.

„Receptúra francovky je dodnes rovnaká“, hovorí vedúci obchodného úseku Alpy Pavel Smažil. Do fľaštičky vteká alkoholický roztok éterických olejov, silíc, vonných látok zo štrnástich rôznych bylín a to všetko sa deje na automatizovanej linke.

Postupom času sa naopak menil vzhľad fľaštičky a jej objem. A tiež etiketa je iná – tam došlo k zmene už v roku 1930.

Dovtedy na nej bývala lesná víla, ktorá sa skláňa ku studničke. Potom ale akademický maliar a grafik Leo Heilbrunn vymyslel modrý obal so žltou hviezdou a takto to zostáva dodnes.

Alpa

Heilbrunn neprežil druhú svetovú vojnu. Doplatil na svoj židovský pôvod, čo Nemci tak veľmi nenávideli. V koncentračnom tábore v Osvienčime zahynul 28. októbra 1944. Predtým už bol väznený dva roky v Terezíne. Pracoval aj pre Baťu. 

Súčasná Alpa je rodinnou firmou

Jej vlastníci pochádzajú z Velkomeziříčska. Firma má v posledných rokoch tržby presahujúce 200 miliónov českých korún ročne a pracuje v nej 70 zamestnancov. 

Lekárnik Veselý mal počas prvej republiky konkurenciu v podobe viacero francoviek. Vyrábali sa napríklad značky Diana, Lví francovka, Královská francovka či Hanácka francovka. Baťa mal tiež svoju francovku. Jediná Alpa prežila do dnešnej doby. 

A darí sa jej veľmi dobre. V posledných zhruba dvadsať rokov sa  presadzuje aj v oblasti masážnych gélov, olejov či emulzií. 

Zatiaľ čo v minulosti si Alpu zo športovcov pochvaľovali napríklad futbalový brankár František Plánička alebo zápasník Gustav Frištenský, v súčasnosti sa výrobky tejto značky používajú v kabínach hokejbalovej reprezentácie, SK Sigma Olomou, HC Sparta Praha alebo hádzanárov z Nového Veselí. 

Alpa