Hangzhou – Nebo na zemi

Hangzhou patrí k mestám, ktoré na Vás zanechajú pozitívny dojem a chuť kedykoľvek sa vrátiť. Bývalé  hlavné mesto krajiny je dnes so svojimi 6,4 mil. obyvateľmi hlavným mestom provincie Če-ťiang. V Hangzhou panuje pozitívna atmosféra, ktorá si Vás určite podmaní. Miestny si s obľubou vychutnávajú scenérie západného jazera lemovaného sviežimi zelenými kopcami zahalenými do tajomstva pestovania jedného z najprestížnejších čínskych čajov.  Čas je tu relatívny a doslova plynie.

Xi Hu (Západné jazero)

Západné jazero patrí k najviac navštevovaným miestam v rámci Hangzhou. Jazero spolu s niekoľkými ostrovmi, pagodami, mostami a lotosovými záhradami ponúka nádherné scenérie, ktoré ocení nejeden fotograf. Zaberá plochu 2,5 km2 s priemernou hĺbkou vody 2,3 m. V súčasnosti sa Xi Hu radí k desiatim čínskym miestam s najkrajšou scenériou, a od roku 2011 sa nachádza na zozname UNESCO.

Najjednoduchší spôsob dopravy k jazeru je metrom, linkou č. 1 na zástavku Longxiangqiao, ktorá sa nachádza v pešej dostupnosti od severovýchodného pobrežia. K jazeru premáva tiež niekoľko autobusov (4, 31, 51, 52, 87, 314, 315, 334, 822, 7, 27, 51, 52, 87,...). My sme vzhľadom k polohe hotela využívali hlavne linky č.7 a 27. Zástavky autobusov sú rozmiestnené pomerne strategicky a často. Zložitejšie je nájsť správnu zástavku len v prípade, ak idete z centra mesta, označenie zastávok, aj autobusov je iba v čínskych znakoch. Cena Vás vyjde na jednotné 2¥ za jednu jazdu. Okolie Xi Hu je možné spoznávať v turistických elektromobiloch, na lodi, bicykli alebo pešo. Je potrebné vyhradiť si viac času, je možné tu stráviť aj celý deň.

Língyǐn chrám

Budhistický chrám Lingyin je ukrytý v horách, v úzkom údolí severozápadne od Západného jazera nedaľeko vrcholu Fei Lai Feng. Chrám je radený k desiatim najznámejším budhistickým chrámom v Číne.  Areál je veľmi rozsiahly a je tvorený viacerými chrámovými komplexmi, na ktorých návštevu je vhodné vyhradiť si viac času. V priestore chrámu je umiestnená drevená socha Sakyamuni-ho dosahujúca výšku 24,8m, čo predstavuje jednu z najväčších drevených sôch v Číne. Údolie je lemované riečkou a svahmi so skalami, v ktorých sú vytesané rôzne budhistické postavy (10. - 14. storočie).      

V blízkosti hlavného Lingyin chrámu sa nachádzajú ďalšie dva chrámy ukryté v horách, ktoré sa určite oplatí navštíviť; Yǒngfú chrám a Tāoguāng chrám.

Severný vrch Běi Gāofēng s lanovkou ponúka nádherné panoramatické výhľady na Hangzhou a západné jazero (hore/ dole/návrat  30/20/40¥).

Língyǐn chrám sme pôvodne nemali zaradený v itinerári, bol nám odporučený miestnou „hipsterkou“ ku ktorej sme chodili do bistra na polievku, za čo sme veľmi vďační, lebo to bola jednoznačne jedna z najkrajších vecí, ktorú sme na svojich potulkách videli. Ku chrámu premávajú niekoľké turistické autobusové spoje č. 7, 324, 807, j1 a y2 na stanicu Lingyin a spoje č. 103b, 103, 121b, 121 a 324 na stanicu Lingyin Dong. Ako sa bežne stáva pri významnejších čínsky pamiatkach, ani tu sa nevyhnete smerom do chrámu dvom vstupenkám. Prvé vstupné za 45¥ do areálu a následne 30¥ do samotného chrámu.

Longjing

Horská dedinka Longjing sa nachádza približne 3 km juhozápadne od Xi Hu (Západného jazera). Najjednoduchším spôsobom, ako sa sem dostať je taxi. Cena z centra mesta sa pohybuje okolo 35 - 45¥. O niečo komplikovanejší spôsob je preprava turistickým autobusom č. 27 alebo 87. Autobus 27 končí na zástavke Cha Shi (龙井茶室站), pričom tu sa otáča a tú istú trasu ide späť.

Na konečnej autobusu, na kopci Shifengshan neďaleko dediny Longjing sa nachádzajú Cisárske čajové záhrady. V záhrade je 18 starých čajových stromov, ktoré podľa legendy cisár Qinglong (1711-1799) určil výhradné na cisárske použitie.  V areály záhrady môžete objaviť historické pamiatky chrámu  Song Guangfu, Hugong pavilon, pagodu Biancai a samotný vrchol hory Shifengshan, s nádherným panoramatickým výhľadom na okolité čajové plantáže. 

Dedinka Longjing nie je rozsiahla. Nachádza sa tu niekoľko domčekov, pred ktorými domáci predávajú  ručne zbieraný čaj, alebo Vás lákajú na čajové ochutnávky do svojich príbytkov. 

Čo ďalšie sa oplatí v meste vidieť?

Ulica Qīnghéfāng: bábkové divadlá, množstvo čajovní, obchody so suvenírmi, obchody s tradičnou čínskou medicínou

Húqìngyú Táng múzeum čínskej medicíny: nachádza sa asi 2 minúty pešo od zástavky metra Qīnghéfāng. Vstupné je 10¥.

Vyhliadkový bod Bǎoshí Shān

Jìngcí chrám: situovaný na ostrove Xiǎoyíng na Západnom jazere

Liuhe Pagoda: 60m vysoká pagoda postavená v roku 960. Nachádza sa 3 km juhozápadne od Západného jazera. Vstupné je 20¥.

Text: Marika Dubcová, viac foto (instagram): @tutam_travel