Free Solo: Len tretí horolezecký film v histórii nominovaný na Oscara

Neuveriteľný výkon neuveriteľného horolezca. Dokument zachytáva voľný (bez istenia) sólo výstup Alexa Honnolda na 910 metrov vysoký vertikálny skalný útvar El Capitan v Yosemitskom národnom parku v USA. Alex sa tak stal prvým a zatiaľ jediným človekom, ktorému sa to podarilo.

Free Solo sa stáva len tretím snímkom s horolezeckou tematikou nominovaným na prestížne filmové ocenenie. Ďalšími dvomi boli Solo v réžii Mikea Hoovera (1973) a Pád do ticha od režiséra Kevina MacDonalda (2003).

Muž s posunutou hranicou strachu

Alexova láska k športu pochádza už z ranného detstva. Vo veku 5 rokov začal s lezením na umelých lezeckých stenách. Trénoval niekoľkokrát do týždňa. Vďaka svojej vášní absolvoval v detstve množstvo národných i medzinárodných súťaží. Nikdy sa však nepovažoval za výnimočného lezca.

V roku 2003 sa zapísal na štúdium na prestížnej univerzite v Berkeley. Po roku odišiel. Čoraz viac času trávil v maminom starom aute na cestách po USA. Istú dobu dokonca trávil v aute viac času ako doma. Jazdil za počasím, ktoré mu umožňovalo liezť.

Alex Honnold

Alexa preslávili hlavne sólo výstupy na rôznych skalných útvaroch. Rýchlosť lezenia a obrovská mentálna sila vyvolávajú obdiv a rešpekt nielen medzi veľkými lezeckými menami ale i neurovedcami, ktorí sa rozhodli jeho mozog preskúmať. Alex má však na svoju mentálnu silu oveľa pragmatickejší pohľad. Podľa jeho slov by mu strach v nebezpečných situáciách príliš nepomohol.

Ako zdolať El Capitan bez istenia

Prípravou na zdolanie skalného útvaru El Capitan strávil Alex viac ako rok. Súčasťou jeho zvyčajného tréningu je napríklad hodinové visenie alebo zhyby na končekoch prstov každý druhý deň. Okrem fyzickej prípravy dokáže stráviť hodiny memorovaním trasy a dôkladným plánovaním každého dôležitého kroku či úchytu.

El Capitan

Zdolať El Capitan bez istenia trasou Freerider doteraz zvažovali okrem Alexa len dvaja lezci. Ani jeden sa však samotného lezenia nedožil. Michaela Reardona zmietla v roku 2007 zo skaly v Írsku vlna a utopil sa. Dean Potter neprežil base jump v Yosemitskom národnom parku v roku 2015.

Ani Alexovi sa tento mimoriadne nebezpečný výstup nepodaril hneď na prvýkrát. V novembri 2016 sa musel po necelej hodine kvôli zhoršujúcim sa podmienkam vrátiť späť.

3. jún 2017 bol však pre tohto mimoriadneho lezca konečne úspešným. Po 3 hodinách a 56 minútach o 9:28 ráno zvládol záverečný úchyt a vyšvihol sa ponad rímsu až na vrchol skaly El Capitan. Jeho výnimočný výkon po celý čas sledovala kamera filmového štábu, ktorý si prípadné Alexovo pochybenie radšej ani nepripúšťal.

Zdroj foto: Djandyw, wikipedia